• Informacje na temat:

    jak blanszować warzywa

Artykuły na temat: jak blanszować warzywa
  • ...liście będą suche, trzeba je delikatnie pokruszyć na pergaminie, a łodyżki jeszcze dosuszyć. Blanszowanie warzyw Warzywa przeznaczone na susz należy przebrać, starannie umyć, oczyścić, ewentualnie(...) wodzie i dokładnie odsączamy. Zblanszowane warzywa szybciej wysychają i zachowują naturalną barwę. Uwaga! nie blanszujemy cebuli i porów. Na wigilijny kompot Przeznaczone na susz jabłka i gruszki...

  • ..., dlatego trzeba je poddać obróbce termicznej (usuwamy wcześniej grube, twarde łodyżki). Jarmuż możemy blanszować, gotować, smażyć, dusić, zapiekać. Świetna będzie zupa jarmużowa, do której warto dodać także(...). Najprostszy dodatek do dań obiadowych to jarmuż duszony z czosnkiem czy cebulką na oliwie z oli- wek, który możemy podlać śmietaną czy jogurtem (jak szpinak) lub bulionem warzywnym. Zaś jarmuż podsmażony...

  • Smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie

    Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie wykazali, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie. Jak wynika z raportu opublikowanego w magazynie "Food Chemistry", w trakcie smażenia warzyw wzrasta ilość związków fenolowych, które pomagają zapobiegać m.in. nowotworom czy cukrzycy.

  • Jest dietetyczny, jedzmy go więc jak najczęściej, bo wzmacnia odporność organizmu i chroni nas przed nowotworami. I jest smaczny!

  • Korzystaj z lata i chudnij: 7 zielonych warzyw, które ci w tym pomogą

    .... FASOLKA SZPARAGOWA: PODKRĘCA METABOLIZM Co w niej ważne? Tak samo jak inne zielone warzywa, w 90 procentach składa się z wody i zawiera dużo błonnika. Dostarcza więc niewiele kalorii (27 kcal/ 100(...) ono na dłużej, zużywamy przy tym więcej energii, jemy wolniej. Badania pokazały, że miękkie produkty, które szybko przełykamy, częściej są przyczyną nadwagi, bo jemy je mimochodem. Jak go jeść? Nie...

  • Uciekające minerały. Jak je zatrzymać?

    ...​Aby posiłek był nie tylko smaczny, ale i maksymalnie wartościowy, trzeba wiedzieć jak - przyrządzając jedzenie - zachować wartości odżywcze użytych składników. W warzywach, owocach lub mięsie kryje się wiele witamin i składników mineralnych, które są niezbędne organizmowi, a dieta jest najlepszym sposobem ich dostarczania. Poznajmy więc zasady zatrzymania w niej witamin i minerałów.

  • Jak odkwasić organizm?

    ...przetworzona i mięso. Latem warto jeść dużo surowych warzyw. Jakie produkty są najbardziej alkalizujące? - Zielone warzywa, przede wszystkim liściaste. Zawierają bardzo dużo chlorofilu, którego(...) ugotować lub upiec je samemu. A jak jest ze smażeniem? Czy jeśli warzywa usmażymy z mięsem to stracą swoją alkaliczność? - Nadal będą alkaliczne, ale surowe lub tylko lekko blanszowane warzywa mają...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Jak gotować brokuły, by nie straciły koloru?

    ..., dodaję odrobinę octu lub soku z cytryny, by warzywa zachowały ładny zielony kolor. W wodzie brokuły gotuję 5-10 minut, w zależności od wielkości. Zapach Aby zapach gotujących się brokułów nie był tak...

  • Jak oczyścić organizm z toksyn?

    .... Warto na kilka dni (najlepiej tydzień) zastosować dietę wegańską wykluczającą mięso, jaja i nabiał. Zamiast tego spożywajmy owoce i warzywa, świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe (szczególnie polecany(...) się z toksyn. Podczas detoksykacji odstaw papierosy, kofeinę, białą mąkę oraz cukier. Używaj przypraw takich jak: kurkuma, pieprz czarny, tymianek, majeranek, oregano, kozieradka, curry, rozmaryn...

Dyskusje na temat: jak blanszować warzywa
  • Re: Jak przechowywac koperek?

    W takim razie drogi Gościu, wytłumacz mi dlaczego trzeba blanszować korzenie warzyw przed zamrożeniem...??? bo sama nie widzę takiej potrzeby....bez urazy, ale blanszowanie stosuje się w przypadku bardzo delikatnych warzyw jak np.brokułów,szpinaku,cukinii, blanszujemy pomidory aby zdjąć z nich skórę, blanszujemy aby pozbawić się niepożądanego smaku tzn.goryczy,kwasu, w przypadku cebuli- ostrego