• Informacje na temat:

    jak gotować na parze

Artykuły na temat: jak gotować na parze
  • Wino dla smaku Jak gotować na parze? Do naczynia wlej wodę (niewiele, najwyżej „na dwa palce”), umieść na nim koszyczek z równomiernie rozłożonym jedzeniem...

  • Do garnka wlej trochę wody, zagotuj i zawieś nad nią koszyk lub paterę, w której umieścisz żywność (nie może stykać się ona z wodą). Przykryj i gotuj na małym ogniu. Na parze świetnie robi się ryby. Do wody dodaj bulion lub pół szklanki wina i oczywiście zioła; ryba będzie bardziej aromatyczna. Można ją też zawinąć w folię lub w liście kapusty pekińskiej. Wtedy dusi się ona we własnej parze...

  • Szparagi wiążemy w pęczki i gotujemy w pozycji pionowej – najlepiej w specjalnym, wysokim garnku. Zalewamy taką ilością wody, aby nie przykryła główek szparagów. W ten sposób twarde łodygi gotują się w wodzie, a delikatne główki na parze.

  • Do garnka, w którym będziesz gotować jarzyny na parze, wlej wrzącą wodę na wysokość 2,5–3 cm. Komorę, koszyk lub inne naczynie z warzywami umieść nad wodą (uwaga: gotowane smakołyki nie powinny dotykać parującej wody!).

  • Intensywnie zielone brokuły czy brukselka, mocno pomarańczowa marchewka, żywo czerwone pomidory... Twoje warzywa też mogą być piękne jak...

  • Jak gotować makaron

    ...w wysokim garnku. Nie ma potrzeby łamania go. Pamiętaj, aby nie gotować razem, w jednym naczyniu, różnych rodzajów makaronu. Po ugotowaniu makaron wyłóż na durszlak i zahartuj, czyli przelej zimną wodą. Nie robimy tego wtedy, gdy gotowy już makaron będziemy podawać z sosem. A jak podgrzać makaron? Najlepiej w specjalnym garnku do gotowania na parze.

  • Jak gotować brokuły, by nie straciły koloru?

    Blanszowanie Przed zapiekaniem brokułów na krótko zanurzam je w gorącej wodzie, czyli blanszuję, a następnie odcedzam. Dzięki temu różyczki podczas pieczenia zachowają zielony kolor. Gotowanie Najzdrowszym sposobem przyrządzenia brokułów jest gotowanie ich na parze. Wystarczy 3-6 minut, by uzyskać wyjątkowy smak i zachować większość witamin. Z kolei gotując brokuły w osolonej wodzie...

  • ...na parze. Pasują do wszystkich typów garnków. Jak to się robi? Dolne naczynie napełniamy wodą. Następnie rozmieszczamy produkty, z których chcemy przyrządzić danie. Rybę lub pierś...

  • Gotuj na parze

    ...parowaru Tanim rozwiązaniem są wkłady do gotowania na parze. Pasują do wszystkich typów garnków. Jak to się robi? Dolne naczynie napełniamy wodą. Następnie rozmieszczamy produkty, z których...

  • Wiesz, jak wydobyć pełnię smaku i aromatu z herbaty? Trzeba ją umiejętnie zaparzyć. To nie takie trudne, wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad.

Wideo na temat: jak gotować na parze
  • Okrasa radzi, jak gotować pysznie i zdrowo

    Szef kuchni walczy ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne i niesmaczne. Według Karola Okrasy każdą potrawę można przyrządzić i doprawić tak, by zachowała wartości odżywcze, trafiała w gust kulinarny i zaspokoiła potrzeby organizmu. Mistrz kuchni szczególnie poleca gotowanie na parze. Dzięki temu produkty zachowują naturalny smak.

  • Jak chronić witaminy w żywności?

    Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze. Jeśli już gotujemy w wodzie, to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie

  • Jak zapobiegać utracie witamin w żywności?

    Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze. Jeśli już gotujemy w wodzie, to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie

Dyskusje na temat: jak gotować na parze
  • Re: Jak gotować szparagi?

    Jak gotować szparagi? Znalazłam takie coś: Do przyrządzenia szparagów potrzebujemy wysokiego i wąskiego garnka. Możemy również pokusić się o kupno specjalnego naczynia do ich gotowania. Takie garnki(...) – nie mogą być zbyt miękkie. Po ugotowaniu powinny mieć wciąż intensywny kolor, być jędrne i chrupiące. Mam nadzieję, że pomogłam odpowiedzieć na pytanie Jak gotować szparagi ^^.

  • Re: Jak gotować brokuły, by były zdrowe

    tak, tak , gotuje prawie wszystkie warzywa na parze i nie mysle,czy mnie otruja, czy tez nie.

  • Re: Jak schudnąć ?

    Spróbuj zmienić sposób odżywiania . Ja przeszłam na posiłki gotowane na parze i mam z głowy. Jem wszystko , nie liczę ile razy jem . I nie biegam . Na dodatek uodporniłam się na wszelkie przeziębienia. Wystarczyło że mama podarowała mi parowar philipiaka. Taki co mogę wszystkie składniki obiadu równocześnie gotować.

  • Re: Jak gotować brokuły, by były zdrowe

    A czy ten francuz slyszal ze brokuly ( kalafior ) powinno sie gotowac na parze a to nie jest to samo co w wodzie .

  • Re: Jak wytrwać na diecie?

    Jestem po 6 tygodniach z Foreverslim i pomimo tego, że średnio w nie wierzyłam, to jednak działają. 7 kg w 6 tygodni to dobry wynik. Chciałabym stracić 14 kg. Staram się o siebie dbać - eliminuję kaloryczne pożywienie, staram się gotować na parze. Oby udało sie to utrzymać

  • Re: Jak gotować brokuły, by nie straciły koloru?

    Bardzo często jem brokuły. Najczęściej gotuje brokuły na parze. Jem też dużo innych warzyw. Stosuje DiiettE SanDRuniii, schudłam już 12 kg https://dietasandruni.wordpress.com

  •  Jak gotować na parze?

    Dostałam od przyjaciól na parapetówke zestw garnków philipiaka.chce ugotowac warzywa na parze konkretnie brokuły ale nie wiem jak sie do tego zabrac,pomozecie ?

  • Re: TEST – Takie gotowanie to ja rozumiem!

    Żeby gotować na parze wcale nie trzeba parowaru. Oczywiście sama metoda jest ok ja chce tylko nadmienić że są też naczynia takie jak Milano Classic, które z powodzeniem może zastąpić parowar.

  •  Re:  Jak gotować na parze?

    Do garnak wlewam wodę na to kładę sitko lub gazę tak żeby nie dotykała/ło wody przykrywam i parzę je aż nie będą miękkie.To wszystko.

  • Re: Jak wykorzystać wodę po ugotowanym ryżu?

    Taka wodę można uzyskać wyłącznie gotując ryż w termomixie albo na parze. Ale komu chce się wydać 4000 złotych na termomix albo gotować ryz na parze?