• Informacje na temat:

    jadalna masa

Artykuły na temat: jadalna masa
  • Kiełbasa – prawdziwa czy oszukana

    Kiełbasa dobrej jakości ma osłonkę z naturalnego jelita, która jest jadalna.

  • Smaki arktyczne

    Im dalej na północ, tym jadalna roślinność wydaje się uboższa. Kucharze norwescy od kilkunastu lat zadają kłam tej powierzchownej opinii , tworząc przy tym zupełnie oryginalne potrawy.

  • Kremowy sernik na spodzie z czerstwego chleba

    ​Nie przesadzam, pisząc, że ten sernik jest kremowy. On jest wręcz aksamitny. Dzięki temu, że nie ubijam białek i wrzucam wszystkie składniki naraz, oszczędzam czas, a sernik rośnie równiutko. Jego idealny wierzch pozostawiam ci do dyspozycji. Może wolisz dodać karmel, a może owoce - zrób z nim, co chcesz. Muszę się przyznać, że raz zaliczyłam sernikową wpadkę. Zapomniałam dodać do składników cukier. Ciasto było niejadalne, więc je zmieliłam, doprawiłam i użyłam do naleśników - pisze Jagna...

  • Pyszne różyczki

    Jadalne części kalafiora to skrócone, mięsiste pędy kwiatowe, zwane różami. Najczęściej gotujemy je w osolonym wrzątku i podajemy z bułką tartą. Ale kalafior może być znacznie ciekawszy!

  • Pożegnanie lata

    ...tylko ze względu na poziom sztuki masarskiej, lecz także na warunki klimatyczne.  Zwiedziłem małą suszarnię szynek: w przewiewnym budyneczku wisiało ich około tysiąca, każda suszona przez tyle(...) kuchennym, dodając goździk i szafran. Rozrzedzamy paroma łyżkami wywaru, żeby masa była niemal płynna. 3. W pozostałym na patelni tłuszczu, na niewielkim ogniu, smażymy na złoto kurze nogi. Dolewamy wino...

  • Piękne i naturalne dekoracje talerza

    Można z niego zrobić piękne (i pyszne!) dekoracje. Choć masa marcepanowa jest w sklepach, to warto zrobić ją samemu! Mielimy obrane migdały (lub używamy zmielonych), łączymy z cukrem pudrem w równych proporcjach i ucieramy (mikserem). Następnie dodajemy wodę różaną i sok z cytryny, by masa zaczęła się kleić. Ugniatamy. Można dodać też kilka kropli olejku migdałowego lub amaretto. Masa powinna mieć...

  • Sernik z piernikową nutą

    Sernik na piernikowym spodzie ze śliwkami w rumie. Zapach korzennych przypraw sprawi, że wreszcie będzie można poczuć atmosferę nadchodzących Świąt.

  • Wielka księga smaków: Groszek cukrowy

    Był spożywany już w czasach neolitu, co potwierdziły wykopaliska archeologiczne na Bliskim Wschodzie.

  • Nie ignoruj bólu stawów

    ...moczowy. Przygotuj sok z jednego ananasa, dwóch łyżeczek kurkumy i trzech łyżeczek sproszkowanego imbiru - wypijaj szklankę codziennie przed pójściem spać. W dnie moczanowej ważna jest właściwa masa...

  • Trzy rośliny, które warto jeść, kiedy masz żylaki

    ..., zagotuj z cukrem i sokiem z pomarańczy. Dodaj podduszoną na łyżce oliwy cebulkę i wlej wodę. Duś, aż masa zgęstnieje. Wymieszaj z rodzynkami i podgrzewaj przez 5 min. Następnie przełóż do wyparzonych...