• Informacje na temat:

    gotowanie warzyw na parze

Artykuły na temat: gotowanie warzyw na parze
  • Zdrowe dania  gotowane na parze

    ...1. Smak gotowanych w ten sposób warzyw: np. kalafiora, brokuła czy ziemniaków zdecydowanie poprawisz, gdy do naczynia z wodą dosypiesz trochę przypraw...

  • WAŻNE Nie solimy przed gotowaniem. Prawdziwy smak potraw wydobywa para. Przyprawiamy, gdy danie będzie już na talerzu. Moc parowaru Im większa jego moc, tym szybciej(...) na parze. Pasują do wszystkich typów garnków. Jak to się robi? Dolne naczynie napełniamy wodą. Następnie rozmieszczamy produkty, z których chcemy przyrządzić danie. Rybę lub pierś...

  • Gotuj na parze

    ...parowaru Tanim rozwiązaniem są wkłady do gotowania na parze. Pasują do wszystkich typów garnków. Jak to się robi? Dolne naczynie napełniamy wodą. Następnie rozmieszczamy produkty, z których chcemy przyrządzić danie. Rybę lub pierś kurczaka najlepiej jest ułożyć na środkowym lub na górnym sitku, nad warzywami. Wówczas mięso przejdzie ich aromatem. Ważne Nie solimy przed gotowaniem. Prawdziwy...

  • ...●Na parze można przyrządzić niemal wszystkie produkty: ziemniaki, ryż, mięso i ryby. Gotowanie w parowarze jest szczególnie wskazane w przypadku delikatnych warzyw, np. kalafiorów czy brokułów. Zapobiega ich rozgotowaniu i pozwala zachować ładny, naturalny kolor. Ryby również zyskują – są bardziej soczyste. ●Warzywa, tak jak inne potrawy gotowane na...

  • Jak gotować brokuły, by nie straciły koloru?

    Blanszowanie Przed zapiekaniem brokułów na krótko zanurzam je w gorącej wodzie, czyli blanszuję, a następnie odcedzam. Dzięki temu różyczki podczas pieczenia zachowają zielony kolor. Gotowanie Najzdrowszym sposobem przyrządzenia brokułów jest gotowanie ich na parze. Wystarczy 3-6 minut, by uzyskać wyjątkowy smak i zachować większość witamin. Z kolei gotując brokuły w osolonej wodzie...

  • Do garnka, w którym będziesz gotować jarzyny na parze, wlej wrzącą wodę na wysokość 2,5–3 cm. Komorę, koszyk lub inne naczynie z warzywami umieść nad wodą (uwaga: gotowane smakołyki nie powinny dotykać parującej wody!).

  • Do garnka wlej trochę wody, zagotuj i zawieś nad nią koszyk lub paterę, w której umieścisz żywność (nie może stykać się ona z wodą). Przykryj i gotuj na małym ogniu. Na parze świetnie robi się ryby. Do wody dodaj bulion lub pół szklanki wina i oczywiście zioła; ryba będzie bardziej aromatyczna. Można ją też zawinąć w folię lub w liście kapusty pekińskiej. Wtedy dusi się ona we własnej parze...

  • Intensywnie zielone brokuły czy brukselka, mocno pomarańczowa marchewka, żywo czerwone pomidory... Twoje warzywa też mogą być piękne jak...

  • Zielony groszek „Gotowane na parze”

    ...​Marka Bonduelle rozszerza linię "Gotowane na parze" o nowy produkt - zielony groszek.

  • Dopraw wodę ziołami i zagotuj. Para spowoduje, że potrawa przejdzie aromatem ziół. Włóż warzywa do sita, umieść nad garnkiem...

Wideo na temat: gotowanie warzyw na parze
  • Jak chronić witaminy w żywności?

    Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze. Jeśli już gotujemy w wodzie, to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie

  • Jak zapobiegać utracie witamin w żywności?

    Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze. Jeśli już gotujemy w wodzie, to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie

Dyskusje na temat: gotowanie warzyw na parze
  • Re: przepis na coś lekkostrawnego- pytanie

    Tu masz bardzo fajny przewodnik: http://w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Zdrowie/533266,1,Dieta-lekkostrawna--dieta-lekkostrawna-przepisy.html A tak w skrócie, to przede wszystkim musisz ograniczyć tłuste rzeczy i jeść sporo owoców i warzyw. Do tego warto przyjrzeć się sposobowi przygotowywania dań. Bardzo zdrowe jest np. gotowanie na parze, czy smażenie beztłuszczowe.

  • Re: TEST – Takie gotowanie to ja rozumiem!

    Uważam że oprócz posiłków gotowanych na parze , dwie szklanki soku wyciśniętego z warzyw, to komplet zdrowego posiłku.

  • Re: Tajemnica gotowania warzyw

    Już od dawna wiadomo ,że gotowanie na parze bez dodawania soli jest zdrowsze , ludzie wiedzą o tym jednak nie stosują się do tego tak się przyjęło ,że wiemy a nie robimy tego czas by to zmiienić

  • Re: TEST – Takie gotowanie to ja rozumiem!

    Od 10 lat odżywiam się zdrowo gotując na parze swoje posiłki (korzystam z parowaru philipiaka). Spożywam 5 posiłków dziennie - głównie ryby, kurczaka, indyka. Do tego sporo warzyw oraz owoców. Nie zapominam tez o aktywności fizycznej i dwa razy w tygodniu chodzę na basen oraz biegam prawie co dzień.

  • Re: Jak gotować warzywa, aby nie traciły koloru?

    jeśli chcesz mieć rosołek albo zupkę to się nie mylisz. Pod warunkiem, że twój garnek nie będzie dużo parował. Gotowanie na parze polega na tym, że przy tej wysokiej temperaturze pory tych warzyw natychmisat się zamykają co powoduje, że straty witamin sięgają tylko około 18-20%

  • odchudzanie

    Dlatego ja sama postanowiłam wziac sie za siebie i zaczac sie odchudzac ale tak na poważnie.Pierwszy krok to zakup garnków indukcyjnych(Philipiaka ) nastepnie warzyw i gotowanie ich na parze a nastepnie smakowanie i patrzenie co sie dzieje z waga ;-)