• Informacje na temat:

    jak gotować ryż

Artykuły na temat: jak gotować ryż
  • Na konsystencję i smak ryżu wpływa sposób gotowania. Aby ryż był sypki, wypłuczmy go przed gotowaniem. Klasyczny biały gotujemy w podwójnej ilości wody, brązowy, dziki, arborio – w poczwórnej. Biały 15 min, brązowy – 30-40 min, dziki – godzinę. Solimy pod koniec gotowania. Wtedy też możemy dodać odrobinę szafranu, imbiru czy kolendry, zyskując ciekawy smak. Ryż na słodko przyprawmy cynamonem...

  • Jak gotować ryż, by był lekki i sypki

    ......namocz Przed gotowaniem wsyp ryż do zimnej wody i zostaw na 30–60 min. Następnie opłucz i odsącz. Pamiętaj, że namoczony ryż znacznie szybciej się...

  • ...gotować go na parze 50–60 min. Idealny do: mięsa i sałatek. Dodany do białego ryżu wzmacnia jego smak.

  • Jak taniej gotować makaron i ziemniaki

    Gotowanie tylko takiej ilości wody jakiej potrzebujemy, czyste palniki i garnki o średnicy dopasowanej do palnika… Te sposoby oszczędzania gazu zna każda doświadczona gospodyni. Ale to nie jedyne sposoby, by zmniejszyć rachunki za gaz.

  • Gotowanie tylko takiej ilości wody jakiej potrzebujemy, czyste palniki i garnki o średnicy dopasowanej do palnika… Te sposoby oszczędzania gazu zna każda doświadczona gospodyni. Ale to nie jedyne sposoby, by zmniejszyć rachunki za gaz.

  • Jak gotować ryż, by był lekki i sypki

    ......namocz Przed gotowaniem wsyp ryż do zimnej wody i zostaw na 30–60 min. Następnie opłucz i odsącz. Pamiętaj, że namoczony ryż znacznie szybciej się gotuje. ...opłucz Zanim zaczniesz gotować ryż, wrzuć go do sitka i kilkakrotnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. W ten sposób usuniesz skrobię, która powoduje sklejanie się ziarenek. Teraz możesz już gotować ryż bez obaw, że się sklei...

  • Jak prawidłowo ugotować ryż

    Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna radzi: Jeżeli chcę, aby ryż szybciej się ugotował, opłukane ziarenka polewam olejem, dokładnie mieszam,...

  • Wino dla smaku Jak gotować na parze? Do naczynia wlej wodę (niewiele, najwyżej „na dwa palce”), umieść na nim koszyczek z równomiernie rozłożonym jedzeniem...

  • Jak uratować rozgotowany ryż?

    Przez nieuwagę rozgotowałaś ryż? Szybko go odcedź i przelej zimną wodą. Zabieg ten przerwie proces gotowania. Osączony ryż przesmaż później z odrobiną...

  • Jak trzymać w ryzach cholesterol

    ...wędliny i mięso (np. indyka, kurczaka, ale bez skóry, bo to bomba cholesterolowa). Mięsa i ryby przyrządzać z jak najmniejszą ilością tłuszczu, np. dusić, piec, gotować. Odstawić słodycze i produkty...

Wideo na temat: jak gotować ryż
  • Jak chronić witaminy w żywności?

    Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze. Jeśli już gotujemy w wodzie, to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie

  • Jak zapobiegać utracie witamin w żywności?

    Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze. Jeśli już gotujemy w wodzie, to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie

Dyskusje na temat: jak gotować ryż
  • Re: Gołąbki przepis najlepszy jaki znacie!

    Gołąbki i przepis na nie... skomplikowane zadanie :D Siem mi rymło, że tak powiem :D Masz przeklejam jakiś przepis, może on Ci się spodoba. Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, przelać zimną wodą na sicie, odsączyć i wystudzony dodać do mięsa. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki). Wszystko wymieszać i dobrze

  • Re: Jak prawidłowo ugotować ryż

    Ryż ryżowi nie równy. Szczególnie obecnie. Dawne proporcje dwie szklanki wody na szklankę ryżu już się nie sprawdzają. Podobnie jak czas gotowania. Najlepiej trzymać się jednej marki poznając właściwości ryżu. Sprawdza się rozpuszczanie masła przed zasypaniem ryżu, który potem mieszamy chwilę razem i zalewamy wrzątkiem w znanych proporcjach. Posolić i zamieszać. Gotować na małym oogniu pod

  •  Re:  Jak gotujecie ryż???????????????

