• Informacje na temat:

    gotowanie jajek na twardo czas

Artykuły na temat: gotowanie jajek na twardo czas
  • Pilnuj czasu jajek

    Wiele osób przegotowuje jajka na twardo, pozbawiając je tym samym cennych wartości odżywczych. Jajko na miękko powinno gotować się przez 2 do 4 minut - zależy to głównie od wielkości jajka. Jeśli wolisz, aby żółtko nie było całkowicie płynne, gotuj je przez 6 minut - będzie ugotowane na półmiękko. Jajko na twardo wystarczy gotować 10 minut! Jeśli trzyma się je we wrzątku dłużej, jest nie tylko...

  • Aby jako nie pękło podczas gotowania, nie można go wrzucać do wrzątku prosto z lodówki.

  • Jajko i spółka

    ..., cukrem i pokrojonym w plastry burakiem. Jajka i żółtka lekko rozbełtaj. Kiedy sok się zagotuje, wyjmij plastry buraków i powoli, cały czas mieszając, wlej gorący sok do jajek. Dokładnie wymieszaj masę(...) stół to ciepło, miłość, radość, wspólnota. Zaprośmy do niego tych, którzy w naszych sercach zajmują szczególne miejsce. Tych, którym chcemy oddać nasz coraz cenniejszy wolny czas. Zapytajmy, co słychać...

  • Gotuj razem z Sophią Loren

    ...czosnku, ok. ½ szklanki oliwy z oliwek, sól gruboziarnista. Czas: niecałe pół godziny. Trenette to rodzaj długiego, płaskiego, cienkiego makaronu (znanego też pod nazwą linguine), który(...) utrzeć ręcznie, w moździerzu (stąd nazwa sosu: od włoskiego czasownika pestare, który znaczy miażdżyć, zgniatać, ucierać na miazgę) czosnek, kilka ziaren grubej soli i bazylię (minimalne proporcje...

  • Jajka przepiórcze z komosą ryżową i domowym majonezem

    Przepis na 4 porcje Czas przygotowania: 45 minut Przygotowanie: Zrób majonez: w misce wymieszaj trzepaczką żółtka z musztardą, cukrem, octem, czosnkiem niedźwiedzim. Powoli dolewaj olej, a na końcu odmierzoną ilość wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jaja przepiórcze ugotuj na twardo. Opłucz zimną wodą, odstaw do wystudzenia. W osobnym garnku zagotuj 500 ml osolonej wody, wrzuć komosę...

  • ...jakości szparagi muszą być świeże Są wówczas słodkie, kruche, soczyste, jędrne, bez twardych włókien, dlatego najkorzystniej jest je przyrządzać w dniu zakupu. Wybierajmy te, które mają wilgotne końce i zwinięte główki. Przed gotowaniem twarde, zdrewniałe końcówki zawsze odłamujemy lub odcinamy nożem. Z białych szparagów zdejmujemy skórkę. Ale nie wyrzucajmy obierek. Przepłukane ugotujmy w wodzie, do...

  • ...świąteczną biesiadę. Zostało ci trochę galaretki? Na półmisku ułóż np. marynowane szparagi owinięte w plastry szynki, przekrojone na pół jajka ugotowane na twardo, różyczki z wędzonego łososia. Pomiędzy wsyp...

  • Okres przedświąteczny: Trudny czas dla gospodyni

    .... Zostało ci trochę galaretki? Na półmisku ułóż np. marynowane szparagi owinięte w plastry szynki, przekrojone na pół jajka ugotowane na twardo, różyczki z wędzonego łososia. Pomiędzy wsyp np. kukurydzę...

  • Gotujemy pierwszą zupkę

    Przyrządzenie pierwszej zupki może wydawać się trudne. Zwłaszcza jeśli masz ambicję, by nowa potrawa nie tylko smakowała maluszkowi, ale wręcz "kipiała" od zdrowych składników. Tymczasem w rzeczywistości własnoręczne przygotowanie obiadku dla smyka to wcale nie taki wielki problem. Trzeba tylko wiedzieć, jak się do tego zabrać. Oto ściągawka, która ci pomoże. Zanim staniesz przy kuchence...

  • Jajka faszerowane z mlodymi ziemniakami

    Dziewczyny, jak juz jestesmy wsrod takich kulinarnych rozwazan to nastepnym daniem, ktore pojawi sie stolu u Giuliany bedzie rownie staroswieckie, jak tamto jajkowo- smietanowo- koperkowe. Nie wiem ile z Was zna to danie ( przyznac sie zaraz ) bo robila je moja babcia i mojej babci babcia a teraz od czasu do czasu ( jak sobie przypomn) to ja. To znowu sa jajka ugotowane na twardo. Gotujemy je...