• Informacje na temat:

    grillowane szaszłyki

Artykuły na temat: grillowane szaszłyki
  • Greckie kofty grillowane

    Przygotowanie: Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek zmiażdżyć. Mięso przełożyć do dużej miski, wymieszać ze wszystkimi składnikami (łyżkę oliwy zostawić). Można dolać 1 lub 2 łyżki wody, gdyby masa okazała się zbyt ścisła. Patyczki do szaszłyków zalać wodą, zostawić na 30 minut. Po tym czasie oblepić je masą mięsną, przyciskając dość mocno, ale żeby mięso nie spadało. Szaszłyki posmarować...

  • Sezon na grillowanie

    ...w ogrodzie, ponieważ metalowe, kupne za szybko się niszczyły. Wrzucamy na ruszt głównie kiełbaskę, karkówkę, szaszłyki, czasem warzywa. Staram się jednak sama marynować świeże mięso, zamiast kupować(...) wchłonąć niebezpieczne substancje (np. benzopireny oraz wolne rodniki), które sprzyjają nowotworom i miażdżycy. Dlatego grillowane dania nie mogą być podstawą naszej diety. Lepiej spożywać je co jakiś...

  • Bałkańskie szaszłyki

    ...smaki się przegryzły. Następnie wilgotną dłonią formuj cienkie wałeczki i nadziewaj wzdłuż na długie patyki do szaszłyków namoczone  w zimnej wodzie. Z wierzchu posmaruj szaszłyki olejem.  Grilluj na brązowy kolor albo piecz w piekarniku. Serwuj szaszłyki z dowolną sałatką lub ulubionymi warzywami luzem, np. pomidorkami koktajlowymi. Doskonale pasuje do nich  sos tzatziki.

  • Szaszłyki pełne aromatu

    Z oliwy, sosu sojowego, czosnku i przypraw przygotuj marynatę. Bakłażana pokrój w około 1,5-2 cm plastry. Rozłóż je na desce i z obu stron posyp solą....

  • Grillowany obiad

    Grillowane krewetki Składniki: 50 dag dużych, mrożonych krewetek, np. królewskich, 4 ząbki czosnku, 2 cytryny, olej, sól, pieprz, bagietka. Przygotowanie: Krewetki rozmroź, opłucz i odsącz(...), 3-krotnie je obracając. Bagietkę pokrój i upiecz w piekarniku. W kromki wepnij szpadki z krewetkami. Szaszłyki z krewetkami podawaj z cząstką cytryny, tak by można było je dodatkowo skropić sokiem...

  • Szaszłyki w trzy kwadranse

    Wystarczy godzina lekcyjna, aby przygotować szaszłyki z warzywami i tofu.

  • Grillowanie. Jak nie obciążać wątroby?

    Grilluj chude mięsa i warzywa Zamiast tradycyjnej karkówki, kaszanki, kiełbasy, wybierz drób bez skórki, ryby słodkowodne. Unikaj mięs peklowanych, konserwowanych saletrą (azotyn sodu E250). Rób mięsno-warzywne szaszłyki. Mają dwa razy mniej kalorii niż tradycyjne mięsne.  Do grillowania idealne są plastry cukinii, bakłażana, papryka, pieczarki, pomidorki cherry czy krążki cebuli. Mięso zawsze...

  • Szaszłyki z kiełbasek, cukinii i pieczarek

    ..., kiełbaski i pieczarki na przemian ponabijaj na szpilki do szaszłyków. Ułóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj 4-5 minut, od czasu do czasu obracając.  3. Gotowe szaszłyki serwuj z sałatką i sosem...

  • Jak grillować łososia?

    Najwięcej możliwości daje nam łosoś norweski, który dzięki swoim właściwościom może być grillowany na wiele sposobów. Możesz z niego zrobić burgery, szaszłyki albo upiec w formie filetu. Łosoś to tłusta ryba, zatem można go kłaść bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie. Jeśli jednak nie masz wprawy w takim pieczeniu ryby, zawiń ją wcześniej w folię aluminiową albo ułóż na tacce do grillowania...

  • Zawijaniec z grillowanej białej kiełbasy

    Proste i smaczne.

Wideo na temat: grillowane szaszłyki
Dyskusje na temat: grillowane szaszłyki