• Informacje na temat:

    imbir jak przechowywać

Artykuły na temat: imbir jak przechowywać
  • ...danie z dy niowym purée to zupa krem. Wyśmienicie smakuje doprawiona świeżym imbirem, mleczkiem kokosowym czy chili, serem pleśniowym albo w wersji na słodko z jabłkiem, cynamonem i wanilią. Ponadto(...). Oprócz imbiru, cynamonu, curry, dynia lubi czosnek, anyż, goździk, a z bardziej tradycyjnych przypraw – rozmaryn, tymianek, czarny i czerwony pieprz. Doskonale smakuje zestawiona z pomarańczą. Purée...

  • Przyprawy mają różną moc. Do tych najmocniejszych zalicza się: gorczycę, pieprz czarny i cayenne, mielone chili, imbir, goździki, czosnek. Używajmy ich w bardzo małych ilościach, ponieważ mogą całkowicie stłumić aromat potrawy i nadać jej swój własny smak. Jeśli natomiast przyprawimy danie z umiarem, to przy pomocy ziół uda nam się podkreślić jego...

  • Podstawą wielu zup jest rosół, czyli wywar z mięsa, jarzyn i przypraw. Ponieważ gotowanie trwa długo, najlepiej zrobić większą ilość wywaru i przechowywać w lodówce kilka dni lub podzielony na części pasteryzować w mniejszych pojemnikach i przechowywać nawet kilka tygodni.

  • Jak nie przytyć jesienią? Oto pięć sprawdzonych sposobów

    Gdy nadchodzi jesień, coraz częściej mamy ochotę na słodkie, ciepłe i wysokokaloryczne potrawy. Nie ma w tym nic zaskakującego – organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba jakoś przetrwać tę zimę”. Co zrobić, aby jesienna aura za oknem i podwyższony apetyt nie skończyły się niechcianymi dodatkowymi kilogramami?

  • Jak wzmocnić organizm po zimie

    .... Przygotowanie: łyżkę suszonego ziela zalej szklanką wrzątku, zaparzaj 15 minut, przecedź. Pij 3 razy dziennie. Imbirowy napój rozgrzewa i pobudza To azjatyckie kłącze działa jak... domowy rosół(...). Świetnie regeneruje organizm po przebytej infekcji. Wypróbuj leczniczą nalewkę – będzie jak znalazł w okresie przeziębień. Przygotowanie: 50 g suszonych owoców połącz z 25 dag cukru i zalej litrem...

  • ...ciasto jak na naleśniki (musi być nieco bardziej gęste), i dodaję do niego suszone zioła, ząbek zmiażdżonego czosnku, albo szczyptę tartego imbiru. Kasze grube przed gotowaniem płucze się kilkakrotnie(...) i przechowywać w lodówce kilka dni lub podzielony na części pasteryzować w mniejszych pojemnikach i przechowywać nawet kilka tygodni. Na sypko najczęściej gotujemy kasze grube: pęczak jęczmienny, perłową...

  • Bogactwo korzennych przypraw

    ...​Trudno dziś wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez anyżu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej czy imbiru. Ich mocny aromat i korzenno-słodki smak wzbogaca świąteczne dania. Ale te aromatyczne przyprawy mają także dobroczynny wpływ na zdrowie.

  • Jak spalić więcej?

    ...rzadziej po nie sięgniesz. Używaj przypraw. Pieprz cayenne, imbir, ostra papryka czy sos tabasco mogą zwiększyć spalanie tłuszczów do 25 proc. Korzystaj z tej możliwości. Sen we właściwej ilości...

  • Jak odbudować odporność po chorobie

    Katar na zmianę z gorączką i złym samopoczuciem... Jak nie angina, to zapalenie oskrzeli... Nie tylko dzieci wpadają w taką spiralę chorób, dorośli też! Szczególnie że rzadko nam się zdarza w czasie(...). Z pewnością już po miesiącu zauważysz, że wejście po schodach czy podbiegnięcie do autobusu to dla ciebie drobiazg. Na powietrzu Jeśli chcesz, by twoje ciało działało jak dobrze naoliwiona maszyna...

  • Moc domowych syropów

    .... Domowe syropy są krótko przydatne do spożycia, możesz przechowywać je w lodówce 2-3 dni. Pamiętaj, aby porcję syropu przelewać na czystą łyżkę, nigdy nie zanurzaj w nim oblizanej wcześniej łyżki, nie(...) wymieszaj i zażywaj po łyżce kilka razy dziennie (też po chorobie na wzmocnienie). Możesz dodać ciut świeżo tartego chrzanu lub imbiru - oba działają silnie przeciwzapalnie.

Dyskusje na temat: imbir jak przechowywać
  • Re: Co robić z psującymi się przetworami?

    Zamiast tego badziewnego i szkodliwego artykułu lepiej było napisać, jak prawidłowo przygotowywać i przechowywać przetwory, żeby się nie psuły. Oprócz dobrze przeprowadzonej pasteryzacji polecam przyprawy - cynamon, imbir, goździki (oczywiście tam, gdzie pasują smakowo). Wszystkie działają grzybo- i bakteriobójczo, zmniejszają ryzyko zepsucia np.dżemu, a już po otwarciu znacznie przedłużają