• Informacje na temat:

    jak gotować ryż

Artykuły na temat: jak gotować ryż
  • Na konsystencję i smak ryżu wpływa sposób gotowania. Aby ryż był sypki, wypłuczmy go przed gotowaniem. Klasyczny biały gotujemy w podwójnej ilości wody, brązowy, dziki, arborio – w poczwórnej. Biały 15 min, brązowy – 30-40 min, dziki – godzinę. Solimy pod koniec gotowania. Wtedy też możemy dodać odrobinę szafranu, imbiru czy kolendry, zyskując ciekawy smak. Ryż na słodko przyprawmy cynamonem...

  • Jak gotować ryż, by był lekki i sypki

    ......namocz Przed gotowaniem wsyp ryż do zimnej wody i zostaw na 30–60 min. Następnie opłucz i odsącz. Pamiętaj, że namoczony ryż znacznie szybciej się...

  • ...gotować go na parze 50–60 min. Idealny do: mięsa i sałatek. Dodany do białego ryżu wzmacnia jego smak.

  • Jak taniej gotować makaron i ziemniaki

    Gotowanie tylko takiej ilości wody jakiej potrzebujemy, czyste palniki i garnki o średnicy dopasowanej do palnika… Te sposoby oszczędzania gazu zna każda doświadczona gospodyni. Ale to nie jedyne sposoby, by zmniejszyć rachunki za gaz.

  • Gotowanie tylko takiej ilości wody jakiej potrzebujemy, czyste palniki i garnki o średnicy dopasowanej do palnika… Te sposoby oszczędzania gazu zna każda doświadczona gospodyni. Ale to nie jedyne sposoby, by zmniejszyć rachunki za gaz.

  • Jak gotować ryż, by był lekki i sypki

    ......namocz Przed gotowaniem wsyp ryż do zimnej wody i zostaw na 30–60 min. Następnie opłucz i odsącz. Pamiętaj, że namoczony ryż znacznie szybciej się gotuje. ...opłucz Zanim zaczniesz gotować ryż, wrzuć go do sitka i kilkakrotnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. W ten sposób usuniesz skrobię, która powoduje sklejanie się ziarenek. Teraz możesz już gotować ryż bez obaw, że się sklei...

  • Wino dla smaku Jak gotować na parze? Do naczynia wlej wodę (niewiele, najwyżej „na dwa palce”), umieść na nim koszyczek z równomiernie rozłożonym jedzeniem...

  • Jak uratować rozgotowany ryż?

    Przez nieuwagę rozgotowałaś ryż? Szybko go odcedź i przelej zimną wodą. Zabieg ten przerwie proces gotowania. Osączony ryż przesmaż później z odrobiną...

  • Jak trzymać w ryzach cholesterol

    ...wędliny i mięso (np. indyka, kurczaka, ale bez skóry, bo to bomba cholesterolowa). Mięsa i ryby przyrządzać z jak najmniejszą ilością tłuszczu, np. dusić, piec, gotować. Odstawić słodycze i produkty...

  • Gotuj razem z Sophią Loren

    ...mnie albo przyrządzamy tę potrawę zgodnie z tradycyjną recepturą, albo nie zabieramy się za nią wcale i wybieramy jakiś inny przepis. Aby przygotować prawdziwe pesto, należy dokładnie i cierpliwie(...) risotto po mediolańsku to jedno z najwspanialszych dań na świecie. Trzeba się tylko przekonać do smaku szafranu, który nadaje ryżowi złocistą barwę jak zwieńczenia loży w La Scali. Danie ma dość...

Wideo na temat: jak gotować ryż
  • Jak chronić witaminy w żywności?

    Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze. Jeśli już gotujemy w wodzie, to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie

  • Jak zapobiegać utracie witamin w żywności?

    Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze. Jeśli już gotujemy w wodzie, to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie

Dyskusje na temat: jak gotować ryż
  • Re: Gołąbki przepis najlepszy jaki znacie!

