• Informacje na temat:

    jadalne grzyby

Artykuły na temat: jadalne grzyby
  • BOROWIKI Tak aromatyczne, że wystarczy dodać 1 ususzony kapelusz np. do sosu, by nabrał grzybowego smaku. KOŹLAKI...

  • Uwaga na muchomory! Dusimy je, suszymy, marynujemy – sezon na grzyby w pełni. Jednak róbmy to, pamiętając o swoim bezpieczeństwie – nie przynośmy do domu grzybów, których nie jesteśmy pewni. Nie zrywajmy samych kapeluszy i zostawmy w lesie małe egzemplarze. Bo możemy pomylić grzyby jadalne ze śmiertelnie trującymi! Muchomor zielonawy, sromotnikowy, biały, jadowity. To...

  • Grzyby jadalne: gąska zielonka, kurka, czubajka kania, boczniak ostrygowaty

    ...zawsze gromadnie. Z mchu i igliwia wystaje zwykle tylko część kapelusza. KIEDY ZBIERAĆ? Od czerwca nawet do grudnia. NAJLEPSZY DO: Wyjątkowo rzadko jest robaczywa. Kurki to bardzo trwałe grzyby...

  • Grzyby jadalne: koźlarz babka, koźlarz czerwony, borowik szlachetny, borowik ponury

    ...klasie wieku. Uwaga! Rośnie razem z dwoma gatunkami muchomorów: czerwonawym oraz twardawym. KIEDY ZBIERAĆ? Od maja do listopada! Często rośnie w niewielkich grupach – grzyby czasami tworzą krąg...

  • Grzyby jadalne: podgrzybek złotopory, podgrzybek brunatny, podgrzybek zajączek, piaskowiec modrzak

    ..., duszenia, marynowania. Uwaga! Na surowo (suszony) może wywołać kłopoty gastryczne. GATUNKI PODOBNE: Jest brany za jadalnego borowika sosnowego, u którego jednak miąższ i rurki nie sinieją(...). KIEDY ZBIERAĆ? Od sierpnia do końca października. NAJLEPSZY DO: Gotowania, duszenia, marynowania. Uwaga! Bardzo szybko pleśnieje i robaczywieje. GATUNKI PODOBNE: Często jest brany za jadalnego...

  • Grzyby jadalne: maślak zwyczajny, maślak sitarz, maślak ziarnisty, maślak żółty

    Maślak zwyczajny. Inne nazwy: ślimak, pępek, sośniak JAK WYGLĄDA? Kapelusz ma średnicę od 4 do 12 cm. Jest ciemnobrązowy, czekoladowobrązowy, czasami...

  • Grzyby jadalne: pieczarka łąkowa, mleczaj smaczny, mleczaj rydz, opieńka miodowa

    Pieczarka łąkowa. Inne nazwy: pieczarka polna, zwyczajna JAK WYGLĄDA? Kapelusz ma średnicę od 5 do 11 cm. U młodych grzybów jest zamknięty i niemal...

  • Pora na grzyby - zbierz i przechowaj na zimę

    ...znalazłaś. Nie do plastiku Zbieraj grzyby do wiklinowego koszyka, łubianki lub papierowej albo płóciennej torby. Trzymane przez kilka godzin w foliowej reklamówce nawet jadalne mogą zaszkodzić(...)Jakie zbierać? Nie schylaj się po bardzo młode grzybki. Pozwól im urosnąć i w pełni się wykształcić. Wtedy łatwiej poznasz, czy są jadalne, czy trujące. Również przejrzałe okazy zostaw w lesie...

  • ...stacji w sezonie organizowane są specjalne dyżury. Jeżeli nie znamy grzybów, najważniejsze jest, aby nie zbierać tych z blaszką od spodu. Grzyby z gąbką w większości są jadalne. Ryszard(...). Jeżeli jednak o grzybach nie wiemy zupełnie nic, warto zabrać ze sobą zaprzyjaźnioną osobę, która nam doradzi i pomoże rozróżnić okazy jadalne od trujących. Czasem nie mamy nikogo takiego przy sobie...

