• Informacje na temat:

    jajka gotowane

Artykuły na temat: jajka gotowane
  • Jak odróżnić jajko gotowane od surowego?

    Połóż je na blacie i spróbuj, czy się kręci. Wprawione w ruch jajko gotowane obraca się dookoła swej osi, surowe prawie natychmiast przestaje się obracać....

  • Pilnuj czasu jajek

    Sprawdź, ile dokładnie powinno gotować się jajka, by były smaczne i dobrze wyglądały.

  • Dlaczego warto jeść jajka?

    ...pietruszki, bo nie zawierają witaminy C. Najzdrowsze są gotowane na miękko i w koszulkach. Znajdujący się w nich jod poprawia przemianę materii. 3. Zapobiegają anemii Jaja są też źródłem żelaza...

  • Jajka gotowane na parze (Kai Toon)

    Składniki: 3 jajka, lekko ubite 225ml zimnego bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka sosu rybnego Świeżo mielony biały pieprz 2 cebulki dymki, drobno posiekane 1 łyżka oleju 2 ząbki(...) nim czosnek i wieprzowinę. Zdejmij z woka i odsącz na ręczniku papierowym. 3.     Do bulionu (rosołu) dodaj jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sos rybny i biały pieprz. 4.     Dodaj...

  • Woda z gotowania jajek wzmocni paznokcie

    Dlatego, gdy ugotujesz jajka, nie wylewaj wody. Pozostaw ją do ostygnięcia. Przelej do miseczki i zanurz w niej na ok. 10 min paznokcie. Najlepiej, by płytki były odtłuszczone i niepomalowane - wtedy cenny mikroelement zadziała jak utwardzacz z drogerii! 

  • Idealne jajko na twardo

    ...gotowane. Wystarczy 8-10 minut od momentu, kiedy woda zaczęła wrzeć. Aby jajko nie pękło, przed gotowaniem nakłuj igłą jego czubek. Jak gotować jajko, by przy obieraniu skorupka nie rozpadła się na kawałeczki? Dodaj do wody szczyptę soli. Nie wyrzucaj skorupek jajka poświęconego w Wielką Sobotę. Zakop je w ogródku, a rośliny ponoć będą pięknie rosły.

  • 4 triki na... gotowanie jajek

    ...się rozpływa? Dodaj do wody około 1/2 łyżeczki soli - zapobiegnie rozpływaniu się białka. Kilka kropli octu dodanych do wody poprawi smak jajka w koszulce. 4. Żółtko jajka na twardo jest jakby...

  • Jajka: jak naprawdę wpływają na nasze zdrowie ?

    ....  Długo gotowane jajka są ciężkostrawne Prawda: Osoby o wrażliwym żołądku powinny unikać jedzenia jajek na twardo, zwłaszcza zbyt długo gotowanych.  Wówczas wytwarzają się  w nich związki siarki(...) tygodniowo. Wlicza się  w to oczywiście produkty jajeczne, jak ciasta, naleśniki, makaron.  Jajka w diecie wzmacniają kości i zęby Prawda: Zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka, wapnia i wit...

  • Co się kryje w jajkach?

    PRAWDA. Mogą zastąpić mięso na obiad. Jajko zawiera najwyższej jakości białko. Posiada wszystkie niezbędne aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć. Gotowane długo, 8-10 minut(...) jajka zawiera sporo cholesterolu, ale jest to tzw. dobry cholesterol. Jego tłuszcze to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. Cholesterol z jajka nie zatyka żył, tętnic, nie zwiększa ryzyka miażdżycy...

  • Zjeść jajko czy nie?

    ...1. Czy jajka podwyższają poziom cholesterolu we krwi? Jaja zawierają sporą dawkę cholesterolu. Jednak, jak wskazują badania, ten zawarty w pokarmach nie ma aż tak istotnego wpływu na wzrastanie(...) gotowane tracą swoje wartości. Ponadto znajdziemy w nich witaminy: A, D, E, K, B2 i B12 oraz luteinę, która korzystnie wpływa na wzrok. 2. Zdrowsze są gotowane jaja niż smażone. Tak, bo zwykle to, co...