    Są dwa sposoby.Pierwzsy to:wrzucić ryż do osolonej wody gotować aż ryż wchlonie wodę/woda powinna być równo z ryżem/,mieszając od czasu do czasu.Następnie włożyć garnek z ryżem do wcześniej nagrzanego piekarnika tem.około 100 st.cel. i tak długo aż ryż będzie miękki.Drugi: kupić ryż w saszetkach i gotować w osolonej wodzie około 30 minut.Saszetke wyjąć dobrze osączyć,rozciąciąć i gotowe.Jeżeli

  • Re: Jak wykorzystać ryż z poprzedniego dnia?

    Ryżu najlepiej nie przechowywać. Może się to skończyć tragicznie. Powinno się zawsze gotować świeży.

  •  Re:  Jak gotujecie ryż???????????????

    chciałby wiedzieć jak ugotować ryż. Ryż przed gotowaniem wypułkać. Zalać wrzątkiem w proporcji 1:2 (1porcja ryżu na 2porcje wody) i czekać, aż się zagotuje. Przykryć, przytłumić gaz na minimum i tak gotować 5minut. Po upływie tego czasu zdjąc garnek z gazu i pozostawić jeszcze pod przykyciem 10minut. Ryż pozostaje sypki, nadaje się do sosów, sałatek itp. :) Jeszcze nigdy ryż się nie posklejał

  • Re: Jak taniej gotować makaron i ziemniaki

    Jak ktoś ma czas to niech sobie czeka kilka godzin na ryż, jego sprawa. Ja niestety ale mam inne zajęcia w ciągu dnia i dużo prościej jest mi go po prostu ugotować w maszynce do gotowania ryżu. Też samakuje ok, o ile oczywiście to porządny ryż a nie jakiś wynalazek z Biedronki. Z tym to cudów nie ma. Z g...a bicza nie ukręcisz jak to mówią.

  • Re:  Jak gotujecie ryż???????????????

    ZAWSZE GOTOWAŁAM TAK;2 ŁYŻKI OLIWY ROZGRZAĆ WRZUCIĆ WYPŁUKANY RYŻ 1 12 SZKL.SMARZYĆ AŻ RYŻ WCHŁONIE TŁUSZCZ KOSTKA BULIONOWA LUB SPECJALNA DO RYŻU Z ZIOŁAMI I 2 SZKL.WODY GOTOWAĆ POD PRZYKRYCIEM DO MIĘKKOŚCI .I TYLE REWELACYJNY DO SAŁATEK LUB JAKO DODATEK DO KURCZAKA.

  • Re: Jak taniej gotować makaron i ziemniaki

    A może wystarczy tylko ruszyć główką i wstawić kaszę lub ryż przed wyjściem do pracy.Wcześniej przygotować jakiś gulasz czy inny sos a po powrocie mamy gotowy a nawet jeszcze ciepły ryż lub kaszę a co najważniejsze nieposklejany i nie przypalony.Należy jedynie zachować proporcje wody!

  •  Re:  Jak gotujecie ryż???????????????

    Do wody posolonej dodaję trochę masła,Jak woda zaczyna się gotować,wsypuję wypłukany ryż,mieszając go od czasu do czasu, gotuję na minimalnym ogniu -około 5-10minut.Następnie wyłączam ogień i szczelnie zamykam garnek pokrywką.Zostawiam tak garnek na płycie kuchennej, aż do wystygnięcia.Pychotka!

  • Re: Jak wykorzystać wodę po ugotowanym ryżu?

    Taka wodę można uzyskać wyłącznie gotując ryż w termomixie albo na parze. Ale komu chce się wydać 4000 złotych na termomix albo gotować ryz na parze?