• Informacje na temat:

    jaja na twardo

Artykuły na temat: jaja na twardo
  • Jaja faszerowane indykiem

    ...1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, ostrożnie obrać, by nie zniszczyć białek. Przekroić na połówki i delikatnie wyjąć żółtka. 2. Dymkę posiekać razem  ze szczypiorem. Pieczarki i filet z indyka pokroić w drobną kostkę. 3. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić dymkę ze szczypiorkiem, dodać pieczarki, indyka i smażyć, aż nabiorą złocistego koloru. Ostudzić. 4. Żółtka rozetrzeć widelcem...

  • Jajko strusie. Jest największym jajkiem na świecie. Waży ok. półtora kilograma. Na twardo trzeba je gotować około półtorej godziny. Żółtko...

  • Faszerowane jaja na rzeżusze

    Jajka ugotuj na twardo. Ostudź w zimnej wodzie, obierz, każde przekrój na pół i ostrożnie wydrąż żółtka. Dwa żółtka odłóż, resztę utrzyj z majonezem na...

  • Sosy do jaj i mięs

    ...z połówki cytryny. Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Obierz i posiekaj. Korniszony, cebulkę, paprykę grzybki i kukurydzę pokrój w kosteczkę. Jajka, grzyby i pikle wymieszaj z majonezem. Sos...

  • Sałatka ziemniaczana z jajem

    Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Jaja gotujemy na twardo, obieramy...

  • Jaja otulone szynką

    Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnego bulionu, odstawić, aby spęczniała. Pozostały bulion zagotować, dodać spęczniałą żelatynę i mieszając rozpuścić. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo (nie dłużej niż 9 minut - jeśli jajka gotujemy dłużej, wokół żółtka robi się sina otoczka), przelać zimną wodą, ostudzić, obrać. Pokroić wzdłuż na połówki. Każdą połówkę owinąć plasterkiem szynki tak, aby powstały...

  • To musisz wiedzieć o jajkach

    ...? Jajka (zwłaszcza te dobrej jakości, czyli ekologiczne, oznaczone cyfrą "0") zawierają sporo lecytyny, dzięki niej wchłanianie cholesterolu jest bardzo utrudnione. Jaja przepiórcze To najmniejsze z jajek. 3 sztuki dorównują jednemu kurzemu. Ale choć mają mniej żółtka i tłuszczu, zawierają więcej witamin i minerałów. Na twardo Na twardo gotuje się je tylko 3-5 minut. Skorupki jajek Skorupki to...

  • Kwartet jaj wielkanocnych

    Składniki dla 4 osób: 8 ugotowanych na twardo jaj. Do dekoracji: pomidory koktajlowe; mieszanka kiełków; gałązki świeżego kopru Farsz I: 4 filety anchois; szczypta papryki słodkiej; 1 łyżka kaparów; 2 łyżki oliwy z oliwek; sól czosnkowa; kilka czarnych oliwek; łyżeczka soku z cytryny; pieprz czarny mielony do smaku Farsz II: 1 pokrojony w drobną kostkę filet śledzia matias; 1 łyżka gęstej...

  • Jaja kurze to zdecydowanie najpopularniejszy i najczęściej spożywany rodzaj jajek. W wersji „na miękko” czy „na twardo” to nieodzowny składnik polskiego...

  • Jeśli chcemy ugotować pęknięte jajko, do garnuszka, w którym je gotujemy, wlejmy łyżkę octu. Gotując jaja na twardo, wsypujemy do wody szczyptę soli. Ugotowane przelewamy zimną wodą i opukujemy – łatwiej będzie je obierać ze skorupki. Jajecznica będzie pulchniejsza, jeśli przed wlaniem surowych jajek na patelnię dodamy do nich trochę mleka.

Dyskusje na temat: jaja na twardo
  • Re: SINE JAJKA

    Ola, jeżeli gotujemy jaja na twardo dość długo, często dostają takiej jakby sinej barwy.

  • Re: Jaja faszerowane

    Ugotowane na twardo jajko mocno uderz nożem wzdłuż i przekroisz jajko. Z gory ostrzegam średnio 10-15% skorupek sie rozpada wtedy nadmiarem farszu smaruję chlebek i mam pyszną kanapkę.

  • Re: pomidory na rozne sposoby...

    pomidory, jaja na twardo, cebula, majonez, pieprz, sól, pokroić w grubą kostkę doprawić wymieszać, PYCHA............

  • Re: Jaja faszerowane

    Jajko ugotowane na twardo połóż na desce i dużym, ostrym nożem uderz pewnym ruchem po środku. Najlepiej "nożem szefa". Tylko nie wzdłuż, a w poprzek. Później delikatnie wydłub ze środka jajko łyżeczką.

  •  Re:  pasty do kanapek??????

    wedzona makrela,starty ser krojona cebula,jaja na twardo,majonez,sol,pieprz,ewent. szczypior.polecam

  • Re: Cud narodzin w niezwykłą noc

    Mówisz do człowieka, który zeszłej Wielkanocy jadł jaja na twardo z Ojcem Świętym

  • Re: pasty do kanapek

    Czasami robię coś takiego: 4 jajka na twardo rożek topionego serka (najlepiej o smaku śmietankowym) dwie spore połówki papryki marynowanej Jaja gotuję na twardo, paprykę bardzo drobno kroję. Ugotowane, lekko ciepłe jaja obieram, rozgniatam tłuczkiem do kartofli i mieszam z serkiem i papryką. Niezłe, jeśli się lubi ową paprykę, bo całość mocno nią przechodzi.

  • Re: Najbardziej irytujące zachowania podróżnych. Też to robisz?

    KIEDYŚ BURAKI ROZPAKOWYWALI ZE SKORUPKI JAJA NA TWARDO. TO BYŁ DOPIERO SZOK ZAPACHOWY.

  • Re: z czym brokuły?

    Polecam sałatkę z brokułów 1 duży brokuł,4 jaja na twardo,2 pomidory,ogórek zielony,puszka kukurydzy,czosnek,majonez,przyprawy do smaku.Gotową sałatkę posyp żółtym serem SMACZNEGO!!!!

  • Re: Sześć sposobów na pozbycie się wzdęć i gazów

    Najlepiej jeść kiszonkę, jaja na twardo, fasolkę, groch, proteinowy shake, 2 litry mleka.