• Informacje na temat:

    jak kisić ogórki

Artykuły na temat: jak kisić ogórki
  • Kiszone rzodkiewki

    ...(opcjonalnie) i ciepłą, ale nie gorącą wodą. Mieszanką zalewam rzodkiewki, zakręcam i odstawiam na tydzień lub dwa. Można je też przyrządzić bardzo tradycyjnie, tak jak ogórki, pociąć na mniejsze kawałki albo kisić w całości w kamionkowym naczyniu przyciśniętym talerzem i kamieniem - tak jak to robiły nasze babcie i prababcie. Najlepiej nie wypełniać słoika czy kamionki po brzegi, fermentacja to...

  • ...ogórki zawierają enzym niszczący witaminę C. Nie należy więc kwasić ich z innymi warzywami. Dopiero w procesie kiszenia enzym traci swą aktywność. Jeśli chcesz, by kwaszone warzywa zachowały naturalny smak i aromat, nie dodawaj do jarzynowych mieszanek cebuli. Gdy jednak chcesz ją wykorzystać, nie przesadź z ilością. Najlepiej jednak zakisić cebulę oddzielnie i dodawać ją dopiero, gdy ki szonki...

  • Wielka księga smaków: Ogórek

    ..., mizerii, można je marynować, konserwować i kisić. Zawierają związki, które działają alkalizująco, czyli posiadają zdolność odkwaszania organizmu. Podobnie jak arbuzy, są niskokaloryczne i stanowią(...) Krzysztofowi Kolumbowi. Natomiast jego szklarniową hodowlę zapoczątkował król Francji Ludwik XIV. Ogórki mają rożny kształt. Mogą być wydłużone, cylindryczne, a czasem przypominają maczugę. Różnią się też...

  • Ogórek bez tajemnic - 25 informacji na temat zielonego warzywa

    ...topione, mąkę i śmietanę. 25. Jak znaleźć wysokiej jakości ogórki oraz przetwory? Cenną wskazówką jest znak Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie". Przyznawane przez ekspertów z branży(...) przypomina maczugę. Skórka również nie jest jednolita - może być gładka, szorstka lub brodawkowata. 4. O ile ogórek zawsze ma delikatny i orzeźwiający smak, o tyle jego długość zależy od jego odmiany. Ogórki...

  • Magda Gessler: Ogórek mizerny i niemizerny

    Moją ulubioną wersją świeżego ogórka jest ogórek po wileńsku. Obrane ogórki przekrawamy wzdłuż, usuwamy nasiona i polewamy delikatnym, lipowym miodem. Jemy w rozkoszy pod obłędnie pachnącą(...) soli i pieprzu i jesteśmy w szwabskim niebie. Pamiętam, że smakowała mi też odmiana tej sałatki przyrządzona ze świeżych ogórków, choć nie była tak dobra, jak ta z kiszonych. Większość Polaków...

  • Ogórek polski, wileński, niemiecki…

    Ogórek powinien być zielony. Nic odkrywczego? To dlaczego proponują nam żółte! Powinien być twardy i pokryty kolczastymi wypustkami. To znak, że jest świeży. Latem interesują nas tylko takie, polskie, gruntowe ogórki.

  • Letnie ogórki

    Polskie, kiszone ogórki... Cudowny zapach, kolor, niepowtarzalny smak i ta nieprawdopodobna chrupkość, której nie da się pomylić z niczym innym. W słoiku prawdziwych kiszonych ogórków samych(...) przerośniętego kopru, złożona na cztery. Liczne ząbki czosnku i kawałek korzenia chrzanu dopełniają tego najwspanialszego kulinarnego cudu świata. Oczywiście równie ważne są same ogórki. Świeże, prosto...

  • Jak zadbać o jelita?

    ...florę bakteryjną w jelitach (wspiera tę korzystną), wspomaga trawienie i usuwanie produktów przemiany materii. Kisić możemy wiele warzyw: ogórki i kapustę, buraki, czosnek, cebulę, marchew, paprykę(...) w jelicie grubym. Aby bakterie dobrze żyły w jelitach, potrzebują takich substancji jak: inulina, laktuloza, oligosacharydy. Są one składnikami błonnika. Znajdziemy je więc w warzywach (kapuście...

