• Informacje na temat:

    jaja na twardo

Artykuły na temat: jaja na twardo
  • Jajko strusie. Jest największym jajkiem na świecie. Waży ok. półtora kilograma. Na twardo trzeba je gotować około półtorej godziny. Żółtko...

  • Faszerowane jaja na rzeżusze

    Jajka ugotuj na twardo. Ostudź w zimnej wodzie, obierz, każde przekrój na pół i ostrożnie wydrąż żółtka. Dwa żółtka odłóż, resztę utrzyj z majonezem na...

  • Sosy do jaj i mięs

    ...z połówki cytryny. Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Obierz i posiekaj. Korniszony, cebulkę, paprykę grzybki i kukurydzę pokrój w kosteczkę. Jajka, grzyby i pikle wymieszaj z majonezem. Sos...

  • Jaja otulone szynką

    Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnego bulionu, odstawić, aby spęczniała. Pozostały bulion zagotować, dodać spęczniałą żelatynę i mieszając rozpuścić. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo (nie dłużej niż 9 minut - jeśli jajka gotujemy dłużej, wokół żółtka robi się sina otoczka), przelać zimną wodą, ostudzić, obrać. Pokroić wzdłuż na połówki. Każdą połówkę owinąć plasterkiem szynki tak, aby powstały...

  • Kwartet jaj wielkanocnych

    Składniki dla 4 osób: 8 ugotowanych na twardo jaj. Do dekoracji: pomidory koktajlowe; mieszanka kiełków; gałązki świeżego kopru Farsz I: 4 filety anchois; szczypta papryki słodkiej; 1 łyżka kaparów; 2 łyżki oliwy z oliwek; sól czosnkowa; kilka czarnych oliwek; łyżeczka soku z cytryny; pieprz czarny mielony do smaku Farsz II: 1 pokrojony w drobną kostkę filet śledzia matias; 1 łyżka gęstej...

  • Jaja kurze to zdecydowanie najpopularniejszy i najczęściej spożywany rodzaj jajek. W wersji „na miękko” czy „na twardo” to nieodzowny składnik polskiego...

  • Jeśli chcemy ugotować pęknięte jajko, do garnuszka, w którym je gotujemy, wlejmy łyżkę octu. Gotując jaja na twardo, wsypujemy do wody szczyptę soli. Ugotowane przelewamy zimną wodą i opukujemy – łatwiej będzie je obierać ze skorupki. Jajecznica będzie pulchniejsza, jeśli przed wlaniem surowych jajek na patelnię dodamy do nich trochę mleka.

  • ciasto bezowe z jabkami.

    ...składniki na ciasto: jedna cała szklanka i jeszcze pół  szklanki mąki przennej, dwa jaja, łyżeczka,  proszku do pieczenia,  trzy łyżki śmietany 18% pół...

  • Gdy na dziąsłach pojawia się krew

    ..., zielonej pietruszce. Dobre źródła witaminy K to m.in. warzywa liściaste, jaja, wątroba, awokado. Przyczyną problemu mogą być choroby wątroby. To ona bowiem produkuje substancje odpowiedzialne za...

  • Żeby zobaczyć pingwiny, nie musisz jechać do... Afryki

    Mała Rumba lubi spędzać czas z mamą i innymi członkami rodziny na brzegu basenu. Gumle i Armstrong czekają na samice, które mają do nich przyjechać z dalekiego Singapuru. Pingwiny mają misję specjalną: pomagają w akcji adopcji jaj w RPA. Odwiedź Afrykarium we wrocławskim ogrodzie zoologicznym i poznaj historie mieszkających tam zwierząt.

Dyskusje na temat: jaja na twardo
  • Re: SINE JAJKA

    Ola, jeżeli gotujemy jaja na twardo dość długo, często dostają takiej jakby sinej barwy.

  • Re: Robi z jajek dzieła sztuki

    Też mi sensacja ja bawię się od urodzenia

  • Re: pomidory na rozne sposoby...

    pomidory, jaja na twardo, cebula, majonez, pieprz, sól, pokroić w grubą kostkę doprawić wymieszać, PYCHA............

  • Re: Paulina Młynarska: Nie będzie mi łatwo

    A co mają jaja na twardo i czasy przedchrześcijańskich wspólnego z Wielkanocą . Ramadan też będzie obchodzić hucznie ??????

  •  Re:  pasty do kanapek??????

    wedzona makrela,starty ser krojona cebula,jaja na twardo,majonez,sol,pieprz,ewent. szczypior.polecam

  • Re: Kolacja dla dwojga

    Parówka+dwa jaja na twardo z dodatkiem majonezu

  • Re: pasty do kanapek

    Czasami robię coś takiego: 4 jajka na twardo rożek topionego serka (najlepiej o smaku śmietankowym) dwie spore połówki papryki marynowanej Jaja gotuję na twardo, paprykę bardzo drobno kroję. Ugotowane, lekko ciepłe jaja obieram, rozgniatam tłuczkiem do kartofli i mieszam z serkiem i papryką. Niezłe, jeśli się lubi ową paprykę, bo całość mocno nią przechodzi.

  • Re: Wielkanocne jajka

    Jaja ugotowane na twardo nie mają żadnej wartości. Żółtko powinno się jeść prawie na surowo, temperatura żółtka nie powinna przekroczyć 80 stopni. Poczytajcie na Wikipedii jaka jest wartość żółtka na twardo. Ja wiem, że żadna, a może spowodować sklerozę.

  • Re: z czym brokuły?

    Polecam sałatkę z brokułów 1 duży brokuł,4 jaja na twardo,2 pomidory,ogórek zielony,puszka kukurydzy,czosnek,majonez,przyprawy do smaku.Gotową sałatkę posyp żółtym serem SMACZNEGO!!!!

  • Re: Szakszuka z serem typu feta

    Prawdziwa zydowska szakszuka wyglada tak: ugotuj na twardo tyle jaj na ile masz ochote, usun skorupki po ugotowaniu, pokroj jaja na polowki lub cwiartki i zalej letnia przegotowana woda. Odstaw na dwie godziny az woda bedzie metna. Dodaj sol, pieprz do smaku i smacznego. Hanukah.!!!