• Informacje na temat:

    jak kisić ogórki w słoikach

Artykuły na temat: jak kisić ogórki w słoikach
  • Kiszone rzodkiewki

    ...(opcjonalnie) i ciepłą, ale nie gorącą wodą. Mieszanką zalewam rzodkiewki, zakręcam i odstawiam na tydzień lub dwa. Można je też przyrządzić bardzo tradycyjnie, tak jak ogórki, pociąć na mniejsze kawałki albo kisić w całości w kamionkowym naczyniu przyciśniętym talerzem i kamieniem - tak jak to robiły nasze babcie i prababcie. Najlepiej nie wypełniać słoika czy kamionki po brzegi, fermentacja to...

  • ...poprawienie odporności W solance, czyli wodzie z dodatkiem soli i przypraw, możesz kisić buraczki, kapustę, ogórki, pomidory, paprykę, a nawet jabłka! To jedna z najlepszych i najzdrowszych metod(...) i bez cukru. Dzięki takiej obróbce owoce zachowują naturalny smak (jak po zerwaniu) i świetnie nadają się dla diabetyków, osób na diecie ubogokalorycznej albo oczyszczającej. Małe owoce w całości...

  • ...ogórki zawierają enzym niszczący witaminę C. Nie należy więc kwasić ich z innymi warzywami. Dopiero w procesie kiszenia enzym traci swą aktywność. Jeśli chcesz, by kwaszone warzywa zachowały naturalny smak i aromat, nie dodawaj do jarzynowych mieszanek cebuli. Gdy jednak chcesz ją wykorzystać, nie przesadź z ilością. Najlepiej jednak zakisić cebulę oddzielnie i dodawać ją dopiero, gdy ki szonki...

  • Letnie ogórki

    Polskie, kiszone ogórki... Cudowny zapach, kolor, niepowtarzalny smak i ta nieprawdopodobna chrupkość, której nie da się pomylić z niczym innym. W słoiku prawdziwych kiszonych ogórków samych(...) przerośniętego kopru, złożona na cztery. Liczne ząbki czosnku i kawałek korzenia chrzanu dopełniają tego najwspanialszego kulinarnego cudu świata. Oczywiście równie ważne są same ogórki. Świeże, prosto...

  • Do słoika i na twarz

    ...swoje, czyli tradycyjne 24 godziny. Po tym czasie wyciągamy ogórki, jeśli trzeba obcieramy je ze soli i układamy w czystych i wyparzonych słoikach. Układając ogórki, do każdego słoika dodajemy pół ząbka(...) i krótko gotujemy. Zalewamy ogórki tak, aby nie wystawały nad zalewę. Po dwóch tygodniach zalewa powinna być zlana i ponownie przygotowana jak poprzednio. Skóra bez plam i oczy pełne blasku. Czytaj na...

  • Przetwory z ogórków

    ...ogórków, 2 cebule. Zalewa: 4 szklanki wody, 1/3 szklanki octu 10%, 1 łyżka soli, 5 łyżek cukru, kilka ziaren pieprzu. Składniki na zalewę zagotuj i ostudź. Ogórki umyj, obierz i pokrój jak na mizerię(...)Ogórki kiszone Składniki: 2 kg małych twardych ogórków, 1 1/2 łyżki nasion kopru, 5-7 ząbków czosnku, 1-2 liście laurowe, kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni, kilka ziarenek pieprzu...

  • Wiadomo nie od dzisiaj, że domowe dżemy, konfitury czy sałatki są najsmaczniejsze i bardzo zdrowe. Pomożemy Ci je przygotować! Na początek podpowiadamy, jakich naczyń używać, jak wybrać najlepsze owoce i warzywa. Zdradzamy też sposoby na ich przechowywanie.

  • Jeśli mamy w ogródkach dużo cukinii (a można ją zbierać do pierwszych przymrozków), warto zrobić z niej przetwory na zimę. Na przykład ukisić.

  • Truskawki, rabarbar, szczaw, młode pędy sosny, mniszek lekarski, kwiaty dzikiej róży. Co robić, żeby się nie zepsuły i dotrwały do zimy?

  • Zakwas z buraków naturalnie wzmocni twoją krew

    Osoby stosujące regularnie terapię zakwasem wiedzą, jak wielka moc kryje się w tym prostym przepisie - przekonuje Marek Zaremba. Autor książki o Hashimoto proponuje zakwas z buraków na soku z kiszonych ogórków albo kapusty, który naturalnie wzmocni krew.