• Informacje na temat:

    gotowanie ryżu

Artykuły na temat: gotowanie ryżu
  • Cudowna moc ryżu

    Oczyszcza Mączka przygotowana z ryżu brązowego, białego lub jaśminowego ma właściwości pochłaniające wydzielinę gruczołów łojowych. Dzięki temu świetnie oczyszcza cerę skłonną do przetłuszczania i powstawania zaskórników. Dwie łyżki ryżu rozdrobnij w młynku do kawy, aby powstała mączka. Zalej ją taką ilością zimnej wody, aby powstała papka. Rozprowadź ją na twarzy. Pozostaw na 15 minut...

  • Jak taniej gotować makaron i ziemniaki

    Gotowanie tylko takiej ilości wody jakiej potrzebujemy, czyste palniki i garnki o średnicy dopasowanej do palnika… Te sposoby oszczędzania gazu zna każda doświadczona gospodyni. Ale to nie jedyne sposoby, by zmniejszyć rachunki za gaz.

  • Gotowanie tylko takiej ilości wody jakiej potrzebujemy, czyste palniki i garnki o średnicy dopasowanej do palnika… Te sposoby oszczędzania gazu zna każda doświadczona gospodyni. Ale to nie jedyne sposoby, by zmniejszyć rachunki za gaz.

  • Do czego wykorzystać wodę po gotowaniu warzyw, ryżu i makaronu

    ...wody dodaj pół łyżeczki oleju, nanieś na włosy i po 10 min. spłucz. Woda po ryżu: - do włosów (bez soli) - doda objętości fryzurze (po myciu polej włosy wodą ryżową, poczekaj 10 min i spłucz(...) fasolki. Odżywka dla roślin Woda po gotowaniu selera, ziemniaków, a także makaronu i ryżu (bez soli) jest doskonała do podlewania roślin doniczkowych. Zawarte w niej cenne witaminy i minerały...

  • Istnieje aż 20 tys. odmian ryżu, w Polsce używamy zaledwie kilku.

  • Czy wiesz, że istnieje ponad 10 tys. rodzajów ryżu? Wykorzystujemy zaledwie kilka i to nie zawsze właściwie. Oto nasza ryżowa „ściągawka”: - parboiled...

  • To o ryżu warto wiedzieć

    Aby ryż miał ładny biały kolor, dodaję do wody trochę soku cytrynowego. A żeby nie wykipiał - odrobinę oleju lub oliwy. Na sypko Ryż będzie wyjątkowo sypki, jeżeli po ugotowaniu między pokrywkę i garnek włożymy ściereczkę. Wchłonie wydobywającą się z ryżu parę, która nie będzie się skraplała i ziarna się nie rozgotują. Smaczniejszy Jeśli chcę, by ryż miał wyjątkowy smak, gotuję go...

  • Możesz je przygotować na zapas i trzymać w zamkniętym słoiczku. Spora szczypta takiej mieszanki dodana do gotowanego ryżu odmieni jego smak! Francuska...

  • Jak wykorzystać wodę po ugotowanym ryżu?

    Uwielbiasz ryż i dobrze wiesz, że ma zbawienny wpływ na twoje zdrowie. Na dodatek jest niskokaloryczny i świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i w tradycyjnym wydaniu z mięsnymi dodatkami. Ale czy zastanawiałaś się kiedykolwiek, jakie właściwości ma woda po ugotowanym ryżu?

  • Sekrety ryżu

    Azja - ojczyzna ryżu - jest najbardziej zaludnionym obszarem Ziemi. Warto dodać, że mieszkańcy Dalekiego Wschodu są często długowieczni. Duża w tym zasługa ziaren ryżowych, bogatych w witaminy, błonnik i przeciwutleniacze zapobiegające starzeniu się komórek. W poradniku dowiesz się o najpopularniejszych odmianach i właściwościach ryżu. Rodzaje ryżu Parboiled Gotuje się go najkrócej, ponieważ...

