• Informacje na temat:

    gotowanie bez tłuszczu

Artykuły na temat: gotowanie bez tłuszczu
  • Gotowanie brokułów  bez przykrego zapachu

    Nieprzyjemny zapach gotujących się brokułów możesz złagodzić, wrzucając do wody kawałek chleba. Do duszenia oraz pieczenia tego warzywa nie używaj tłuszczu,...

  • Smaczne i zdrowe gotowanie

    Przedstawiamy kilka trików, dzięki którym gotowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze, a dania będą smaczniejsze i zdrowsze.

  • W czym gotować?

    Wszystkie mają wady i zalety Najlepsze są garnki ze stali chromowo-niklowej. W nich nic się nie przypala. Długo trzymają ciepło, a ponieważ stal jest gładka, łatwo je utrzymać w czystości. Gdy naczynia są pokryte teflonem, można w nich smażyć i gotować bez tłuszczu. Ale łatwo je porysować i wtedy należy je wyrzucić, bo z uszkodzonych miejsc przedostają się szkodliwe substancje. Naczynia...

  • Większość Polaków nie umie gotować w prawidłowy sposób

    Polacy chcą się zdrowo i racjonalnie odżywiać, ale nie przywiązują wagi do tego, w jaki sposób przygotowują posiłki – wynika z badań TNS Polska. Tylko 14 proc. potrafi gotować na parze, a 2 proc. smaży bez tłuszczu. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że smażenie w głębokim tłuszczu czy gotowanie w wodzie powoduje, że świeże produkty tracą swoje najcenniejsze właściwości. Duże znaczenie ma też...

  • Jak gotować w garnku rzymskim?

    Wykonany z gliny garnek rzymski pozwala na pieczenie i duszenie warzyw, ryb i mięs bez tłuszczu. Przed pierwszym użyciem garnek najpierw wymocz w wodzie, a potem wymyj w wodzie bez detergentów. Przed(...) piekarnika - gwałtowna zmiana temperatury może spowodować pęknięcie rzymskiego garnka. Po użyciu garnek umyj w ciepłej wodzie - bez detergentu, bo wsiąknie on w strukturę naczynia, a potem przejdzie do...

  • Gotowanie jest seksowne

    Kiedyś Miss Polonia i najseksowniejsza rzeczniczka rządu w historii trzeciej RP, dziś od wielkiego świata woli zacisze swojej kuchni, w której uczy Polaków gotować. Mówi "stop" drastycznym dietom, chwali tłuszcz i przekonuje, że gotowanie jest niezwykle intymnym zajęciem. Nam Ewa Wachowicz opowiada o swoich ulubionych potrawach.

  • Żywność przyrządzana w ten sposób (bez dodatku tłuszczu) zachowuje więcej składników odżywczych.

  • Gotowanie na odchudzanie

    ...i zmiksowanymi warzywami (np. cebulą, marchewką, selerem). Podobnie postępuj z zupami. Zupy gotuj na wywarze z indyka lub kurczaka (nie na wieprzowinie). Mięso powinno być bez skóry. Pożegnaj się też z zasmażką i śmietaną. Zabielaj je najwyżej odrobiną mleka lub jogurtu. Mięso gotuj na parze, piecz w piekarniku albo grilluj. Zainwestuj też w dobrą patelnie na której można smażyć bez tłuszczu...

  • Gotowanie bez wpadek

    ...przyrządzać je na parze. Gotowanie jarzyn tą metodą pozwala zachować zdecydowanie więcej witamin i soli mineralnych. Oczywiście pod warunkiem, że proces parowania trwa nie dłużej niż 20-25 minut (to pod(...) sposób w kilkanaście minut możesz przygotować np. kawałki cukinii, papryki czy ziemniaka. Jeśli jednak zdecydujesz się na gotowanie, pamiętaj, że znajdujące się w warzywach składniki rozpuszczają się...

  • 20 pogromców tłuszczu

    .... Nasza rada: gotuj ją na parze, zachowa więcej cennych składników. Seler naciowy - Jedno z mniej kalorycznych warzyw! Możesz je chrupać między posiłkami bez szkody dla sylwetki. Zawiera mnóstwo wit...

Wideo na temat: gotowanie bez tłuszczu
  • Gotowanie bez oleju i soli

    Czy możliwe jest przygotowanie wykwintnej kolacji bez dodatku tłuszczu? Absolutnie tak - mówi francuski mistrz kuchni, Michel Labarre.

