• Informacje na temat:

    grzyby z papieru

Artykuły na temat: grzyby z papieru
  • Na grzyby!

    Prawdziwki, podgrzybki, kurki... Jesienią w kuchni królują grzyby. To one sprawiają, że nawet najprostsze dania zyskują wyjątkowy smak!

  • .... Suszone grzyby przechowuj w szczelnym blaszanym, drewnianym lub plastikowym pudełku wyłożonym papierem. Wrzuć do środka kilka listków laurowych, które zapobiegną pojawieniu się moli.

  • Czy to prawda, że trujące grzyby są zawsze gorzkie w smaku? To nieprawda. Najbardziej niebezpieczny muchomor sromotnikowy ma przyjemny...

  • Po upałach przyjdą w końcu deszcze, a z nimi sezon na grzyby. Zbieraj tylko te grzyby, które znasz.

  • Czas na kurki

    Te pyszne grzyby pojawiają się w lasach jako pierwsze. Są prawdziwą gratką dla smakoszy.

  • Bezpieczna uczta grzybowa

    Grzyby trzeba długo gotować, dusić czy smażyć, bo zbyt krótko przyrządzane mogą zaszkodzić.

  • ​Celebryci piszą książki

    Książki autorstwa znanych postaci show-biznesu mnożą się jak grzyby po deszczu. Każdy, komu zdarzyło się wystąpić w telewizji, jest przekonany, że społeczeństwo w napięciu czeka na jego wyznania i rady dotyczące życia. Nie trzeba być nawet sławnym, wystarczy mieć kogoś sławnego w rodzinie. Znany mąż, żona, rodzice, rodzeństwo są najwyraźniej gwarantem tego, że książka się sprzeda. Nie każdy...

  • Pyszny pasztet grzybowy

    Grzyby dokładnie oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 15 minut. Odcedź i odstaw, żeby dobrze ostygły. Obierz cebulę i pokrój w pióra. Przesmaż ją na oliwie.  Wystudzone grzyby i cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa albo rozdrobnij blenderem. Do masy grzybowej wbij jajka i dodaj bułkę tartą. Starannie wyrób. Jeśli masa jest zbyt...

  • Pieczone z grzybami

    ...masła, 2 łyżki bułki tartej, pieprz, gałka muszkatołowa Dzień wcześniej namaczamy suszone grzyby. Nazajutrz gotujemy je w tej samej wodzie przez ok. pół godziny. Studzimy. Odcedzamy i kroimy. Pieczarki kroimy na małe kawałki. Cebule obieramy i siekamy. Na patelni roztapiamy masło. Szklimy cebulę. Wsypujemy grzyby i dusimy ok. 10 minut. Studzimy. Dodajemy jajka, posiekaną natkę, bułkę tartą...

  • Kapuśniaczki

    Kapustę opłucz, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj ok. 1 godz. Odcedź, a gdy wystygnie odciśnij nadmiar wody, posiekaj. Grzyby oczyść z igliwia, opłucz, osusz. Pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj grzyby i smaż, aż odparuje cały płyn. Włóż kapustę i smaż ok. 5 min. Dopraw solą oraz pieprzem. Do...