• Informacje na temat:

    jak można wykorzystać sol

Artykuły na temat: jak można wykorzystać sol
  • Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

    Z podeschniętego, a nawet całkiem suchego chleba można przygotować oryginalne, smaczne potrawy i zaoszczędzić sporo pieniędzy.

  • ...2-3 łyżek świeżo mielonej kawy z roztartymi ząbkami czosnku, miodem, solą, pieprzem i olejem. Wystarczy natrzeć mięso, schłodzić przez kilka godzin, upiec. W marynatach można wykorzystać też napar(...). Parzyć kawę można na wiele sposobów, np. w ekspresie, kawiarce, zaparzaczu. Z każdego urządzenia kawa może być pyszna. Warto pamiętać o kilku zasadach wpływających na smak i aromat. Nie należy...

  • Wygna mrówki z kuchni. Spryskaj sokiem z cytryny framugi okien (to tędy najczęściej wchodzą mrówki). Możesz też na parapecie położyć skórki cytryny. Wywabi plamy z powierzchni granitowych. Przetnij cytrynę na pół, zanurz w soli i potrzyj zabrudzone miejsce. Potem umyj je wodą. Usunie z armatury nalot mineralny (jak rdza czy kamień). Wlej do...

  • Leki z soli

    Kuchenna, morska, gorzka... Wszystkie zawierają cenne mikroelementy, które pobudzają nasz system odpornościowy. Efekt kuracji jest jeszcze lepszy, gdy solne mikstury podamy na ciepło.

  • ..., a na wierzch wyłóż paprykę. Piecz 15 minut w 220°C. Wyjmij, gdy ciasto zacznie się rumienić. Jak przechowywać paprykę? Warzywo to należy trzymać w lodówce, w plastikowej torebce, by zapobiec utracie przez nie wilgoci. Optymalną temperaturą jest 7,5°C, wówczas paprykę można przechowywać do 4 tygodni, po tym czasie zacznie się psuć. Bardzo dojrzałą należy przechowywać góra 3-4 dni. Przed...

  • ...wędlinami (np. kiełbasą), warzywami (np. posiekaną cebulą). Całość warto zapiec z ulubionym sosem. 9 Koreczki na imprezę Z dodatkiem pokrojonej w kostkę wczorajszej bułki można zrobić koreczki...

  • Rośnie wszędzie: na łąkach, polach i przy drogach. Można go jeść na surowo, jako...

  • Jej ziarna można gotować, grillować, piec. Ugotowana kolba kukurydzy z dodatkiem roztopionego masła i soli to smakowita przekąska. Z kukurydzy przyrządzimy pyszne zupy-kremy. Ich słodki smak przełamie pieprz, cebula czy gałka muszkatołowa.

  • Dobre tłuszcze: Jak wykorzystać ich moc?

    Rzepakowy czy słonecznikowy? Aromatyczny olej tłoczony na zimno czy rafinowany o neutralnym smaku? Podpowiadamy, którego i jak używać.

  • Jak można zużyć resztki jedzenia

    ...lodu, zamroź, potem zapakuj do pudełka i traktuj jak kostki rosołowe.  Nie wyrzucaj obierek z ziemniaków! Polej je oliwą, posyp solą i upiecz w piekarniku. Wyjdą świetne chipsy. Oczywiście ziemniaki przed obraniem muszą być porządnie umyte.  Wszystkie resztki, jakie zostają po obieraniu warzyw, wkładaj do woreczka i zamrażaj. Gdy worek się zapełni, ugotuj z nich esencjonalny bulion (gotować trzeba...