• Informacje na temat:

    jak ugotować ryż

Artykuły na temat: jak ugotować ryż
  • Jak prawidłowo ugotować ryż

    Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna radzi: Jeżeli chcę, aby ryż szybciej się ugotował, opłukane ziarenka polewam olejem, dokładnie mieszam,...

  • Najpierw wybierz odpowiedni ryż – krótkoziarnisty (arborio), bo ma dużą zawartość skrobi.

  • Zdrowe jedzenie nie musi być ugotowane

    ...inne lepiej ugotować, to ogromne uproszczenie. Co warto wiedzieć, żeby zdrowiej jeść? Gorąca herbata? Unikaj Bezpieczniej jest poczekać, aż napój ostygnie. Z badań wynika bowiem, że picie herbaty(...) też z podawania odgrzewanego ryżu. W jego surowych ziarnach mogą kryć się odporne na temperaturę bakterie bacillus cereus. W czasie gdy ryż w pokojowej temperaturze czeka na podgrzanie, tworzą one...

  • ryż zapiekany z owocami

    ...składniki: dwie torebki ryżu, jeden banan, jedno jabłko, jedna grószka, masło do posmarowania blaszki i bółka tarta do obsypania blaszki. Przepis: ugotować...

  • Jak uratować rozgotowany ryż?

    Przez nieuwagę rozgotowałaś ryż? Szybko go odcedź i przelej zimną wodą. Zabieg ten przerwie proces gotowania. Osączony ryż przesmaż później z odrobiną...

  • Ryż biały – ma niemal nieograniczoną datę przydatności do spożycia. Gdy go otworzysz, przechowuj w zamkniętym naczyniu, aby chronić go przed wilgocią i...

  • Jak wykorzystać wodę po ugotowanym ryżu?

    Uwielbiasz ryż i dobrze wiesz, że ma zbawienny wpływ na twoje zdrowie. Na dodatek jest niskokaloryczny i świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i w tradycyjnym wydaniu z mięsnymi dodatkami. Ale czy zastanawiałaś się kiedykolwiek, jakie właściwości ma woda po ugotowanym ryżu?

  • Brązowy ryż - zdrowe źródło węglowodanów

    ...przeciwbiegunkowe, reguluje poziom cukru we krwi, obniża cholesterol i  ma dobroczynny wpływ na serce. Bywa pomocny w leczeniu łuszczycy.  W kuchni  Podobnie jak ryż biały, brązowy może być dodatkiem do(...) wanilii. Jak przygotowywać brązowy ryż?   Przed gotowaniem płucz go w zimnej wodzie, aż do momentu gdy woda będzie czysta. Następnie wsyp do zimnej, nieosolonej wody (1 szklanka ryżu na 2,5 szklanki...

  • Ryż – nie tylko do jedzenia

    Naostrzy noże Wsyp do blendera lub młynka do kawy 2-3 łyżki suchego ryżu i włącz urządzenie na minutę. Stępione ostrza znów staną się ostre jak brzytwa. Powstałą podczas mielenia mąkę ryżową możesz wykorzystać do ciasta lub naleśników. Mieląc ryż, oczyścisz także młynek, gdy wcześniej rozdrabniałaś w nim produkty, które przykleiły się do ścianek i ostrzy (np. orzechy, migdały, ziarna zbóż...

  • Łuszczyca - trzymaj ją w ryzach

    Warzywa i owoce w każdym posiłku Są bogate w ważne dla skóry witaminy, składniki mineralne i błonnik. Jedz ich jak najwięcej, aby złagodzić objawy łuszczycy i zmniejszyć częstotliwość nawrotów(...) tłoczonych na zimno. Są też bogate w ważną dla skóry witaminę E i ułatwiają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, K i E). Olejem lnianym lub konopnym możesz polewać ugotowany makaron, ryż...

Wideo na temat: jak ugotować ryż
  • Jak ugotować ryż do risotto

    Jurorka "MasterChefa" Anna Starmach z pomocą uczestnika programu Michała Fabiszewskiego przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" risotto. Starmach wyjaśniła krok po kroku, jak zrobić takie danie. (źródło: Dzień Dobry TVN/ x-newsa)

Dyskusje na temat: jak ugotować ryż
  •  Re:  jak ugotować ryż ?

    Przed gotowaniem proponuje przesmażyć ryż na złotawy kolor na suchej patelni a następnie ugotować z kostką ;) proporcje przy gotowaniu 2 razy więcej wody niż smażyliśmy ryżu ;) ryż jest wyśmienity

  • Re: Jak prawidłowo ugotować ryż

    Mnie jak zostanie sosu obojętnie jakiego gotuję na nim ryż podlewam wodą bo ryż nasiąka po ugotowaniu pycha

  •  jak ugotować ryż ?

    Do zamieszczonych już przepisów gotowania ryżu, proponuję kostkę Knora -BULION z oliwa z oliwek i ziołami-, dodać ją do wody z ryżem zamiast oliwy, polecam, stosowałam również jak gotowałam makaron . SMACZNEGO !

  • Re: Jak prawidłowo ugotować ryż

    I jadali ryż z olejem - Babulejka z Babulejem

  • Jak gotujecie ryż???????????????

    chciałby wiedzieć jak ugotować ryż.

  • Re: Jak prawidłowo ugotować ryż

    Jakie witaminy ma ryż przemysłowo uformowany tzw. paraboidalny, a tym bardziej wypłukany? Żaden Chińczyk nie "gotuje ryżu do miękkości", wyłącza się go wcześniej i ryż sam dochodzi.

  •  Re:  Jak gotujecie ryż???????????????

    chciałby wiedzieć jak ugotować ryż.

  • Re: Jak prawidłowo ugotować ryż

    A nie lepiej (po wypłukaniu ryżu) wrzucić na gorący olej z łyżką masła, (uwaga: trochę pryska !) dobrze wymieszać aby każde ziarenko oblepiło się olejem i podlać bulionem (zrobionym z obierek). Ryż jest w 10-15 minut. Ryż ma posmak orzechów.

  •  Re:  Jak gotujecie ryż???????????????

    chciałby wiedzieć jak ugotować ryż.

  • Re: Jak prawidłowo ugotować ryż

    Prawidłowo powinno się robić tak jak robią Hindusi . Do garnka wrzucamy trochę ghee czyli masła klarowanego , następnie przyprawy np mieszankę przypraw garam masala chwilę podsmażamy na małym ogniu . Następnie wrzucamy przepłukany ryż , zalewamy wodą dwie części na jedną ryżu , mieszamy , przykrywamy pokrywką i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok 20 - 25 min , nie wolno pokrywki podnosić