• Informacje na temat:

    jak grillować karkowke

Artykuły na temat: jak grillować karkowke
  • Sezon na grillowanie

    ...zachować umiar, a zamiast chleba lepiej przegryźć mięso surówkami. No i nie przesadzać z alkoholem! Jak grillować, by sobie nie szkodzić ● Mięso marynujemy. Będzie smaczniejsze, lżej strawne(...)Podobno grillowanie to ulubiony sport Polaków, jak ktoś powiedział. Coś w tym jest, bo rozpalamy grilla, gdzie się da: w ogrodach, na biwakach, a także na balkonach - ku rozpaczy sąsiadów. Parę lat...

  • Do grillowania wykorzystuj węgiel drzewny z drzew liściastych (drewno z drzew iglastych podczas spalania uwalnia związki toksyczne!). Nigdy nie podpalaj go ropą lub parafiną! Nie używaj też starych kartonów i gazet. Wybierz naturalną podpałkę, np. spirytusową lub drzazgi z drzew owocowych - radzi Magdalena Rapacka, dietetyk.

  • Zdrowie i mądre grillowanie

    ...​Co wrzucić na ruszt, w jakiej temperaturze piec, czym rozpalić grilla? Radzimy, jak grillować, żeby potrawy smakowały i nie szkodziły.

  • Gdy temperatura rośnie, a wokół robi się coraz bardziej zielono, w powietrzu mocniej czuć zapach potraw z rusztu. Polacy kochają grillować! Nie odstraszają nas informacje, że przetworzone mięso(...), wychodzi nam prawdziwa bomba kaloryczna (0,5 l piwa - 250 kcal)! Jak dobrze jest się spotkać Ale grill to nie tylko posiłek, a także doskonały pretekst, by spotkać się ze znajomymi w parku, na plaży...

  • Grillowanie bez skutków ubocznych

    Lekkie i zdrowe czy ciężkostrawne i pełne substancji rakotwórczych? Jakie są potrawy z grilla? Wszystko zależy od tego, co i na czym grillujemy, jak przygotowujemy potrawy i z jakimi jemy je(...) mięso (np. schab) lub drobiowe bez skórki (kurczak, indyk) i ryby. Kiełbasa powinna być dobrej jakości, mieć co najmniej 70 proc. mięsa i nie zawierać MOM-u (mięsa oddzielonego mechanicznie, w którym są...

  • Gdy pogoda dopisuje, tradycyjny obiad chętnie zastępujemy smakowitymi daniami z rusztu... Sprawdźmy, jak je właściwie przyrządzać, by nam nie zaszkodziły.

  • ​Dania z grilla. Sałatka z grillowanym burakiem i serem kozim

    Przygotowując sałatki nierzadko korzystamy z tradycyjnych i dość kalorycznych przepisów. Tym razem dietetyk Alicja Kalińska podpowiada, jak przygotować oryginalny i jednocześnie zdrowy posiłek, korzystając z grilla.

  • Jak nie spalić się na Grillu

    Jak wynika z badań „Fooder. Polacy, przepisy, internet” niezależnie od płci (72% kobiet i 76% mężczyzn) i miejsca zamieszkania, wszyscy poszukujemy nowych przepisów na potrawy z grilla. Skąd najczęściej czerpiemy inspiracje? Jak wyzbyć się obaw przed przypalonym mięsem i pospolitą zgrillowaną kiełbasą? Na podstawie wyników badań „Fooder. Polacy, przepisy, internet” powstało 5 zasad udanego grilla.

  • Weekend na działce. Jak szybko posprzątać po rodzinnym grillu

    Nadeszła wiosna, a wraz z nią cieplejsze dni i sezon wypadów na grilla. Na świeżym powietrzu nic nie smakuje tak dobrze jak kiełbasa prosto z rusztu, dobrze przyrządzone szaszłyki czy karkówka. Aby wszystko znakomicie się udało, warto pamiętać o należytym zapakowaniu przygotowanych wcześniej potraw, a także zaplanowaniu późniejszego sprzątania, tak żeby nie zabrało zbyt wiele czasu.

  • Grillowanie może być niebezpieczne!

    ...mięso wieprzowe. Dlatego, jak podkreśliła mikrobiolog, urządzając letnie gillowanie trzeba pamiętać, aby mięso piec długo, tak, aby nie było krwiste. Karkówka może być pełna pałeczek Yersinia nawet jeśli(...) mięso nietrudno przenieść zarazki na inną żywność, np. pieczywo, wędliny czy warzywa. - Surowe mięso w kuchni powinno być zawsze traktowane jak czynnik zakaźny. Nie można kroić mięsa na jednej desce lub...

Wideo na temat: jak grillować karkowke
  • Czym zastąpić kiełbasę na grilla? Bezmięsne przepisy Przemysława Ignaszewskiego

    Nadszedł czas na spotkania przy grillu. Co można podać gościom, którzy nie jedzą mięsa? W kuchni "Dzień Dobry TVN" weganin Przemysław Ignaszewski pokazał, jakimi produktami można zastąpić mięso na grilla. Jak zrobić wegański sos tzatziki? Na stole w programie pojawiły się takie dania jak: grillowana pieczarka portobello z pietruszkowym pesto i sosem tzatziki, karkówka z seitanu oraz warzywne

  • Warzywa zmniejszają szkodliwy wpływ dymu z grilla

    stale gościć na piknikowym stole, ponieważ zawarte w nich antyoksydanty sprawiają, że grillowane mięso jest dla organizmu mniej szkodliwe. Na grillu można z powodzeniem piec takie owoce jak banany czy(...), osadzając się na mięsie wprowadzamy te toksyczne substancje do naszego organizmu. Jeżeli chcemy zdrowo grillować powinniśmy wykorzystać dostępne w sklepach specjalne tacki aluminiowe, które zmniejszają