  • W domach Polaków przeważają tradycyjne metody gotowania

    Polacy chcą się zdrowo i racjonalnie odżywiać, ale nie przywiązują wagi do tego, w jaki sposób przygotowują posiłki – wynika z badań TNS Polska. Tylko 14 proc. potrafi gotować na parze, a 2 proc. smaży bez tłuszczu. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że smażenie w głębokim tłuszczu czy gotowanie w wodzie powoduje, że świeże produkty tracą swoje najcenniejsze właściwości. Duże znaczenie ma też

  • Pulpeciki w wersji fit

    Warszawa. Okazuje się, że można gotować pysznie, ale dietetycznie. Widzów przekonał o tym Jurek Sobieniak, który był gościem programu "Pytanie na śniadanie". Przedstawił przepis na pulpeciki z indyka i szpinaku w wersji fit, bez dodatku tłuszczu i soli. Na pewno posmakują nawet tym, którzy się nie odchudzają.

Dyskusje na temat: gotowanie bez tłuszczu
  • Re: w jakich garnkach gotujecie?

    ja gotuję w garnkach Philipiaka, są ze stali nierdzewnej, to chyba mój najlepszy dotychczasowy wybór, mama uzywa ich od lat, teraz ja przejęłam pałeczkę:) gotowanie na parze i smażenie bez tłuszczu,to juz u nas codzienność, jestem spokojna, że zapewniam dzieciom zdrowe posiłki. Bez sensu, co mają garnki do zdrowych posiłków??? Chyba najważniejsze jest co wkładasz do garnka :-) większej bzdury

  • Re: oczyszczanie organizmu

    Ja już wszystko przerabiałam. Picie dużej ilości wody hydrokolonoterapia, zdrowe śniadanie, ograniczanie soli, ruch, basen, fitness, gotowanie bez tłuszczu, na parze. Masaże na przeróżnych materacach, różne diety, badania bezpłatne itd. itp. Tłumaczono mi że przewód pokarmowy to przecież nie tylko miejsce trawienia i wchłaniania niezbędnych substancji odżywczych. Wyjaśniano mi także, że to

  • Re: oczyszczanie organizmu

    Ja już wszystko przerabiałam. Picie dużej ilości wody hydrokolonoterapia, zdrowe śniadanie, ograniczanie soli, ruch, basen, fitness, gotowanie bez tłuszczu, na parze. Masaże na przeróżnych materacach, różne diety, badania bezpłatne itd. itp. Tłumaczono mi że przewód pokarmowy to przecież nie tylko miejsce trawienia i wchłaniania niezbędnych substancji odżywczych. Wyjaśniano mi także, że to

  • Re: Jak gotować w garnku rzymskim?

    Gotowanie bez tłuszczu jest niezdrowe.

  • Re: Dorada pieczona w niskiej temperaturze bez tłuszczu

    a czemu taka moda na gotowanie bez tłuszczu?! tluszcz jest wazny w diecie, ale musi byc dobrej jakosci i zawierac duzo nnkt jak golden drop rzepakowo-lniany np :)

  • Re: Większość Polaków nie umie gotować w prawidłowy sposób

    Od kiedy to np. zupy są niezdrowe? To, co rozpuści się w wodzie, zjemy razem z nią, podobnie inne - np. warzywa w sosie własnym... Gotowanie wszystkiego na parze to absurd. A smażenie bez tłuszczu, to wiadomo jak wygląda - nie ten sam smak, konsystencja i każdy sobie sam decyduje, czy woli być może dłużej żyć jedząc mało smacznie, czy ewentualnie krócej, korzystając z kulinarnych przyjemności

  • Re: Miesiąc treningu do zgrabnych ud

    ja uważam, ze trening + dieta obowiązkowo, sama chodzę na basen, ale też zmieniłam dietę, mama sprawiła mi nowe garnki, firmy welmax, w których gotuję bez tłuszczu, używam ziół i więcej przypraw, normalnie gotowanie nabrało innego wymiaru ;) może nie od razu Amaro ze mnie, ale jest smacznie i zdrowo, do tego 4 x basen i zrezygnowałam z windy, wszędzie po schodach biegam, nie ma że boli ;)

  • Re: Zdrowe nawyki, które mogą zaszkodzić

    Masz 100% racji. Od 5 lat nie jem mięsa a od 2 przeszłam na prawdziwy weganizm bez: mięsa, ryb, mleka i produktów mecznych, bez rafinowanego cukru, białej mąki i glutenu. Moja dieta składa się w głównej mierze ze świeżych warzyw i owoców, dostarczam tłuszczu w postaci zdrowych olejów z konopii, lnu czy oleju kokosowego, jem też sporo roślin strączkowych i kasz, piję świeżo wyciskane soki