• Informacje na temat:

    gulasz na piwie

Artykuły na temat: gulasz na piwie
  • Gulasz z wołowiną i ciemnym piwem

    ...odparowała część płynu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w niezbyt cienkie plastry i dodajemy do gulaszu. Dusimy jeszcze 30 minut. Na koniec hartujemy śmietanę gorącym sosem, wlewamy do garnka, mieszamy i gotujemy jeszcze 3 minuty, żeby sos zgęstniał. Opłukaną wodą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy. Posypujemy nią porcje gulaszu.

  • Placki ziemniaczane, jakich nie znacie

    Tradycyjnie są na słono lub słodko. Podajmy je inaczej ze śledziem, z gulaszem lub z marchewką.

  • W czeskiej kuchni

    ...houskove , obycejne , bramborové i owocne, a także svickova , czyli polędwica wołowa z sosem śmietanowym. Obowiązkowo na czeskim stole powinien pojawić się gulasz albo vepro , czyli porcja...

  • Wszystkie smaki pod przykrywką

    Po niemiecku nazywa się to "eintopf" , czyli potrawa jednogarnkowa. Takie potrawy są w każdej kuchni, składając się z elementów charakterystycznych dla danego obszaru. Mogą to być gęsty, kolorowy misz-masz w rodzaju gulaszu lub bigosu, może to być zupa. Przepisów na takie potrawy jest tyle, ile kucharzy lubiących je przyrządzać.

  • Miasto tysiąca pubów

    ...potrawy! - krzyczy mi do ucha przyjaciółka. Zamawiamy irlandzki stew, czyli gulasz (potrawkę z baraniny lub jagnięciny z cebulą i ziemniakami). Harfy i ślimaki Muzyka jest tu naprawdę ważna...

  • ...i mam zamiar robic kopytka i z czesci knedle z wegierkami ( to juz ostatnie w tym sezonie), no moze z mrozonych zima. Za chwile zaczynam robic gulasz wolowy z suszonym grzybkiem do tych kopytek - to wszystko na jutro, bo mlodziez na obiad zaprosilam. Mysle, ze tym akcentem moge sie z nimi pozegnac na te 3 tygodnie. Dlaczego po piwie, bo do dzisiejszych piersi kurczaka byla potrzebna szklanka piwa...

  • Wieprzowina: Mięso zalecane przez dermatologów

    ...wierzch gulaszu, oprószamy pieprzem i solą, przykrywamy garnek. Pieczemy 20 minut w 200º C.  Następnie zwiększamy temperaturę do 225º C, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut, by ziemniaki się...

  • Smaki z Czech

    Knedliki z gulaszem Składniki na 4 porcje: Na knedliki: 2 bułki kajzerki, 30 g masła, 400 g mąki pszennej, 15 g drożdży, sól, ok. 200 ml mleka, 2 żółtka, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) Na gulasz: 600 g szynki wieprzowej (lub łopatki), 2 łyżki smalcu, 3 cebule, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz czarny mielony, kminek, 2 łyżki majeranku, miąższ z chleba do zagęszczenia. Ugotuj...

  • .... Z czym najlepiej je jeść? Wodorosty można jeść na surowo oraz jako dodatek do potraw. Są doskonałym składnikiem zup, sosów, gulaszu, bigosu, pasztetu, duszonych warzyw, ryżu, kasz czy deserów. Można...

  • Katarzyna Bosacka: Algi na fali

    ...... woda w gębie.  Jak i z czym najlepiej je jeść? Wodorosty można jeść na surowo oraz jako dodatek do potraw. Są doskonałym składnikiem zup, sosów, gulaszu, bigosu, pasztetu, duszonych warzyw, ryżu...

Dyskusje na temat: gulasz na piwie