  • Wybierając się do lasu, weź ze sobą atlas grzybów. Zawsze lepiej się upewnić, że to, co znalazłaś, jest jadalne i bezpieczne!

Dyskusje na temat: jadalne grzyby
  • Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

    Generalnie - zbieraj grzyby tylko z "gąbką" pod spodem - szansa, że trafisz na szatana jest mniej, niż mała. Z tego, co wiem (poprawcie mnie, jeżeli się mylę), to jest tylko dwa rodzaje grzybów z gąbką od spodu, które nie są jadalne - szatan i goryczak. Sam unikam jak ognia zbierania grzybów z blaszka od spodu, no chyba, że jest to kania :). Tutaj w Anglii non-stop chodzę do okolicznego lasu

  • Re: Polowanie na grzyby, Zofia Leszczyńska-Niziołek

    Wszystkie grzyby są jadalne,niektóre tylko raz.

  • Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

    pozostałe grzyby. Dodatkowo (do innej siatki) zerwałem jeszcze kilka inych grzybów, które wg mnie nie były jadalne (np podobny do kurki ale zamiast blaszek ze spodu ma jakby polipy i muchomor) O zgrozo(...)Trzeba zbierać tylko te najpweniejsze (borowiki podgrzybki koźlarze), Blaszkowate tj gołąbki kanie tylko jeżli jest 100% pewności. Dzisiaj byłem w lesie, grzyby rosły raczej marnie. Zebrałem dwie

  • Re: Grzyby, które mogą zbierać tylko wytrawni grzybiarze

    Wszystkie grzyby są jadalne niektóre tylko raz

  • Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

    Generalnie - zbieraj grzyby tylko z "gąbką" pod spodem - szansa, że trafisz na szatana jest mniej, niż mała. Z tego, co wiem (poprawcie mnie, jeżeli się mylę), to jest tylko dwa rodzaje grzybów z gąbką od spodu, które nie są jadalne - szatan i goryczak. Sam unikam jak ognia zbierania grzybów z blaszka od spodu, no chyba, że jest to kania :). Tutaj w Anglii non-stop chodzę do okolicznego lasu

  • Re: Grzyby, które mogą zbierać tylko wytrawni grzybiarze

    WSZYSTKIE GRZYBY SĄ JADALNE TYLKO NIEKTURE TYLKO RAZ.

  • Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

    Generalnie - zbieraj grzyby tylko z "gąbką" pod spodem - szansa, że trafisz na szatana jest mniej, niż mała. Z tego, co wiem (poprawcie mnie, jeżeli się mylę), to jest tylko dwa rodzaje grzybów z gąbką od spodu, które nie są jadalne - szatan i goryczak. Sam unikam jak ognia zbierania grzybów z blaszka od spodu, no chyba, że jest to kania :). Tutaj w Anglii non-stop chodzę do okolicznego lasu

  • Re: Grzyby, które mogą zbierać tylko wytrawni grzybiarze

    Wszystkie grzyby sa jadalne ale niektore tylko raz.

  • Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

    -jadalne/181-czubajka-kania.html http://bartcentral.dommel.be/Fungi/slides/Macrolepiota%20Procera.html http://www.bruschiborgotaro.com/Inglese-IFunghi.htm http://www.mojapolska.az.pl/grzyby.html Wszystkim(...)://www.commanster.eu/commanster/Mushrooms/Boleta/suboleta.html http://www.fungi.biodiversity.bg/gallery-b.htm http://www.nagrzyby.pl/index.php?artname=gatunek&id=29 Jak rozpoznawać grzyby. Należy

  • Re: Grzyby, które mogą zbierać tylko wytrawni grzybiarze

    Wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre TYLKO RAZ!!