• Informacje na temat:

    jak układac żywność w lodowce

Artykuły na temat: jak układac żywność w lodowce
  • Jak układać żywność w lodówce?

    ...niej ustawiać żywność w słoikach, np. dżem, przechowywać ciasta i gotowe potrawy. Ugotowane jedzenie może stać maksymalnie przez 4 dni. Z kolei dania smażone, sałatki, surówki, szczególnie ze świeżymi(...) groźnymi bakteriami, jak Salmonella lub E.coli - w opakowaniu foliowym nie dłużej niż 24 godziny.  Szuflady na owoce i warzywa.  Jeżeli chcesz przedłużyć ich czas przechowywania, nie należy ich zbyt...

  • Jak przechowywać żywność  w lodówce

    W rozlokowaniu zakupów w lodówce pomaga wiedza, w jakiej temperaturze i ile dni mogą być przechowywane.

  • Lodówka dobrze zorganizowana to taka, w której nic się nie zmarnuje! Na półce najwyższej trzymaj: jaja, gotowe potrawy, garnki z zupą. Niżej: tłuszcze,...

  • Bardzo ważne jest to, gdzie i jak układasz produkty w lodówce. Będą dłużej świeże!

  • ...z górnej półki. Tutaj temperatura jest najwyższa. Dlatego dobrze tu będzie artykułom, których data ważności jest długa. Można na niej ustawiać żywność w słoikach, np. dżem, przechowywać ciasta(...). C, dlatego to najlepsze miejsce dla surowego mięsa i ryb. Należy je przecho wywać w szczelnych opakowaniach, żeby nie doprowadzać do zakażenia groźnymi bakteriami, jak Salmonella lub E.coli – w opa kowaniu...

  • "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku"

    ...dużej ilości jedzenia, poznasz najlepsze sposoby przechowywania mąki, kasz, mięsa, ryb, owoców i warzyw, żeby ich świeżość była jak najdłuższa. Nauczysz się, co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów - aby tylko nie wyrzucać! Dane dotyczące marnowania żywności w świecie są przerażające: do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton...

  • Gotuję, nie marnuję. KUCHNIA ZERO WASTE PO POLSKU, Sylwia Majcher

    ...dużej ilości jedzenia, poznasz najlepsze sposoby przechowywania mąki, kasz, mięsa, ryb, owoców i warzyw, żeby ich świeżość była jak najdłuższa. Nauczysz się, co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów - aby tylko nie wyrzucać! Dane dotyczące marnowania żywności w świecie są przerażające: do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton...

  • Jak uchronić się przed rakiem?

    Mimo postępu medycyny rak wciąż pozostaje jedną z najczęstszych przyczyn zgonów. Jednak co jakiś czas dochodzą nas rewelacje na temat odkryć naukowców w dziedzinie profilaktyki nowotworów. czy jesteśmy w stanie sami uchronić się przed nowotworami?

  • Sześć trików pomoże ograniczyć wyrzucanie jedzenia

    ...​W rok w naszym kraju marnują się aż 52 kg żywności na osobę. Polska jest w czołówce krajów europejskich, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia. Co roku marnujemy około 9 mln ton żywności, z czego 2 mln ton wyrzucane jest przez gospodarstwa domowe - wynika z danych Banków Żywności. Jak unikać marnowania jedzenia?

  • Pięć zasad przechowywania żywności

    Aż 35 proc. Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Główne przyczyny takiego postępowania to kupowanie za dużo, na zapas i niewłaściwe przechowywanie produktów żywnościowych. Dlatego tak ważne (także z powodów finansowych) jest wychodzenie do sklepu ze szczegółową listą potrzebnych rzeczy. Jak ich nie zmarnować? W próżni Warto używać pojemników próżniowych – chronią żywność przed...