• Informacje na temat:

    halibut

Artykuły na temat: halibut
  • Halibut z ryżem i sałatką

    Przygotowanie: 1. Posiekaj czosnek, papryczkę chili i kolendrę. Ziarna gorczycy rozetrzyj na pył w moździerzu. Wszystkie składniki połącz z syropem klonowym,...

  • ​Gwiazdy wybierają śledzia zamiast halibuta

    ...wyginięciem. Należą do nich m.in. sola, halibut, węgorz, karmazyn czy łosoś bałtycki. Fundacja WWF Polska prowadzi kampanię, w której Olga Bołądź, Magdalena Schejbal i Pascal Brodnicki zachęcają do...

  • ...obaw możemy też sięgać po omułki, ostrygi, ośmiorniczki i przegrzebki. Zanim kupimy dorsza bałtyckiego, halibuta, łososia hodowlanego, pstrąga tęczowego, tuńczyka czy turbota hodowlanego, powinniśmy...

  • Halibut w ziołach

    Składniki na 4 porcje: - 60 dag płatów halibuta, - 2 ząbki czosnku, - 1/2 cytryny i sok z 1/2 cytryny, - suszony estragon, tymianek, bazylia, - 30 dag czerwonej kapusty, - 1 kwaskowe jabłko(...) kawałek halibuta natrzeć z obu stron czosnkiem, bazylią, tymiankiem i estragonem. Skropić 2 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny. Pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Jabłko i cebulę obrać, posiekać...

  • Halibut w lisciach kapusty, z sosem chrzanowym

    Czyli propozycja na piatkowy obiad... zamiast halibuta mozna uzyc tez plamiaka, badz inna biala rybe, wedlug uznania. Tyle porcji ryby ile osob Liscie...

  • Idealne do duszenia gatunki to m.in. dorsz, sola, halibut, grenadier, sandacz – mają delikatne, zwarte mięso i mało ości. Jeśli kupujesz rybę mrożoną,...

  • Pstrąg – jego mięso jest delikatne w smaku, miękkie, mało ościste i średnio tłuste. Halibut jest średnio tłusty i delikatny w smaku. Dodatkowo...

  • Sałatka z tuńczykiem

    Najwięcej kwasów omega-3 mają tłuste ryby morskie, m.in.: śledź, łosoś, halibut, makrela, sardynki lub szprotki. Idealny dla osób na diecie jest dorsz (to chuda ryba). Z kolei szprotki są cennym źródłem wapnia.

  • Karolina Szostak: Na święta zawsze jest kawior

    ..."Na moim świątecznym stole znajduje się halibut albo łosoś zamiast karpia. Jest też kawior" - zdradziła Karolina Szostak. Ponadto dziennikarka przyznała, że w pierwszy dzień świąt zajada się kutią, która uwielbia, a drugi dzień spędza... na nartach.

  • Sałatka z wędzoną rybą i ziemniakami

    Często kupujemy wędzone ryby i brakuje nam pomysłów, jak je wykorzystać. Poniżej przepis na prostą sałatkę, w której idealnie sprawdzi się mięso z makreli, dorsza, czy halibuta.

Zdjęcia na temat: halibut
Wideo na temat: halibut
Dyskusje na temat: halibut
  • Re: Halibut z ryżem i sałatką

    Najlepsza jest jagnięcinka. Uczestniczyłem w uboju góralskim, najpierw góral nadźgał owieczkę na haki za tylne nogi. Wąski nóż wbił jej w szyję i otworzył tętnicę. Trzymał jej głowę odchyloną bo wierzgała, żeby krew chlustała do miski a nie brudziła wełny. W tym czasie drugi góral ostrożnie rozcinał jej brzuch żeby uwolnić wnętrzności. Oszczędzę wam drastycznych szczegółów rozbioru mięsa, ale nazajutrz jadłem jagnięce żeberka z rusztu, pyyycha:-)

  • Re: talizman

    smieszniej, to tutaj akurat występują dwie nazwy. Ale spotkałam się, że ta sama ryba przychodziła nam pod 4 nazwami: SOLA-FLĄDRA STRZAŁOZĘBNA-STRZELICA-HALIBUT (ta ostatnia nazwa mnie zastrzeliła, bo przecież halibut to zupełnie inna ryba!!!) Pozdrawiam

  • Jakie wino do dań rybnych?

    Na dzisiejszy obiad planuję zrobić: http://smaker.pl/przepisy/ryby/przepis/halibut-vera-cruz-z-pieczona-papryka,38402 i zastanawiam się jakie winko najbardziej pasowało by do tego typu dań, czyli rybnych? Możecie polecić jakiś konkretny rodzaj / gatunek? Z czym byście tego halibuta połączyli - surówka (jaka?) ?

  • Re: Dziecięca prostytucja w przedwojennej Polsce

    Podobna do Piotrusia Pana i te tłuste uusta ;)

  •  Re:  Z czym Rybka???

    Do delikatnych rybek (lipień, pstrąg, sandacz, okoń, miętus, sielawa oraz dorsz, węgorz i halibut) polecam gorąco salatkę grecką (pomidor, feta, ogórek, papryka, oliwki, oliwa i bazylia).(+ frytki i białe wino) Kapusty kiszonej osobiście nie toleruję. Kwasowatość kiszonki zabija smak ryby.

  • Re: Najzdrowsze ryby. Włącz je do codziennej diety

    "halibut nie gości zbyt często na polskich stołach" - jak kosztuje 50zł za kg to nie dziwne

  • Re: co jest dobre na odporność?

    AlaAlaKot ja też faszeruje wszystkich w domu zimą rybami. Droga sprawa bo najlepszy jest łosoś, halibut i makrela czyli tłuste rybki. Rzeczywiście działa lepiej niż tran. Mam jednak czasem problem z kupnem. Łatwo dostępne są tylko mrożone...Muszę się nieźle nabiegać żeby dostać świeże. Znasz jakieś sprawdzone źródło w Poznaniu?

  • Re: Cała prawda o łososiu

    jeżeli już muszę zjeść to jest to halibut