• Informacje na temat:

    gotowanie kaszy gryczanej

Artykuły na temat: gotowanie kaszy gryczanej
  • Buraczane risotto z kaszy gryczanej

    Dzieliłam się tym przepisem z uczestnikami warsztatów kulinarnych, które prowadziłam w zeszłym roku - był prawdziwym hitem. To zaskakujące, że tak proste danie smakuje tak wybornie, a dzięki jaskrawemu, jasnoróżowemu kolorowi wygląda niesłychanie apetycznie! Ta rozgrzewająca potrawa stanowi idealne "jedzenie na pocieszenie". Połączenie purée z buraków z mleczkiem kokosowym sprawia, że potrawa zyskuje kremową konsystencję, a cytryna nadaje jej kwaskowy akcent, który wydobywa pozostałe smaki.

  • ..., pieczarkami czy mielonym mięsem będzie pysznym nadzieniem do zapiekanych cukinii, bakłażanów oraz papryki. Z kaszy gryczanej zrobimy też placki (wytrawne i na słodko), pasztet, kotlety, pastę kanapkową(...) jęczmienną). Bardzo delikatna w smaku. Idealna do zup, gulaszy, farszów oraz deserów, np. w połączeniu z owocami, konfiturami, bakaliami. Jeśli chcemy, żeby kasza była sypka, przed gotowaniem wymieszajmy...

  • Nasza kasza gryczana

    ...gotować? Na jedną szklankę kaszy gryczanej dodaj dwie szklanki wody, jedną łyżkę masła i szczyptę soli. Zagotuj wodę, następnie dodaj do niej sól, masło i kaszę. Gotuj pod przykryciem, aż kasza...

  • ...i wanilii. Jak ją gotować Na jedną szklankę kaszy gryczanej dodaj dwie szklanki wody, jedną łyżkę masła i szczyptę soli. Zagotuj wodę, następnie dodaj do niej sól, masło i kaszę. Gotuj pod...

  • Kasze grube przed gotowaniem płucze się kilkakrotnie i osącza na sicie. Kasz drobnych nie płuczemy, tylko przesiewamy, by pozbawić je nadmiaru pyłu mącznego. Kasze można gotować na wodzie, wywarze z grzybów lub z jarzyn, na rosole, mleku lub na mleku z wodą. Dobrym sposobem obróbki kaszy jest wrzucenie jej na wrzątek, najlepiej z dodatkiem tłuszczu, doprowadzenie do wrzenia...

  • Sekret dobrej kaszy  to właściwe dodatki!

    Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy blogu „Gotowanie z pasją” przekonują, że kasza ma wiele smaków.

  • Hreczanyki, czyli kotlety mielone z kaszą gryczaną i mięsem

    ...1. Do wrzącej, osolonej wody wrzuć woreczek kaszy gryczanej i gotuj ok. 10 minut. Chodzi o to, aby jej nie rozgotować. 2. Kaszę odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Następnie dodaj mięso mielone(...) i podawaj jako dodatek do hreczanyków. Ciekawostka: na Lubelszczyźnie w podobny sposób przyrządza się hreczniaki. Różnią się tym, że zamiast mięsa, do kaszy dodaje się biały ser. Zobacz także:

  • Podstawą wielu zup jest rosół, czyli wywar z mięsa, jarzyn i przypraw. Ponieważ gotowanie trwa długo, najlepiej zrobić większą ilość wywaru i przechowywać w lodówce kilka dni lub podzielony na części pasteryzować w mniejszych pojemnikach i przechowywać nawet kilka tygodni.

  • Kasze można gotować na sypko, półsypko lub gęsto. Podstawą wielu zup jest rosół, czyli wywar z mięsa, jarzyn i przypraw. Ponieważ gotowanie trwa długo,...

  • Niecodzienne dania z kaszy

    Zapomnieliśmy o kaszy, a to tak cenne ziarenka! Zasobne w węglowodany, dostarczają nam energii. Ponadto żelazo, fosfor, wapń i witaminy z grupy B. Przyrządzać je można na wiele sposobów.

Dyskusje na temat: gotowanie kaszy gryczanej
  • Re: Placki z kaszy gryczanej z drobiem

    Gotowanie kaszy lub ryżu w woreczkach(czysta chemia) może jest wygodniejsze,ale jest droższe i bardzo niezdrowe! lepiej ugotować normalnie i nie truć siebie i rodziny.