• Informacje na temat:

    golabki z kapusty

Artykuły na temat: golabki z kapusty
  • ​Gołąbki

    Połowę bulionu zagotuj. Wsyp kaszę i gotuj do miękkości. Ostudź. Kapustę zanurz na 3 minuty w gotującej się wodzie. Wyjmij i odcedź. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekane cebule i drobno pokrojone pieczarki. Połącz z kaszą. Wbij jajko i przypraw do smaku solą i pieprzem. Z masy zrób wałeczki i zawiń je w liście kapusty. Wlej resztę bulionu i duś na małym ogniu przez 30 minut.

  • Pyszne gołąbki

    Przygotowanie: Połowę bulionu zagotuj. Wsyp kaszę i gotuj do miękkości. Ostudź. Kapustę zanurz na 3 minuty w gotującej się wodzie. Wyjmij i odcedź. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekane cebule i kawałki pieczarek. Schłodź i połącz z kaszą. Wbij jajko i przypraw do smaku solą i pieprzem. Z masy zrób wałeczki. Zawiń je w liście kapusty, formując gołąbki. Wlej resztę bulionu i duś na małym...

  • Fioletowe gołąbki

    1.  Kapustę umyć,  wyciąć głąb, obgotować ją 10 min w wodzie z octem, odcedzić, ostudzić. Delikatnie oddzielić 8 największych liści. Zgrubiałe części odciąć...

  • Jarskie gołąbki

    Przygotowanie: Kapustę umyć, usunąć głąb, zagotować w osolonym wrzątku. Zdjąć 12 liści. Jedną cebulę posiekać, soczewicę opłukać, razem podsmażyć na 1/2 oleju, doprawić solą, pieprzem, oregano. Zalać 1/2 bulionu, gotować 15 min. Przecedzić (wywar zachować). Ser zetrzeć na tarce o grubych otworach, połowę natki posiekać, wymieszać z odsączoną soczewicą. Liście kapusty rozłożyć na płask, na...

  • Błyskawiczne gołąbki

    Przygotowanie: Kapustę umyć, usunąć głąb, włożyć do osolonego wrzątku na ok. 15-20 minut, gotować na małym ogniu pod przykryciem. Wyjąć, wystudzić, oddzielić zaparzone liście, osuszyć ręcznikiem papierowym. Paluszki rybne usmażyć na oleju.  Jeszcze ciepłe układać na rozłożonych liściach kapusty, oprószyć solą, pieprzem, posypać posiekaną natką i kiełkami, zwinąć jak gołąbki (najpierw zagiąć...

  • Gołąbki z łososiem

    Takie gołąbki w wersji lux będą doskonale smakować z ryżem na sypko. I z kieliszkiem białego wytrawnego wina.

  • Szybkie gołąbki z rybą

    ...tartej. Usmaż na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. 2. Liście kapusty gotuj 5-7 min w osolonym wrzątku. Twarde zgrubienia na liściach zetnij. Gdy nieco przestygną, na każdym liściu kapusty ułóż kiełki(...) ruloniki. Obsmaż je na rumiano na mocno rozgrzanym oleju (po ok. 2 min z każdej strony). Ruloniki ułóż na liściach kapusty, zwiń. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu, zalej bulionem (½ -¾ l). Piecz 15-20

  • Tradycyjne gołąbki

    Składniki na 4 porcje: 1 główka kapusty (białej lub włoskiej), 30 dag suchego ryżu, 40 dag mielonego mięsa, 3 cebule, 2 łyżki oleju do smażenia, 1 l bulionu, sól, pieprz, majeranek. Ugotować ryż na półtwardo. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę. Rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso, przesmażyć na silnym ogniu. Wymieszać z ryżem, dodać sól, pieprz i majeranek. Kapustę oczyścić, zdjąć...

