• Informacje na temat:

    jak ugotować kaszę gryczaną

Artykuły na temat: jak ugotować kaszę gryczaną
  • Jak dobrze ugotować kaszę?

    Kaszę należy wsypać do lekko osolonego wrzątku (mleka, bulionu) i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Można dodać odrobinę masła lub oleju – ziarenka nie będą się kleić. Proporcje zależą od rodzaju kaszy. Na szklankę kaszy gryczanej, jęczmiennej mazurskiej wystarczą dwie szklanki wody. Jaglana i pęczak potrzebują pół szklanki płynu więcej. Szklanka kaszy manny...

  • ...też białą. Pasuje zarówno do mięs czerwonych, jak i białych oraz dań warzywnych. Jest jeszcze kasza krakowska. To nieprażona kasza gryczana łamana o drobnych ziarenkach (przypomina drobną kaszę(...) i ziarenkami pieprzu. Do ugotowanej niepalonej korzystnie jest dodać kolendrę, oregano, rozmaryn. Sprawdzą się zarówno zioła świeże, jak i suszone. Do dań mięsnych, np. zrazów, warto gotować kaszę...

  • Nasza kasza gryczana

    ...kostkę, dopraw solą, pieprzem, oregano i dokładnie obsmaż. Wsyp suchą kaszę gryczaną, wymieszaj składniki i smaż przez 2-3 minuty. Wlej bulion i gotuj przez 5 minut pod przykryciem. Dodaj drobno(...) klasyczne ciasto na pierogi. Następnie przygotuj farsz: ugotowaną kaszę wymieszaj z białym serem, jajkiem i miętą. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka, nakładaj na nie farsz...

  • Kaszę należy wsypać do lekko osolonego wrzątku (mleka, bulionu) i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Można dodać odrobinę masła...

  • ...do depresji. Aby ugotować kaszę Aby ugotować kaszę gryczaną na sypko, na szklankę kaszy bierzemy 2 szklanki wody. Pęczak wymaga 3 szklanek wody, a kasza jaglana i jęczmienna – 2,5 szklanki. Ziarenka nie będą się sklejały, jeśli do gotowania dodamy odrobinę tłuszczu, np. łyżkę masła. Możemy też przed ugotowaniem suchą kaszę uprażyć w piekarniku albo na patelni (bez tłuszczu). Kasze...

  • ...w małą kostkę, dopraw solą, pieprzem, oregano, i dokładnie obsmaż. Wsyp suchą kaszę gryczaną, wymieszaj składniki i smaż przez 2-3 minuty. Wlej bulion i gotuj przez 5 minut pod przykryciem. Dodaj(...) i wanilii. Jak ją gotować Na jedną szklankę kaszy gryczanej dodaj dwie szklanki wody, jedną łyżkę masła i szczyptę soli. Zagotuj wodę, następnie dodaj do niej sól, masło i kaszę. Gotuj pod...

  • Maja Sobczak: Polacy "qmają" kaszę

    Czy możemy powiedzieć, że Polacy "qmają" kaszę? Jak zmieniło się to na przestrzeni ostatnich lat? Maja Sobczak: Kiedyś jadło się kasze, bo były dostępne i tanie (szczególnie pęczak, kaszę(...) o kaszance smażonej na patelni z cebulą. Polski klasyk! - Mało kto kojarzył kaszę gryczaną niepaloną, wcinał z zapałem jaglaną, serwował owsianą czy orzechową kaszę orkiszową. - Sytuacja przyjemnie...

  • Kaszę najlepiej przechowywać w szklanych słojach w suchym miejscu, o wilgotności powietrza do 60 proc. Kasze gryczaną i jęczmienną...

  • Pierogi z ziemniakami lub kaszą

    We Lwowie warto spróbować takich specjałów, jak barszcz i pierogi. Jeśli jednak tam nie pojedziesz, przygotuj je w domu według tradycyjnych receptur.

  • Wiosenne zielone pierogi ze szpinakiem, kaszą i serem

    Pierogi to jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Zrobienie ich jak trzeba, z falbankowym brzegiem, wymaga pewnej zręczności. Pamiętam, jak moja babcia Ziuta upominała mnie, żebym dociskała mocniej krawędzie podczas zaklejania pierogów. Zwykle bałam się, że docisnę za mocno, więc zawsze poprawiała je po mnie, żeby były porządnie sklejone. Te kolorowe pierogi to mój własny pomysł...

Wideo na temat: jak ugotować kaszę gryczaną
  • Jak przygotować gołąbki z kaszą gryczaną?

    Warszawa, Polska. Jurek Sobieniak zdradził, jak ugotować dietetyczne gołąbki. Kucharz "Pytania na śniadanie" doradził także, jak prawidło ugotować kaszę, aby zachowała cenne właściwości. Gołąbki z kaszą i grzybami to doskonała propozycja dla wszystkich walczących o szczupłą sylwetkę.

  • Kasza w roli głównej

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" królowała kasza. Jak dobrze ją ugotować i dlaczego warto jeść kaszę? Swoimi pomysłami na kaszę podzielili się Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, którzy przygotowali m.in. placuszki z kaszy manny z serkiem homogenizowanym i owocami, kushi z kaszy jęczmiennej ze śledziem, jabłkiem i chrzanem oraz sałatkę z kaszy gryczanej. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Przepis na kushi i sałatkę z kaszy gryczanej

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" królowała kasza. Jak dobrze ją ugotować i dlaczego warto jeść kaszę? Swoimi pomysłami na kaszę podzielili się Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, którzy przygotowali m.in. placuszki z kaszy manny z serkiem homogenizowanym i owocami, kushi z kaszy jęczmiennej ze śledziem, jabłkiem i chrzanem oraz sałatkę z kaszy gryczanej. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)

Dyskusje na temat: jak ugotować kaszę gryczaną
  • Re: Kasza jaglana – jak ją ugotować, by nie szkodziła zdrowiu?

    Bardzo lubię różne kasze. Kaszę jaglaną jem na śniadanie. Często jem też kaszę gryczaną na obiad. Kasze są bardzo zdrowe. Stosuje DiiiettE SaNDRuniiii, schudłam już 10 kg

  • Re: 7 zdrowotnych trendów: To jest modne, ale czy dla ciebie?

    Jak można jeść kaszę na surowo. To jest trucizna. Podwyższa poziom glukozy ale nie tak jak pęczak czy kasza jęczmienna. Nie wariujcie ludzie. kaszę trzeba ugotować choćby przez 10 minut. Ja jem ją czasem razem z gryczaną na obiad i jest ok. Ziemniaki mają grubo niższy indeks glikemiczny i co ciekawe obniża się on w trakcie studzenia. Zimny ziemniak po ugotowaniu jest zdrowszy.