• Informacje na temat:

    jabłka w ciescie

Artykuły na temat: jabłka w ciescie
  • Jabłka w cieście biszkoptowym

    Sposób przygotowania: 1. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puch, pod koniec ubijania wlej gorącą wodę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z masą żółtkową. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką.  2. Tortownicę o śr. 24 cm posmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Przelej do niej ciasto. Jabłka obierz...

  • Racuchy z jabłkami

    Sposób przygotowania: 1. Do przesianej mąki dodaj jajka, kefir oraz sól i zmiksuj, by powstało jednolite ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (gdyby było za rzadkie - wsyp więcej mąki, a jeśli będzie zbyt gęste - dodaj więcej kefiru).  2. Cukier wymieszaj z cynamonem. Jabłka obierz, pokrój w plastry. Wydrąż gniazda nasienne. Plastry obtocz w cynamonowym cukrze a następnie w cieście...

  • jabłka w cieście

    składniki: dwie szklanki mąki przennej, dwa jaja, mała łyżeczka proszku do pieczenia, cztery duże łyżki śmietanki słotkiej 30%  pół szklanki cukru, pół...

  • Krucha tarta z jabłkami

    Sposób przygotowania: 1. Przygotuj karmel: wsyp cukier do garnka, zalej go wodą. Gotuj, aż masa zyska złoty kolor. Wylej ją na dno formy od tarty. Zostaw do ostygnięcia.  2. Obierz jabłka, wytnij gniazda i pokrój owoce w ćwiartki. Ułóż je gęsto na wystudzonym karmelu. Kostkę do pieczenia Kasia pokrój na drobne kawałki. Wyłóż je na jabłka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Piecz 15-20

  • Tarta jaglana z jabłkami

    Liczba porcji: 6. Czas przygotowania: 60 min. Ilość węglowodanów netto w 1 porcji: ok. 34 g. Kaloryczność 1 porcji: 300.

  • Placek drożdżowy z jabłkami

    ....  2. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto zagnieść. Wylepić nim spód blachy, ponownie odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych...

  • Szarlotka na cienkim cieście

    ..., uformować kulę, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny. Jabłka umyć, obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne, przełożyć do dużego garnka, zasypać 1/2 szklanki cukru, oprószyć cynamonem, prażyć aż puszczą sok. Jeśli podsmażone jabłka okażą się nadal kwaśne, należy użyć więcej cukru. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować cienko. 2/3 rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...

  • Jabłka w cieście

    Do szarlotki weźmy jabłka kruche i winne, najlepiej antonówki.

  • To o jabłkach musisz wiedzieć

    Najlepsze odmiany Zimą najczęściej wykorzystuję do ciast i deserów sprawdzone odmiany: szarą renetę o kruchym miąższu, boikeny o lekko winnym smaku, słodkie i jędrne deliciousy oraz soczyste mekintosze o posmaku mandarynek. Obieranie Kiedy jabłka mają pomarszczoną skórę, wkładam je na kilka minut do gorącej wody. Po takim zabiegu owoce obieram bez problemu. Słodkie chipsy Zimą często...

  • Ciasta z jabłkami

    ...ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na około 2 godziny. Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok.10 minut. Następnie odcedź i osącz. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, wlej odrobinę wody. Duś na małym ogniu aż jabłka się rozpadną. Dodaj cynamon, rodzynki oraz cukier do smaku. Wymieszaj. Tortownicę posmaruj tłuszczem...

Dyskusje na temat: jabłka w ciescie