• Informacje na temat:

    imbir jak przechowywać

Artykuły na temat: imbir jak przechowywać
  • ...danie z dy niowym purée to zupa krem. Wyśmienicie smakuje doprawiona świeżym imbirem, mleczkiem kokosowym czy chili, serem pleśniowym albo w wersji na słodko z jabłkiem, cynamonem i wanilią. Ponadto(...). Oprócz imbiru, cynamonu, curry, dynia lubi czosnek, anyż, goździk, a z bardziej tradycyjnych przypraw – rozmaryn, tymianek, czarny i czerwony pieprz. Doskonale smakuje zestawiona z pomarańczą. Purée...

  • Jak poradzić sobie z nieprzyjemnym zapachem podczas upałów?

    Długie, upalne dni i krótkie, ciepłe noce. Wycieczki rowerowe, weekendy spędzane za miastem i grille w gronie znajomych. Beztroska, radość i dodająca pewności siebie opalenizna. Lato to dla wielu z nas ulubiona i najbardziej wyczekana pora roku. Chcemy, by trwała jak najdłużej.

  • Jak żyć z bielactwem

    ...: 2 łyżki czerwonej glinki rozmieszaj z łyżką wody na masę o konsystencji śmietanki. Dodaj łyżkę drobno startego świeżego korzenia imbiru. Nałóż na plamy i zostaw na skórze na pół godziny, zmyj ciepłą...

  • Przyprawy mają różną moc. Do tych najmocniejszych zalicza się: gorczycę, pieprz czarny i cayenne, mielone chili, imbir, goździki, czosnek. Używajmy ich w bardzo małych ilościach, ponieważ mogą całkowicie stłumić aromat potrawy i nadać jej swój własny smak. Jeśli natomiast przyprawimy danie z umiarem, to przy pomocy ziół uda nam się podkreślić jego...

  • Podstawą wielu zup jest rosół, czyli wywar z mięsa, jarzyn i przypraw. Ponieważ gotowanie trwa długo, najlepiej zrobić większą ilość wywaru i przechowywać w lodówce kilka dni lub podzielony na części pasteryzować w mniejszych pojemnikach i przechowywać nawet kilka tygodni.

  • Twój układ odpornościowy może być jak ze stali!

    ...startego imbiru (lub jedną-dwie łyżeczki imbiru suszonego), 20-40 kropli propolisu (kupisz w zielarniach, cena od ok. 25 zł) oraz szczyptę świeżo mielonego czarnego pieprzu. Te składniki wymieszaj(...), odrobinę świeżego imbiru i szklankę wody - wszystko miksuj w blenderze przez kilka minut. Wyhoduj kiełki Kiełki są skarbnicą witamin i mikroelementów. Wytwarzają też chlorofil oraz enzymy wzmacniające...

  • Kimchi: Co, jak i z czym jeść?

    W Azji kimchi, czyli kiszoną kapustę z chili, imbirem, czosnkiem, cebulą i sosem rybnym, je się do każdego posiłku. Może dlatego Koreańczycy nie wiedzą, co to choroby jelit i diety odchudzające(...) muzeum), niezależnie od tego każda rodzina szczyci się własnym sekretnym przepisem przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Jak powstaje Przygotowuje się je tak jak naszą kapustę kiszoną. Różnica...

  • Jak nie przytyć jesienią? Oto pięć sprawdzonych sposobów

    Gdy nadchodzi jesień, coraz częściej mamy ochotę na słodkie, ciepłe i wysokokaloryczne potrawy. Nie ma w tym nic zaskakującego – organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba jakoś przetrwać tę zimę”. Co zrobić, aby jesienna aura za oknem i podwyższony apetyt nie skończyły się niechcianymi dodatkowymi kilogramami?

  • Cukrowa pułapka. Jak w cztery tygodnie się z niej uwolnić

    Tydzień 1 i 2 Do herbaty i kawy dodawaj  o połowę mniej cukru. Jeśli do tej pory słodziłaś 2 łyżeczki, teraz wystarczy jedna, jeśli jedną - teraz pół. Zobaczysz, jak szybko kubki smakowe(...) daktyli zalejesz szklanką gorącej wody, odczekasz 3 godziny i zmiksujesz. Tydzień 3 i 4 Przestań słodzić herbatę i kawę. Do kubka wrzuć plasterek pomarańczy, kawałek imbiru, szczyptę wanilii...

  • Egzotyczne warzywo: Korzeń kurkumy

    Ta pochodząca z Indii przyprawa jest spokrewniona z imbirem. Przypomina go także z wyglądu, ale jest dużo mniejsza i bardziej pomarańczowa.

Dyskusje na temat: imbir jak przechowywać
  • Re: Co robić z psującymi się przetworami?

    Zamiast tego badziewnego i szkodliwego artykułu lepiej było napisać, jak prawidłowo przygotowywać i przechowywać przetwory, żeby się nie psuły. Oprócz dobrze przeprowadzonej pasteryzacji polecam przyprawy - cynamon, imbir, goździki (oczywiście tam, gdzie pasują smakowo). Wszystkie działają grzybo- i bakteriobójczo, zmniejszają ryzyko zepsucia np.dżemu, a już po otwarciu znacznie przedłużają