• Informacje na temat:

    jak ugotować ryż

Artykuły na temat: jak ugotować ryż
  • Najpierw wybierz odpowiedni ryż – krótkoziarnisty (arborio), bo ma dużą zawartość skrobi.

  • ryż zapiekany z owocami

    ...składniki: dwie torebki ryżu, jeden banan, jedno jabłko, jedna grószka, masło do posmarowania blaszki i bółka tarta do obsypania blaszki. Przepis: ugotować...

  • Jak uratować rozgotowany ryż?

    Przez nieuwagę rozgotowałaś ryż? Szybko go odcedź i przelej zimną wodą. Zabieg ten przerwie proces gotowania. Osączony ryż przesmaż później z odrobiną...

  • Ryż biały – ma niemal nieograniczoną datę przydatności do spożycia. Gdy go otworzysz, przechowuj w zamkniętym naczyniu, aby chronić go przed wilgocią i...

  • Jak wykorzystać wodę po ugotowanym ryżu?

    Uwielbiasz ryż i dobrze wiesz, że ma zbawienny wpływ na twoje zdrowie. Na dodatek jest niskokaloryczny i świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i w tradycyjnym wydaniu z mięsnymi dodatkami. Ale czy zastanawiałaś się kiedykolwiek, jakie właściwości ma woda po ugotowanym ryżu?

  • Brązowy ryż - zdrowe źródło węglowodanów

    ...przeciwbiegunkowe, reguluje poziom cukru we krwi, obniża cholesterol i  ma dobroczynny wpływ na serce. Bywa pomocny w leczeniu łuszczycy.  W kuchni  Podobnie jak ryż biały, brązowy może być dodatkiem do(...) wanilii. Jak przygotowywać brązowy ryż?   Przed gotowaniem płucz go w zimnej wodzie, aż do momentu gdy woda będzie czysta. Następnie wsyp do zimnej, nieosolonej wody (1 szklanka ryżu na 2,5 szklanki...

  • Wykorzystaj filiżankę: Do wypłukanej gorącą wodą filiżanki przełóż ugotowany ryż. Lekko ugnieć i wybij na talerz, jak babkę z piasku....

  • Ryż na wiele sposobów

    ...cukru waniliowego. Ryż umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Mleko zagotować ze szczyptą soli, wrzucić ryż i ugotować do miękkości. Następnie przepłukać go w zimnej wodzie i starannie odsączyć. Rodzynki(...) w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Warzywa podsmażyć. Wsypać ryż i kurkumę, mieszając, smażyć jeszcze minutę. Do ryżu wlać wino, wymieszać, poczekać, aż wyparuje. Szynkę pokroić w słupki...

  • Na konsystencję i smak ryżu wpływa sposób gotowania. Aby ryż był sypki, wypłuczmy go przed gotowaniem. Klasyczny biały gotujemy w podwójnej ilości wody, brązowy, dziki, arborio – w poczwórnej. Biały 15 min, brązowy – 30-40 min, dziki – godzinę. Solimy pod koniec gotowania. Wtedy też możemy dodać odrobinę szafranu, imbiru czy kolendry, zyskując ciekawy smak. Ryż na słodko przyprawmy cynamonem...

  • Długoziarnisty biały, czysty, łuskany. Po ugotowaniu (10–15 min) jest sypki, puszysty i delikatny w smaku. Idealny do: sałatek, dań mięsnych, ryb, owoców morza oraz sosów.

Wideo na temat: jak ugotować ryż
  • Jak ugotować ryż do risotto

    Jurorka "MasterChefa" Anna Starmach z pomocą uczestnika programu Michała Fabiszewskiego przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" risotto. Starmach wyjaśniła krok po kroku, jak zrobić takie danie. (źródło: Dzień Dobry TVN/ x-newsa)

Dyskusje na temat: jak ugotować ryż