Dyskusje na temat: gotowanie ryżu
  • GOTOWANIE RYŻU

    SZKLANKA RYŻU , DWIE SZKALNKI WODY ZAGOTOWAC ZDJĄĆ Z OGNIA ZAWINĄĆ GARNEK W RĘCZNIK I UMIEŚCIĆ MIĘDZY DWOMA PODUSZKAMI . ZA PÓŁ GODZINY RYŻ JEST SYPKI I MIĘCIUTKI

  • Re: Gotowanie ryżu - sztuka czy dyscyplina?

    Tytuł powinien być taki : Jak sobie utrudnić gotowanie ryżu .

  • Gotowanie ryżu na mleku

    Mam pytanie - być może dla niektórych banalne - jak gotować ryż na mleku ? Wrzucać na wrzącą wodę czy na zimną ? Samo mleko czy z wodą ? Jakie są proporcje mleka i ryżu ? Dodam, że interesuje mnie otrzymanie takiego mlecznego ryżu np. do jabłek (na "ryż z jabłkami"). Najchętniej gotowałabym ryż w woreczku (żeby uniknąć przypalenia)

  • Re: Gotowanie ryżu - sztuka czy dyscyplina?

    Nie sądziłam, że tyle można napisać o gotowaniu samego ryżu. Przydatny i ciekawy tekst :)

  • Re: Gotowanie ryżu na mleku

    Ale dawno nie jadłam takie ryżu na słodko, jutro bedzie na obiad. A gotuje w osolonym i posłodzonym mleku, trzeba tylko uważać, zeby sie nie przypalił.

  • Re: Gotowanie ryżu - sztuka czy dyscyplina?

    Jakiego ryzu ???? Kazdy jest inny I trzeba go inaczej gotowac. Widac ze nie masz pojecia o kuchni. Ugotuj ziemniaki.

  • Re: Gotowanie ryżu na mleku

    do ryżu np z jabłkami i cynamonem ja gotuję ryż w saszetkach zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tyle że po leciutkim posoleniu słodzę wodę zgodnie z moim smakiem i gotuję o połowę krócej, gdyż i tak(...) ryżu (około 230-240 ml) i mieszam do ponownego zagotowania (pod garnek podkładam metalową płytkę), wówczas leciutko solę, dodaję 1 łyżkę prawdziwego masełka, przykrywam nie szczelnie przykrywką i na

  • Re: Gotowanie ryżu - sztuka czy dyscyplina?

    W Polsce przewazaja teoretycy. Facet wraca z wczasow np. w Ciechocinku I jest ,,specjalostom,, od tezni I chorob ukladu oddechowego, jak wraca z Tajlandii to od razu zna sie na owocach morza I sztukach walki , jak dostanie sie do pis to zaczyna pluc na tych co maja inne poglady , jak go wybiora na posla to automatycznie wolno mu wszystko I moze mowic innym jak maja zyc ...... podobnie jest z tym ryzem. Ja nie lubie makaronu al dente , gotuje taki jaki mi smakuje I nie lubie jak ktos mi mowi...

  • Re: Gotowanie ryżu na mleku

    -.kupić ryż we woreczkach - ugotować wg przepisu - we wodzie -zagotować mleko -.ryż wysypać do garnka i zalać gorącym mlekiem - -gotować jeszcze z 6-8 min i gotowe

  • Re: Gotowanie ryżu - sztuka czy dyscyplina?

    kupujesz ryż w torebkach, gotujesz wg przepisu i masz dobrze ugotowany. Uncle Bens trudno rozgotować, jest też jeden taki z Biedronki nie kojarzę teraz nazwy, w smaku i w możliwościach ugotowania jak UB, ale chyba 4 razy tańszy. Pewnie robi go ta sama firma, ale pod inną nazwą bo do Biedronki, to tak jak parówki.