• Informacje na temat:

    jak pasteryzować słoiki

Artykuły na temat: jak pasteryzować słoiki
  • Jak pasteryzować słoiki?

    Dokładnie umyj i wyparz słoiki. Gorące napełnij przetworami i dokładnie zakręć. Na dnie dużego garnka ułóż czystą ścierkę kuchenną (zapobiegnie to pękaniu słoików w kontakcie z mocniej nagrzanym dnem). Do garnka włóż słoiki, ustaw je tak, aby nie stykały się ze sobą. Wlej gorącą wodę i doprowadź do wrzenia. Pasteryzuj przez około 20 minut. Następnie wyjmij je, jeszcze raz dokręć, obróć do góry...

  • Jak pasteryzować przetwory

    ...✓ Przygotowując słoiki do pasteryzacji, dokładnie je umyj, osusz i wytrzyj, zwłaszcza ich brzegi oraz nakrętki. Możesz również wyparzyć je w piekarniku...

  • ...1 Najczęściej je gotujemy. Na dnie garnka połóż ściereczkę, wstaw słoiki z przetworami. Zalej gorącą wodą tak, by sięgała 3 cm poniżej zakrętek. Doprowadź...

  • ...1. Gdy napełnimy słoiki gorącymi przetworami, na dnie dużego garnka układamy metalową wkładkę do pasteryzacji lub czystą ścierkę. Ustawiamy słoiki tak,...

  • Bób pasteryzowany

    .... Zalej przygotowaną zalewą i zakręć dokładnie słoiki. Pasteryzuj w piekarniku 3-krotnie po 15 minut w 24-godzinnych odstępach. To trochę kłopotliwe, ale w ten sposób masz gwarancję, że przetwory się nie zepsują i zachowasz je na dłużej. Jak wykorzystać pasteryzowany. Zobacz także:

  • 3 kroki do pasteryzowania słoików

    Pasteryzacja to jeden z najlepszych sposobów utrwalania przetworów. Ale jak się do niej zabrać?

  • Owoce i warzywa na przetwory muszą być świeże i nieuszkodzone. Obite, nadpsute, szybko zaczną pleśnieć, a wtedy będziemy musieli wyrzucić...

  • ...i bez cukru. Dzięki takiej obróbce owoce zachowują naturalny smak (jak po zerwaniu) i świetnie nadają się dla diabetyków, osób na diecie ubogokalorycznej albo oczyszczającej. Małe owoce w całości(...) i sprzyja rozwojowi choroby Alzheimera. Najbezpieczniejsze zaś są garnki ze stali szlachetnej, żeliwne emaliowane. Natomiast do przechowywania przetworów najlepiej wybierać szklane słoiki.

  • Do słoika i na twarz

    Indii. I równie nieodgadniony po dziś dzień powoduje, że grono jego amatorów znacznie się powiększa. Bo jak tu nie sięgnąć po ogórka w słoneczny, upalny letni dzień? Nie tylko ugasi nasze pragnienie, ale zaspokoi nasze kubki smakowe. Jak nie skorzystać z tego sezonowego warzywa, gdy na każdym kramie, na każdej półce sklepowej, a nawet w naszych przydomowych ogródkach zachęca nas do zabrania ze...

  • Jak i gdzie je teraz przechowywać, żeby od ciepła się nam nie zepsuły?

Dyskusje na temat: jak pasteryzować słoiki
  • Kłopot z pasteryzacją

    słoiki do góry dnem i zostawiłam do ostygniecia. Teraz przy odwracaniu ich okazuje się, że ciekną. Nie bardzo wiem co mam teraz z tym zrobić - czy zostawić je takie jakie są i liczyć na to, że sie nie zepsują, czy pasteryzować jeszcze raz? No i jeśli pasteryzować to jak długo? Proszę Was o radę co zrobić i może ktoś wie czym te przecieki mogą byś spowodowane.

  • Re: Co można  zrobić z PIGWY ?

    chłodną powierzchnię blachy czy półmiska ścina się. Marmoladę rozsmarowujemy na grubość dwóch centymetrów, a po wystygnięciu kroimy w kawałki. Jak przechowywać marmoladę z pigwy? Obsypaną cukrem pudrem lub przełożoną natłuszczonym pergaminem marmoladę z pigwy można przechowywać przez przynajmniej kilka tygodni w lodówce. Można też wypełnić nią słoiki i pasteryzować. Wydłuży to czas przechowywania