• Informacje na temat:

    gotowanie brokuła

Artykuły na temat: gotowanie brokuła
  • Podczas gotowania brokułu i kalafiora powstaje bardzo intensywny zapach, którego niełatwo jest się potem pozbyć. Można go trochę zneutralizować, dolewając...

  • Zapiekanka z brokułami

    Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach ok. 20 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Umyte brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy 3-5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego, odcedzamy i studzimy. Obraną cebulę drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Boczek kroimy...

  • Gotowanie brokułów  bez przykrego zapachu

    Nieprzyjemny zapach gotujących się brokułów możesz złagodzić, wrzucając do wody kawałek chleba. Do duszenia oraz pieczenia tego warzywa nie używaj tłuszczu,...

  • Makaron z brokułami

    Przygotowanie: Zagotuj w garnku wodę. Na wrzątek wrzuć makaron. Gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (najlepiej al dente). Pod bieżącą wodą opłucz różyczki brokuła i wrzuć do wrzątku. Gotuj około 5 minut (możesz także ugotować warzywo na parze, wtedy zachowa więcej wartości odżywczych). Listki bazylii opłucz pod wodą i posiekaj. Kapary pokrój na kawałeczki. Zarówno bazylię, jak...

  • Zdrowy brokuł

    Ten zielony kuzyn kalafiora i kapusty ma mnóstwo witamin i mało kalorii. Potrawy z tym warzywem zadowolą niejednego smakosza.

  • Kotleciki z brokułami

    Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Gdy wystygną, obierz z nich skórkę i przeciśnij przez praskę. Brokuł umyj, podziel na różyczki. Włóż do garnka z wrzącą, posoloną wodą, gotuj ok. 5 min. Następnie przełóż do miski z lodowatą wodą, osącz. Rozgnieć widelcem. Cebulę drobno posiekaj. Zeszklij ją na rozgrzanym maśle. Do miski włóż ziemniaki, rozdrobnione brokuły, starty ser, wystudzoną...

  • Makaron z brokułami i orzechami

    Lekki i zdrowy posiłek.

  • Tego o brokułach nie wiedziałaś

    Dlatego często przyrządzam z nich sałatki z innymi warzywami, a także z mięsem. Mycie Brokuł dzielę na różyczki i każdą płuczę pod bieżącą wodą. Potem zanurzam kawałki brokuła w zakwaszonej octem albo posolonej wodzie na 10 minut. Dzięki temu pozbywam się z różyczek drobnych owadów i robaków. Zachowają kolor Przed gotowaniem podzielone na różyczki brokuły krótko sparzam w gorącej wodzie...

  • Makaron z brokułami i grzybami

    Przygotowanie: Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w paski. Brokuły myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie 5 minut, odcedzamy. Obraną cebulę i czosnek siekamy. Obrane i umyte marchewki kroimy w drobną kostkę. Pieczarki przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim mięso, żeby się podrumieniło, i przekładamy na talerz. Na tym...

  • Zdrowe dania  gotowane na parze

    ...1. Smak gotowanych w ten sposób warzyw: np. kalafiora, brokuła czy ziemniaków zdecydowanie poprawisz, gdy do naczynia z wodą dosypiesz trochę przypraw...

Dyskusje na temat: gotowanie brokuła
  • gotowanie brokułów

    brokuły wkładamy do wrzątku osolonego lub osłodzonego ( jak kto woli ) ,najważniejsze to ,żeby włożyć brokuła różą do góry ,czyli łodygą do dołu .

  •  Re: gotowanie brokułów

    brokuły maja hlorofil zielona barwnik mozna je zachartowac po ugotyowaniu lodem ,brokuła niewolno zagotowac,mozna dolewac zimnej wody ale niemozna doprowadzic do zagotowania owszem cukru mozna dac troszke do smaku

  •   Re: gotowanie brokułów

    brokuły maja hlorofil zielona barwnik mozna je zachartowac po ugotyowaniu lodem ,brokuła niewolno zagotowac,mozna dolewac zimnej wody ale niemozna doprowadzic do zagotowania owszem cukru mozna dac troszke do smaku Czy możesz pisać po polsku, ja nic nie zrozumiałam :(