  • Zdrowy ferment

    Kisić można nie tylko ogórki, ale także owoce, ziarna, grzyby i kasze. Na zdrowie!

  • Jak zmniejszyć apetyt

    Gdy hormony głodu, czyli grelina i leptyna, przestają działać prawidłowo, wtedy jemy większe porcje i więcej czasu upływa do momentu, gdy poczujemy się najedzeni. Zobacz, jak zapanować nad głodem.

Wideo na temat: jak kisić ogórki
  • Kiszone rzodkiewki - jak je zrobić

    Kiszone warzywa i owoce stają się coraz popularniejsze! I dobrze - to źródło zdrowia, a także niesamowita kopalnia smaków. Zwykle kisimy ogórki, pomidory, niekiedy cebulę, ale tak naprawdę większość warzyw można zakisić i potem cieszyć się niezwykłym smakiem, który podkręci walory wielu potraw albo sprawdzi się genialnie jako zwykła, ale bardzo zdrowa, przekąska! Przygotowaliśmy dla was recepturę

  • Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?

    Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, choć nie każdy przepada za jej lekko kwaśnym smakiem. Przetarte kiszone ogórki, bądź co bądź polska specjalność, idealnie nadają się do przygotowania pysznej, wyrazistej w smaku i sycącej zupy! Sekretem dobrej zupy ogórkowej są nie tylko odpowiednio przyrządzone ogórki - nie mogą być zbyt kwaśne, koniecznie kiszone - ale też bulion mięsno-warzywny, który

  • Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?

    Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni, choć nie każdy przepada za jej lekko kwaśnym smakiem. Przetarte kiszone ogórki, bądź co bądź polska specjalność, idealnie nadają się do przygotowania pysznej, wyrazistej w smaku i sycącej zupy! Sekretem dobrej zupy ogórkowej są nie tylko odpowiednio przyrządzone ogórki - nie mogą być zbyt kwaśne, koniecznie kiszone - ale też bulion mięsno-warzywny, który

Dyskusje na temat: jak kisić ogórki
  • Re: Ogórki kiszone

    Ogórki to moja specjalność. Od 25 lat robię co roku ok 50 kg ponieważ musi mi wystarczyć by po każdym przyjęciu na odchodne obdarować moich zachwyconych gości. Ogórki kupuję, więc nie wiem jak są(...) następnego roku. Według mnie ważne: kisić w lipcu - ogórki lipcowe zawierają najbardziej odpowiednią ilość cukru i mają cienką skórkę. Tajemnicą trwałości jest ilość soli - w dużym garnku można nawet

  • kiszony kalafior, papryka,fasolka?

    Kiszona kapusta(obojętnie młoda,czy stara),kiszone ogórki są banalne.Chciałabym ukisić w tym sezonie inne warzywa.Czy mili Smakerowicze mogliby udzielić mi merytorycznej porady jak kisić np kalafiory,paprykę,fasolkę i inne?

  • Re: Letnie ogórki

    Beznadziejne i głupie mamrotanie o czymś o czym się nie ma pojęcia . Poza tym jak kisić ogórki jak się jest rozkudlonym brudasem , chyba od urodzenia . Takich ogórków nikt by nie tknął . Porąbało się babie wszystko dokładnie . Ogórki kisi się albo na szybko 3-4dni ( tzw. małosolne lub odpustowe ) wtedy nic się nie dodaje prócz soli kamiennej i kopru i czosnku , oraz piętkę

  • 31.07.2008 Będę kisić ogóry!!!

    No i jak ja mam po jakieś ogórki biegac jak w radiu taka piękna , przywołująca wspomnienia z młodości muzyka leci ! !! Aaaaahhhh!

  • Re: Big Blue, Palma de Mallorca...

    to straszne tak męczyć te zwierzęta,kisić je jak ogórki w słoiku..żenada!