• Informacje na temat:

    jak grillować karkowke

Artykuły na temat: jak grillować karkowke
  • Sezon na grillowanie

    ...zachować umiar, a zamiast chleba lepiej przegryźć mięso surówkami. No i nie przesadzać z alkoholem! Jak grillować, by sobie nie szkodzić ● Mięso marynujemy. Będzie smaczniejsze, lżej strawne(...)Podobno grillowanie to ulubiony sport Polaków, jak ktoś powiedział. Coś w tym jest, bo rozpalamy grilla, gdzie się da: w ogrodach, na biwakach, a także na balkonach - ku rozpaczy sąsiadów. Parę lat...

  • Zasady zdrowego grillowania

    Jeśli wiesz, jak przyrządzać mięso na grill i poddawać je obróbce, twoja wątroba nie musi bać się nadchodzącego sezonu.

  • Do grillowania wykorzystuj węgiel drzewny z drzew liściastych (drewno z drzew iglastych podczas spalania uwalnia związki toksyczne!). Nigdy nie podpalaj go ropą lub parafiną! Nie używaj też starych kartonów i gazet. Wybierz naturalną podpałkę, np. spirytusową lub drzazgi z drzew owocowych - radzi Magdalena Rapacka, dietetyk.

  • Zdrowie i mądre grillowanie

    ...​Co wrzucić na ruszt, w jakiej temperaturze piec, czym rozpalić grilla? Radzimy, jak grillować, żeby potrawy smakowały i nie szkodziły.

  • Gdy temperatura rośnie, a wokół robi się coraz bardziej zielono, w powietrzu mocniej czuć zapach potraw z rusztu. Polacy kochają grillować! Nie odstraszają nas informacje, że przetworzone mięso(...), wychodzi nam prawdziwa bomba kaloryczna (0,5 l piwa - 250 kcal)! Jak dobrze jest się spotkać Ale grill to nie tylko posiłek, a także doskonały pretekst, by spotkać się ze znajomymi w parku, na plaży...

  • Grillowanie bez skutków ubocznych

    Lekkie i zdrowe czy ciężkostrawne i pełne substancji rakotwórczych? Jakie są potrawy z grilla? Wszystko zależy od tego, co i na czym grillujemy, jak przygotowujemy potrawy i z jakimi jemy je(...) mięso (np. schab) lub drobiowe bez skórki (kurczak, indyk) i ryby. Kiełbasa powinna być dobrej jakości, mieć co najmniej 70 proc. mięsa i nie zawierać MOM-u (mięsa oddzielonego mechanicznie, w którym są...

  • Gdy pogoda dopisuje, tradycyjny obiad chętnie zastępujemy smakowitymi daniami z rusztu... Sprawdźmy, jak je właściwie przyrządzać, by nam nie zaszkodziły.

  • ​Dania z grilla. Sałatka z grillowanym burakiem i serem kozim

    Przygotowując sałatki nierzadko korzystamy z tradycyjnych i dość kalorycznych przepisów. Tym razem dietetyk Alicja Kalińska podpowiada, jak przygotować oryginalny i jednocześnie zdrowy posiłek, korzystając z grilla.

  • Jak nie spalić się na Grillu

    Jak wynika z badań „Fooder. Polacy, przepisy, internet” niezależnie od płci (72% kobiet i 76% mężczyzn) i miejsca zamieszkania, wszyscy poszukujemy nowych przepisów na potrawy z grilla. Skąd najczęściej czerpiemy inspiracje? Jak wyzbyć się obaw przed przypalonym mięsem i pospolitą zgrillowaną kiełbasą? Na podstawie wyników badań „Fooder. Polacy, przepisy, internet” powstało 5 zasad udanego grilla.

  • Weekend na działce. Jak szybko posprzątać po rodzinnym grillu

    Nadeszła wiosna, a wraz z nią cieplejsze dni i sezon wypadów na grilla. Na świeżym powietrzu nic nie smakuje tak dobrze jak kiełbasa prosto z rusztu, dobrze przyrządzone szaszłyki czy karkówka. Aby wszystko znakomicie się udało, warto pamiętać o należytym zapakowaniu przygotowanych wcześniej potraw, a także zaplanowaniu późniejszego sprzątania, tak żeby nie zabrało zbyt wiele czasu.

Wideo na temat: jak grillować karkowke
  • Czym zastąpić kiełbasę na grilla? Bezmięsne przepisy Przemysława Ignaszewskiego

    Nadszedł czas na spotkania przy grillu. Co można podać gościom, którzy nie jedzą mięsa? W kuchni "Dzień Dobry TVN" weganin Przemysław Ignaszewski pokazał, jakimi produktami można zastąpić mięso na grilla. Jak zrobić wegański sos tzatziki? Na stole w programie pojawiły się takie dania jak: grillowana pieczarka portobello z pietruszkowym pesto i sosem tzatziki, karkówka z seitanu oraz warzywne

  • Warzywa zmniejszają szkodliwy wpływ dymu z grilla

    stale gościć na piknikowym stole, ponieważ zawarte w nich antyoksydanty sprawiają, że grillowane mięso jest dla organizmu mniej szkodliwe. Na grillu można z powodzeniem piec takie owoce jak banany czy(...), osadzając się na mięsie wprowadzamy te toksyczne substancje do naszego organizmu. Jeżeli chcemy zdrowo grillować powinniśmy wykorzystać dostępne w sklepach specjalne tacki aluminiowe, które zmniejszają