    Gołąbki i przepis na nie... skomplikowane zadanie :D Siem mi rymło, że tak powiem :D Masz przeklejam jakiś przepis, może on Ci się spodoba. Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, przelać zimną wodą na sicie, odsączyć i wystudzony dodać do mięsa. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki). Wszystko wymieszać i dobrze

  • Re: Jak wykorzystać ryż z poprzedniego dnia?

    Ryżu najlepiej nie przechowywać. Może się to skończyć tragicznie. Powinno się zawsze gotować świeży.

  •  Re:  Jak gotujecie ryż???????????????

    Są dwa sposoby.Pierwzsy to:wrzucić ryż do osolonej wody gotować aż ryż wchlonie wodę/woda powinna być równo z ryżem/,mieszając od czasu do czasu.Następnie włożyć garnek z ryżem do wcześniej nagrzanego piekarnika tem.około 100 st.cel. i tak długo aż ryż będzie miękki.Drugi: kupić ryż w saszetkach i gotować w osolonej wodzie około 30 minut.Saszetke wyjąć dobrze osączyć,rozciąciąć i gotowe.Jeżeli

  • Re: Jak taniej gotować makaron i ziemniaki

    Jak ktoś ma czas to niech sobie czeka kilka godzin na ryż, jego sprawa. Ja niestety ale mam inne zajęcia w ciągu dnia i dużo prościej jest mi go po prostu ugotować w maszynce do gotowania ryżu. Też samakuje ok, o ile oczywiście to porządny ryż a nie jakiś wynalazek z Biedronki. Z tym to cudów nie ma. Z g...a bicza nie ukręcisz jak to mówią.

  •  Re:  Jak gotujecie ryż???????????????

    chciałby wiedzieć jak ugotować ryż. Ryż przed gotowaniem wypułkać. Zalać wrzątkiem w proporcji 1:2 (1porcja ryżu na 2porcje wody) i czekać, aż się zagotuje. Przykryć, przytłumić gaz na minimum i tak gotować 5minut. Po upływie tego czasu zdjąc garnek z gazu i pozostawić jeszcze pod przykyciem 10minut. Ryż pozostaje sypki, nadaje się do sosów, sałatek itp. :) Jeszcze nigdy ryż się nie posklejał

  • Re: Jak taniej gotować makaron i ziemniaki

    A może wystarczy tylko ruszyć główką i wstawić kaszę lub ryż przed wyjściem do pracy.Wcześniej przygotować jakiś gulasz czy inny sos a po powrocie mamy gotowy a nawet jeszcze ciepły ryż lub kaszę a co najważniejsze nieposklejany i nie przypalony.Należy jedynie zachować proporcje wody!

  • Re:  Jak gotujecie ryż???????????????

    ZAWSZE GOTOWAŁAM TAK;2 ŁYŻKI OLIWY ROZGRZAĆ WRZUCIĆ WYPŁUKANY RYŻ 1 12 SZKL.SMARZYĆ AŻ RYŻ WCHŁONIE TŁUSZCZ KOSTKA BULIONOWA LUB SPECJALNA DO RYŻU Z ZIOŁAMI I 2 SZKL.WODY GOTOWAĆ POD PRZYKRYCIEM DO MIĘKKOŚCI .I TYLE REWELACYJNY DO SAŁATEK LUB JAKO DODATEK DO KURCZAKA.

  • Re: Jak wykorzystać wodę po ugotowanym ryżu?

    Taka wodę można uzyskać wyłącznie gotując ryż w termomixie albo na parze. Ale komu chce się wydać 4000 złotych na termomix albo gotować ryz na parze?

  •  Re:  Jak gotujecie ryż???????????????

    Do wody posolonej dodaję trochę masła,Jak woda zaczyna się gotować,wsypuję wypłukany ryż,mieszając go od czasu do czasu, gotuję na minimalnym ogniu -około 5-10minut.Następnie wyłączam ogień i szczelnie zamykam garnek pokrywką.Zostawiam tak garnek na płycie kuchennej, aż do wystygnięcia.Pychotka!

  • Re: Jak wykorzystać wodę po ugotowanym ryżu?

    Czyli potwierdza się to co napisałem wyżej. Jeżeli gotujesz ryż w woreczkach to znaczy, ze nie umiesz gotować ryżu...