• Informacje na temat:

    jak suszyć grzyby w piekarniku

Artykuły na temat: jak suszyć grzyby w piekarniku
  • Jak suszyć grzyby?

    Do suszenia nadają się tylko grzyby świeże i zdrowe. Nadgniłe czy robaczywe trzeba wyrzucić.

  • Chcesz ususzyć trochę grzybów na zimę? Właśnie teraz jest na to najlepszy moment. Warto wiedzieć, jak to zrobić, żeby nie zmarnować smakowitego surowca.

  • Suszenie grzybów

    Chcesz ususzyć trochę grzybów na zimę? Właśnie teraz jest na to najlepszy moment.

  • ...1. Do suszenia nadają się przede wszystkim borowiki, podgrzybki, kozaki. Grzyby muszą być świeżo zebrane, najlepiej w słoneczny...

  • Po upałach przyjdą w końcu deszcze, a z nimi sezon na grzyby. Zbieraj tylko te grzyby, które znasz.

  • Wiadomo nie od dzisiaj, że domowe dżemy, konfitury czy sałatki są najsmaczniejsze i bardzo zdrowe. Pomożemy Ci je przygotować! Na początek podpowiadamy, jakich naczyń używać, jak wybrać najlepsze owoce i warzywa. Zdradzamy też sposoby na ich przechowywanie.

  • Bezpieczna uczta grzybowa

    Grzyby trzeba długo gotować, dusić czy smażyć, bo zbyt krótko przyrządzane mogą zaszkodzić.

  • ...lub pergaminie. W piekarniku suszymy w temp. 40–70°C, a w suszarce według instrukcji. Suszyć warto grzyby, jabłka, włoszczyznę itp.(...) jak najszybciej po przyniesieniu do domu. Owoce myjemy i dopiero po osuszeniu usuwamy ogonki, szypułki czy pestki. Owoce jagodowe myjemy szybko, by nie nasiąkły wodą. Do owoców dodajemy cukier lub...

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Wiadomo nie od dzisiaj, że domowe dżemy, konfitury czy sałatki są najsmaczniejsze i bardzo zdrowe. Pomożemy ci je przygotować! Na początek podpowiadamy, jakich naczyń używać, jak wybrać najlepsze owoce i warzywa. Zdradzamy też sposoby na ich przechowywanie.

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.