• Informacje na temat:

    grzyby smażone

Artykuły na temat: grzyby smażone
  • Katarzyna Bosacka: Na grzyby

    W naszej rodzinie grzyby najbardziej lubi... trzyletni Franio. Podczas obiadu wyjada kurki, potrafi zjeść talerz podsmażonych na maśle pieczarek. Ostatnio był z wujkiem Arturem w lesie i z ciekawością słuchał opowieści o tym, jak odróżnić grzyby jadalne od trujących, że suszone to podstawa wieczerzy wigilijnej. A jak bez obaw wybrać się na grzybobranie do sklepu? Grzyby, nazywane przez wielu...

  • Płukać, nie moczyć Świeże grzyby płuczemy krótko – nasiąknięte wodą nie nadają się do duszenia ani smażenia; przyrządzane z nich potrawy są wodniste,...

  • Czy to prawda, że trujące grzyby są zawsze gorzkie w smaku? To nieprawda. Najbardziej niebezpieczny muchomor sromotnikowy ma przyjemny...

  • Zbieramy grzyby „na czuja”, nie mając pewności, które są jadalne, a które trujące. Albo kupujemy je przy drodze, od nieznajomych. To duże ryzyko...

  • ...tę czynność jeszcze raz. ✣ WYSTARCZY KILKA MINUT Wszystko jedno, czy je smażymy, czy dusimy. Grzyby nie wymagają długiego gotowania, tracą wtedy smak. Potrzebna jest tylko wysoka temperatura, zwłaszcza podczas smażenia. Nie należy ich też mieszać za często, bo to obniża temperaturę. Smażone grzyby powinny się zezłocić. Dopiero potem obracamy je na drugą stronę lub mieszamy. Nie...

  • Na grzyby!

    Prawdziwki, podgrzybki, kurki... Jesienią w kuchni królują grzyby. To one sprawiają, że nawet najprostsze dania zyskują wyjątkowy smak!

  • .... Suszone grzyby przechowuj w szczelnym blaszanym, drewnianym lub plastikowym pudełku wyłożonym papierem. Wrzuć do środka kilka listków laurowych, które zapobiegną pojawieniu się moli.

  • Sezon na grzyby rozpoczął się wcześnie. Jak w zamrażarce przechować do zimy leśne przysmaki?

  • Kurczak smażony w czerwonym curry

    .... Dodaj liście limonki i kurczaka, smaż dalej mieszając przez 2 do 3 minut, aż kurczak zbrązowieje. Dodaj mleczko kokosowe i smaż przez 1 minutę. Wmieszaj resztę wywaru, grzyby, jasne części dymki...

  • Grzyby jadalne: gąska zielonka, kurka, czubajka kania, boczniak ostrygowaty

    ...zawsze gromadnie. Z mchu i igliwia wystaje zwykle tylko część kapelusza. KIEDY ZBIERAĆ? Od czerwca nawet do grudnia. NAJLEPSZY DO: Wyjątkowo rzadko jest robaczywa. Kurki to bardzo trwałe grzyby...

Dyskusje na temat: grzyby smażone
  •  Re:  mrozicie grzyby ?

    Tak. Surowe swieże. Smażone zcebulką w pojemnikach po margarynach, smażone z cebulką i warzywami z przyprawami gotowe na sosy cz lazanię, spagetti.Wszystko wystudzine oczywiście.

  • Re: Podagra: Unikamy ataków bólu

    ryby solone, marynowane, smażone, a także śledzie, sardynki w oleju; warzywa strączkowe; szpinak, kalafior, grzyby; masło, pełnotłuste mleko i twarogi, mięso, podroby - czyli te wydawałoby się zdrowe produkty też szkodzą

  • Re: Czy lubicie chodzić na grzyby?

    A ja lubie zbierać grzyby i najbardziej cieszę się, gdy jest dużo maślaków, ponieważ uwielbiam je obierać, czego nie znosi moja rodzina. Maślaki, bagniaki i kurki to grzyby, z których robię najbardziej lubiane przez nas danie czyli"Barszcz podlesicki". Poza tym rydze i krówki smażone na patelni i osolone - pychotka!))

  • -

    -

    Uwielbiam grzyby w każdej postaci. Tylko nie jadam tych zaraz po zerwaniu:) Wersja a la smażone kotlety kocham nad życie, chociaż są cieżkostrawne i kaloryczne ale kto by myślał w takiej chwili o kaloriach?;) Pozdrawiam, Granito

  • Re: Czy lubicie chodzić na grzyby?

    Jak byłem mały to często chodziłem z rodzicami na grzyby, teraz już raczej nie.. Nie wiem czemu chociaż bardzo lubię grzybów najbardziej smażone :P chyba dlatego nie chodzę już bo jestem leniem i tylko w weekendów miałbym czas. Miejsce tak to jest tajemnica :P Ale mogę ci powiedzieć że koło Zakopanego i koło Nowego Targu bardzo dużo grzybów się znajdzie :)

  • -

    -

    calmiriel, to takie ciasto smażone na oleju, a w środku różności: kapusta z grzybami albo grzyby z cebulą albo mięsko. pychotka! możnaby zrobić samemu, tylko przepis na ciasto jest problemem, bo to bynajmniej nie są pierogi. jedzonko jest ormiańskie.

  • nowe potrawy na Wigilię,

    u mnie na Wigilię podaje się, barszcz z uszkami, pierogi oczywiście kapusta z grzybami, smażone grzyby, smażony karp, ryba w galarecie, "kiełbaska" rybna, śledzie w oleju i śledzie w śmietanie, sałatkę warzywną, kutię i ciasta, ale szukam czegoś nowego, smacznego do wzbogacenia naszej kolacji Wigilijnej. Dopiszcie coś do tej listy a będę wdzięczna.

  • -

    -

    sonnata, nie ja w domku jestem :) zazula, ta pychta to różne nadzienia (specyficznie przyprawione) zawinięte w ciasto i smażone w głębokim oleju. a ndzienia są np. kapusta z pieczarkami, albo grzyby z cebulą, albo mięso. pycha! abea :) pozdrówka :)

  • Re: 12 potraw na stół wigilijny

    lnianym, karp w galarecie, grzyby suszone duszone z cebulą, fasola biała gotowana z olejem lnianym, do tego śledzie - w oleju, occie, śmietanie, na czerwono (koncentrat pomidorowy+olej+cebula+rodzynki), sledzie smażone w cieście naleśnikowym.. to chyba wszystko.. pstrąg to profanacxa:)

  • Re: Sajgonki

    Ja wolę smażone (w bardzo gorącym tłuszczu, wtedy nie przywierają). Podsmażasz cebulę pokrojoną w kostkę, "na zimno" łączysz startą marchewkę, mielone mięso, drobno pokrojoną kapustę kiszoną, grzyby mun, doprawiasz sosem sojowym i "chińskimi" sosami, ewentualnie dodajesz coś jeszcze (np kiełki), połącz z cebulą. Zawijasz w papier ryżowy, smażysz na złoto z każdej strony. Smacznego :)