Zdjęcia na temat: jajka gotowane
Wideo na temat: jajka gotowane
  • Jak gotować jajka?

    Tajniki gotowania jajek na miękko i twardo.

  • Jak ugotować jajka?

    Gotowanie jajek tylko z pozoru może wydawać się czynnością prostą. Każdy z nas ma inny gust - niektórzy lubią jajka na twardo, inni na miękko. Oto nasz krótki poradnik, jak obchodzić się z jajkami i jak je poprawnie ugotować, by zawsze miały taką konsystencję, jakiej oczekujemy.

Dyskusje na temat: jajka gotowane
  • Re: Halogen Oven przepisy.

    początku trudno samemu odważyć się na eksperymenty. ŚNIADANIE JAJKA NA WODZIE jajka, sól, woda Jajka wbić do oddzielnych filiżanek, posolić i zalać dwoma łyżkami wody tak, aby żółtko znajdowało się pod wodą Temperatura gotowania 1800C, 5 min. na niskim ruszcie JAJKA GOTOWANE Umyte jajka położyć na niski ruszt, gotować. Po ugotowaniu podstawić pod zimną wodę, aby je ostudzić. Temperatura

  • Re: Jak odróżnić jajko gotowane od surowego?

    świeżego jajka równo nie obierzesz. Nie ma takiej możliwości. Kupuj jaja na zapas. Używaj tych starszych do gotowania. Nie ma problemu z obieraniem i cudowaniem z tą solą i octem, które w niczym nie pomagają.

  • Gotowane jajka

    Witam. Mam taki mały problem z jajkami... Pękają jak tylko włożę je do wody. Moja mama radzi, żeby je nakłuć, ale jakoś boję się, że mi trzasną w rękach. Znacie jakieś inne sposoby, by nie pękały?

  • Re: Jak odróżnić jajko gotowane od surowego?

    To czy jajka się będą obierać zależy chyba od karmy kur. Jak się mają nie obierać to i tona soli nie pomoże.

  • Re: Gotowane jajka

    Dokładnie,bezpośrednio wyjęte z lodówki siłą rzeczy pękaja,podobnie jak kubek po zimnym napoju zalany gorącą czy też wrzącą wodą. Ale minimalizować to można też wkładając jajka powolutku do wrzątku. Ja tak robię i daje to efekt. Można też na kilka minut włożyć jajka do letniej wody aby nabrały troszkę wyższej temperaturki.

  • Re: Nie przesadzaj z jajkami. Jednak szkodzą...

    STARAJ SIĘ SPOŻYWAĆ JAJKA GOTOWANE NA MIĘKKO.

  • Re: Gotowane jajka

    podejrzałam u Nargili,że wrzuca zapałkę do wody wraz z jajkami.Wypróbowałam.Działa.Nawet jak jajko pęknie to nie wylewa się z niego białko.Teraz tylko gotuję z zapałką(-:

  • Re: Jajka z galaretki

    Do tatara też dodajesz gotowane jajko?

  • Re: Gotowane jajka

    Nie bój się, weź szpilkę i nakłuj na szerszym końcu :) mnie jeszcze nigdy żadne jajko w ten sposób się nie rozwaliło :) a co do pękania podczas gotowania to słyszałam, że częściej pękają, jak się wrzuca takie zimne z lodówki bezpośrednio do wrzątku, lepiej jak się je włoży do garnka z wodą i razem gotuje... no ale wtedy krócej trzeba gotować ;)

  • Re: Gotowane jajko z paluszkami tostowymi

    Słabe, a nawet bardzo słabe ! Tyle zabawy przy wątpliwych paluszkach, pół jajka wyrzucone, zioła rzucone na musztardę !