• Informacje na temat:

    groch właściwości

Artykuły na temat: groch właściwości
  • Bazylię w starożytności uważano za roślinę leczniczą, a niektórzy przypisywali jej właściwości magiczne. Dziś jest popularnym zielem stosowanym w wielu kuchniach. Zawiera aktywne olejki eteryczne(...), pizzy, a także bakłażana, cukinii i szpinaku. Dodana na pół godziny przed końcem gotowania, poprawia smak zup z grochu i soczewicy. Pasuje do ryb, drobiu, gulaszów, sosów – słowem, do wszystkiego...

  • Pomidorów nie sadź koło ogórków, a cebuli przy grochu

    ...ogórki, cebule i mieczyki nie lubią grochu i fasoli, a pomidory - ogórków i kopru włoskiego, za to świetnie będą się czuły w sąsiedztwie pietruszki, czosnku, pokrzywy, nasturcji i aksamitki. Między fasolą i grochem warto posadzić gorczycę, która odstraszy gąsienice, lubiące żerować na młodych strączkach. W pobliżu kapusty i kalafiora przyda się seler, który ochroni je przed bielinkiem kapustnikiem...

  • Nieoceniony wpływ roślin strączkowych na zdrowie

    Fasola, groch, ciecierzyca i soczewica to składniki diety, które mogą bardzo pomóc naszemu sercu, ale także podnosić płodność u osób starających się o potomstwo.

  • Kolekcja Pupa Dot Shock

    Wiosenna kolekcja Pupa Dot Shock to nowoczesna i pełna kolorów interpretacja modnych grochów.

  • Cieciorka - warto jeść na zdrowie

    Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski - nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona przynieść naszemu zdrowiu.

  • Kiełki - dietetyczne supergwiazdy

    Kiełki brokułów hamują wzrost komórek rakowych, a wegetarianie koniecznie powinni włączyć do swej diety kiełki lucerny. Poznaj niezwykłe właściwości prawdziwych żywnościowych supergwiazd, które pomogą ci zachować zdrowie, urodę i zgrabną sylwetkę!

  • ​10 składników diety antynowotworowej

    Eksperci sugerują, by nie rezygnować np. z picia kawy - ma ona szereg dobroczynnych właściwości. To, co umieszczamy na talerzu, ma niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia. Zbilansowana dieta nie(...). Warzywa strączkowe Fasola i groch są bogate w błonnik i kwas foliowy, składnik niezbędny do produkcji DNA. A ponieważ rośliny strączkowe są także źródłem saponin, czyli związków chemicznych hamujących...

  • Cenne rośliny strączkowe: Jak wzmocnią i pomogą schudnąć

    ...poprawić strawność suchych nasion i wzmocnić ich właściwości, namocz je w zimnej wodzie na 12 godz. (przed gotowaniem zmień wodę na nową). Dodatkowe zalety moczenia - zostanie usunięty ze skórki kwas(...) nieprzyjemny smak i straci mnóstwo witamin. Groszek i groch Ma działanie zasadotwórcze. Wpływa nawilżająco na skórę. Wyjątkowa zaleta: regularne jedzenie grochu odkwasza organizm i ułatwia zachowanie...

  • Komu szkodzą warzywa i owoce

    ...i wiśnie. A z warzyw to pomidor, marchew, groch lub soczewica i seler. Cukrzyca. Podnoszą cukier Diabetycy muszą wyeliminować z menu produkty bogate w skrobię. Na ich czarnej liście powinny znaleźć się więc ziemniaki, kukurydza, groszek i buraki.  Obciążeniem dla chorej trzustki są też warzywa i owoce o dużej zawartości węglowodanów, m.in. groch, fasola, soja, soczewica, bób, banany, czarne...

  • Ciecierzyca: pyszna i zdrowa

    ...(doskonale sprawdzi się tutaj kasza), by dostarczyć do organizmu pełen pakiet aminokwasów.   Dla diabetyków Ciecierzyca, inaczej groch włoski, jest rekomendowana dla osób genetycznie obciążonych(...) strączkowych. Jak ją zatem przygotować, by czerpać z właściwości odżywczych i uniknąć zbędnych atrakcji trawiennych? Przed ugotowaniem warto wymoczyć nasiona w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej...

Dyskusje na temat: groch właściwości
  • Re: Właściwości odżywcze bobu

    Wszędzie tylko bób i bób, a gdzie fasola, groch, soczewica itp ???? Jeden pismak coś wydumał i inne durnoty naśladują bo już nic wymyślić nie potrafią. "cala prawda na temat bobu" ależ pierdnął ten pismak

  • Re: Soczewica: Zdrowie na talerzu

    jak gotuję taką zupę warzywną to dodaje tak np. ze 100-150 g soczewicy zielonej . Soczewica to tak jak groch, ma swoje dobre właściwości i zagęstnia moją zupkę! Super!

  • Re: Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    Półprawdy, mity - groch z kapustą. Prawda jest bardziej złożona, po pierwsze - gluten glutenowi nierówny, to jest cała grupa związków organicznych, zawartych głównie w zbożach, ale nie we wszystkich(...) żytniego, nie tylko obniża poziom glutenu ale też zmienia jego właściwości - jak wszystkie produkty fermentacji mlekowej jest one "wstępnie przetrawiony" przez bakterie probiotyczne i dla nas

  • Re: Jedz figi - będziesz zdrowy

    jak twardy groch czy twarda fasola. Człowiek ten poszedł w kierunku żywienia takiego jakie może zafundować sobie ktoś kto żyje w dżungli i ma tylko owoce, warzywa ewentualnie orzechy i jakieś nasiona(...). Sądzę, ze coś jest w tym. Powinniśmy jeść jak najwięcej surowych warzyw i owoców. Poniżej prezentuje całkiem przyjemny filmik o właściwości warzyw i owoców. Zaś ten Pan nazywa się Douglas Graham