• Informacje na temat:

    jadalne grzyby

Artykuły na temat: jadalne grzyby
  • BOROWIKI Tak aromatyczne, że wystarczy dodać 1 ususzony kapelusz np. do sosu, by nabrał grzybowego smaku. KOŹLAKI...

  • Uwaga na muchomory! Dusimy je, suszymy, marynujemy – sezon na grzyby w pełni. Jednak róbmy to, pamiętając o swoim bezpieczeństwie – nie przynośmy do domu grzybów, których nie jesteśmy pewni. Nie zrywajmy samych kapeluszy i zostawmy w lesie małe egzemplarze. Bo możemy pomylić grzyby jadalne ze śmiertelnie trującymi! Muchomor zielonawy, sromotnikowy, biały, jadowity. To...

  • Grzyby jadalne: gąska zielonka, kurka, czubajka kania, boczniak ostrygowaty

    ...zawsze gromadnie. Z mchu i igliwia wystaje zwykle tylko część kapelusza. KIEDY ZBIERAĆ? Od czerwca nawet do grudnia. NAJLEPSZY DO: Wyjątkowo rzadko jest robaczywa. Kurki to bardzo trwałe grzyby...

  • Grzyby jadalne: koźlarz babka, koźlarz czerwony, borowik szlachetny, borowik ponury

    ...klasie wieku. Uwaga! Rośnie razem z dwoma gatunkami muchomorów: czerwonawym oraz twardawym. KIEDY ZBIERAĆ? Od maja do listopada! Często rośnie w niewielkich grupach – grzyby czasami tworzą krąg...

  • Grzyby jadalne: podgrzybek złotopory, podgrzybek brunatny, podgrzybek zajączek, piaskowiec modrzak

    ..., duszenia, marynowania. Uwaga! Na surowo (suszony) może wywołać kłopoty gastryczne. GATUNKI PODOBNE: Jest brany za jadalnego borowika sosnowego, u którego jednak miąższ i rurki nie sinieją(...). KIEDY ZBIERAĆ? Od sierpnia do końca października. NAJLEPSZY DO: Gotowania, duszenia, marynowania. Uwaga! Bardzo szybko pleśnieje i robaczywieje. GATUNKI PODOBNE: Często jest brany za jadalnego...

  • Grzyby jadalne: maślak zwyczajny, maślak sitarz, maślak ziarnisty, maślak żółty

    Maślak zwyczajny. Inne nazwy: ślimak, pępek, sośniak JAK WYGLĄDA? Kapelusz ma średnicę od 4 do 12 cm. Jest ciemnobrązowy, czekoladowobrązowy, czasami...

  • Grzyby jadalne: pieczarka łąkowa, mleczaj smaczny, mleczaj rydz, opieńka miodowa

    Pieczarka łąkowa. Inne nazwy: pieczarka polna, zwyczajna JAK WYGLĄDA? Kapelusz ma średnicę od 5 do 11 cm. U młodych grzybów jest zamknięty i niemal...

  • Katarzyna Bosacka: Na grzyby

    W naszej rodzinie grzyby najbardziej lubi... trzyletni Franio. Podczas obiadu wyjada kurki, potrafi zjeść talerz podsmażonych na maśle pieczarek. Ostatnio był z wujkiem Arturem w lesie i z ciekawością słuchał opowieści o tym, jak odróżnić grzyby jadalne od trujących, że suszone to podstawa wieczerzy wigilijnej. A jak bez obaw wybrać się na grzybobranie do sklepu? Grzyby, nazywane przez wielu...

  • ...stacji w sezonie organizowane są specjalne dyżury. Jeżeli nie znamy grzybów, najważniejsze jest, aby nie zbierać tych z blaszką od spodu. Grzyby z gąbką w większości są jadalne. Ryszard(...). Jeżeli jednak o grzybach nie wiemy zupełnie nic, warto zabrać ze sobą zaprzyjaźnioną osobę, która nam doradzi i pomoże rozróżnić okazy jadalne od trujących. Czasem nie mamy nikogo takiego przy sobie...

  • Wybierając się do lasu, weź ze sobą atlas grzybów. Zawsze lepiej się upewnić, że to, co znalazłaś, jest jadalne i bezpieczne!

Dyskusje na temat: jadalne grzyby
  • Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

    Generalnie - zbieraj grzyby tylko z "gąbką" pod spodem - szansa, że trafisz na szatana jest mniej, niż mała. Z tego, co wiem (poprawcie mnie, jeżeli się mylę), to jest tylko dwa rodzaje grzybów z gąbką od spodu, które nie są jadalne - szatan i goryczak. Sam unikam jak ognia zbierania grzybów z blaszka od spodu, no chyba, że jest to kania :). Tutaj w Anglii non-stop chodzę do okolicznego lasu

  • Re: Przepis na "słodkie grzyby"

    wszystkie grzyby są jadalne,ale niektóre tylko raz

  • Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

    pozostałe grzyby. Dodatkowo (do innej siatki) zerwałem jeszcze kilka inych grzybów, które wg mnie nie były jadalne (np podobny do kurki ale zamiast blaszek ze spodu ma jakby polipy i muchomor) O zgrozo(...)Trzeba zbierać tylko te najpweniejsze (borowiki podgrzybki koźlarze), Blaszkowate tj gołąbki kanie tylko jeżli jest 100% pewności. Dzisiaj byłem w lesie, grzyby rosły raczej marnie. Zebrałem dwie

  • Re: Sezon na grzyby

    wszystkie grzyby są jadalne ale niektóre tylko raz

  • Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

    Generalnie - zbieraj grzyby tylko z "gąbką" pod spodem - szansa, że trafisz na szatana jest mniej, niż mała. Z tego, co wiem (poprawcie mnie, jeżeli się mylę), to jest tylko dwa rodzaje grzybów z gąbką od spodu, które nie są jadalne - szatan i goryczak. Sam unikam jak ognia zbierania grzybów z blaszka od spodu, no chyba, że jest to kania :). Tutaj w Anglii non-stop chodzę do okolicznego lasu

  • Re: Prawdziwie leśna uczta – sezon na grzyby w kuchni rozpoczęty

    Wszystkie grzyby są jadalne z tym że niektóre tylko raz.

  • Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

    Generalnie - zbieraj grzyby tylko z "gąbką" pod spodem - szansa, że trafisz na szatana jest mniej, niż mała. Z tego, co wiem (poprawcie mnie, jeżeli się mylę), to jest tylko dwa rodzaje grzybów z gąbką od spodu, które nie są jadalne - szatan i goryczak. Sam unikam jak ognia zbierania grzybów z blaszka od spodu, no chyba, że jest to kania :). Tutaj w Anglii non-stop chodzę do okolicznego lasu

  • Re: Sezon na grzyby

    jak nazywają się grzyby ze zdjęcia bo chyba są jadalne tylko raz w życiu

  • Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

    -jadalne/181-czubajka-kania.html http://bartcentral.dommel.be/Fungi/slides/Macrolepiota%20Procera.html http://www.bruschiborgotaro.com/Inglese-IFunghi.htm http://www.mojapolska.az.pl/grzyby.html Wszystkim(...)://www.commanster.eu/commanster/Mushrooms/Boleta/suboleta.html http://www.fungi.biodiversity.bg/gallery-b.htm http://www.nagrzyby.pl/index.php?artname=gatunek&id=29 Jak rozpoznawać grzyby. Należy

  • Re: Nieodkryte zagłębia grzybowe

    Wszystkie grzyby są jadalne ale niektóre tylko raz