• Informacje na temat:

    jak smazyc bakłażana

Artykuły na temat: jak smazyc bakłażana
  • Bakłażan na wykwintnie

    Polska nazwa botaniczna bakłażana, czyli psianka podłużna, jest już jednak dalece mniej romantyczna. Podobnie cielesnego uroku pozbawiona jest toksyczna solanina, przez którą nie możemy spożywać bakłażana na surowo. To wszystko jednak nie zmienia faktu, że w wielu kulturach bakłażan uważany jest za mocny afrodyzjak. Nie chcemy, aby był gorzki, musimy więc najpierw plastry bakłażana...

  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    ...​Nazywany jest oberżyną lub gruszką miłosną. Co ciekawe, bakłażan botanicznie klasyfikowany jest jako owoc, a dokładnie jagoda. Ale w kuchni traktujemy go jak warzywo, choć można przygotować deser z bakłażanem w roli głównej.

  • Bakłażan - bogate źródło błonnika

    ...miąższ i zblenduj go z czosnkiem, pastą sezamową, sokiem z cytryny i solą. Polej oliwą. Podawaj z pieczywem. Jak wybrać najlepsze? Kupuj te bakłażany, które mają mocno błyszczącą skórkę bez plam...

  • Fajita z kurczakiem, bakłażanem i papryką

    ...wrzuć do marynaty. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Opiekaj całe papryki i całego bakłażana bezpośrednio nad palnikiem albo na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż popękają i sczernieją z wierzchu. Włóż papryki do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut, po czym zeskrob z nich jak najwięcej czarnej skórki i usuń gniazda nasienne. Zdejmij skórkę...

  • Nazywany jest oberżyną lub gruszką miłosną. Co ciekawe, bakłażan botanicznie klasyfikowany jest jako owoc, a dokładnie jagoda. Ale w kuchni traktujemy go jak warzywo, choć można przygotować deser z bakłażanem w roli głównej.

  • ...urozmaicenie letniego menu. Takie aromatyczne danie sprawdzi się idealnie zarówno na obiad, jak i kolację. W sierpniu rozpoczynają się także zbiory bakłażana . To pyszne warzywo, nazywane również(...)Sos borowikowy Jak u Mamy WINIARY – aromatyczny sos przywołujący wspomnienia leśnych wypraw sprawi, że potrawy zyskają wyjątkowy charakter. Kremowy sos WINIARY świetnie sprawdzi się, jako...

  • Bakłażany jak gołąbki

    ..., zeszklić na maśle z 1 łyżką oleju. Dodać opłukany ryż, kostki bakłażana, smażyć 3 minuty, mieszając, by się nie przypaliły. Wlać bulion i wino, zagotować, dusić na małym ogniu 20 minut. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić (2 zostawić), dodać do garnka na 2 minuty przed końcem duszenia. Doprawić. Mięso pokroić w niedużą kostkę, zrumienić na 2 łyżkach oleju, doprawić. Połówki bakłażana...

  • Bakłażan - warzywo delikatne i smaczne

    ...je cukrem i szybko przesmaż. Jeszcze na patelni warzywa dopraw solą oraz obydwoma rodzajami pieprzu. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj w nim na przemian plastry bakłażana i przesmażone(...) kieszonki (tak, jak na zdjęciu). Nacięcia bakłażanów posól, a następnie odstaw warzywa na ok. 30 minut, aby puściły wodę. Po tym czasie warzywa starannie osącz i ewentualnie osusz ręcznikiem papierowym...

  • Uciekające minerały. Jak je zatrzymać?

    ...​Aby posiłek był nie tylko smaczny, ale i maksymalnie wartościowy, trzeba wiedzieć jak - przyrządzając jedzenie - zachować wartości odżywcze użytych składników. W warzywach, owocach lub mięsie kryje się wiele witamin i składników mineralnych, które są niezbędne organizmowi, a dieta jest najlepszym sposobem ich dostarczania. Poznajmy więc zasady zatrzymania w niej witamin i minerałów.

  • Wielbicielkom baklazana ... jescze raz baklazan

    ...popijamy czym kto moze , najlepiej winem. Ale jak ktos sie uprze to herbata mozna tez. .