  • Gołąbki z grzybami

    Grzyby namocz i pokrój. Szalotki posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oleju. Dodaj grzyby i pietruszkę. Całość podsmaż. Kilka dużych liści kapusty sparz w posolonym wrzątku. Następnie opłucz je w zimnej wodzie i odcedź. W misce wymieszaj ricottę, jajka oraz smażone grzyby z szalotkami. Dopraw do smaku solą i wymieszaj. Liście kapusty rozłóż na blacie i nałóż na nie nadzienie. Zwiń w roladki...

  • Jedni preferują białą, inni włoską. Którąkolwiek wybierzemy, na gołąbki trzeba ją rozebrać. Krok 1: Z główki kapusty zdejmujemy uszkodzone wierzchnie...

Wideo na temat: golabki z kapusty
  • Gołąbki z młodej kapusty

    Składniki na 12 sztuk: ~ 1 główka kapusty ~ 500 g zmielonego mięsa, najlepiej łopatki lub karkówki wieprzowej ~ 100 g suchego ryżu ~ 50 g boczku ~ 1 duża cebula ~ olej lub smalec do smażenia ~ 1 łyżka majeranku ~ sól ~ świeżo zmielony czarny pieprz ~ ½ szklanki bulionu lub wody

  • Zmysłowe smaki: Gołąbki z młodej kapusty

    Wydaje ci się, że przygotowanie gołąbków jest trudne i pracochłonne? Nic bardziej mylnego! Wykorzystując nasze wskazówki, te pyszne i pożywne zawijańce przygotujesz sprawnie i bez problemów. Obiecujemy, że smak gołąbków z młodej kapusty cię zachwyci. Koniecznie wypróbuj! Dokładny przepis na gołąbki w młodej kapuście znajdziesz Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Gołąbki z młodej kapusty

    Wydaje ci się, że przygotowanie gołąbków jest trudne i pracochłonne? Nic bardziej mylnego! Wykorzystując nasze wskazówki, te pyszne i pożywne zawijańce przygotujesz sprawnie i bez problemów. Obiecujemy, że smak gołąbków z młodej kapusty cię zachwyci. Koniecznie wypróbuj! Dokładny przepis na gołąbki w młodej kapuście znajdziesz Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

Dyskusje na temat: golabki z kapusty
  • Re: Robie golabki.

    A w czym Tobie to przeszkadza jamjest ? Moze Ty napiszesz jak robi sie golabki z kapusty wloskiej ? :)

  • Re: Fioletowe gołąbki

    Smaki dziecinstwa: golabki bez miesa i kapusty , ale z octem.

  • Re: Robie golabki.

    moim zdaniem golabki z kapusty wloskiej sa lepsze , kapuste sie tylko zaparza ,jak wytniesz srodek to liscie same odchodza , a sosy pasuja wszystkie . ja robie golabki z miesem smazonym jest lepsze od gotowanego

  • Re: Duszone gołąbki

    Zadnych bulek nie daje, tez nie obsmazam,cebulke podsmazam z marchewka i selerem - korzen + przyprawy podlewam woda ,golabki ukladam 2 garnku wylozonym liscmi kapusty i zalewam zawartoscia patelni,ugot.golabki wyciagam a na wodzie z gotowania robie sos pomidorowy,

  • Robie golabki.

    Poniewaz jade kwestowac w niedziele,musze nagotowac golabkow,skorzystam z podpowiedzi kogos kto mowil,ze roobi z gotowanego miesa...lubie eksperymenty:) Niestety nie kupilam zwyklej kapusty...nie wiem co sie stalo...w LIDLU nie bylo,a w REWE jakas brzydka,przebrana...kupilam wloska,bo wiem,ze tez robia...teraz mam pytanie,czy ja sie krocej gotuje niz zwykla???I czy pasuje do sosow jak ze zwyklej

  • Re: Błyskawiczne gołąbki

    ryba !!!!( i na dodatek z paczki ..paluszki rybne sa zwykle panierowane w bulce tartej) zawinieta w liscie kapusty????? uwielbiam rybe, uwielbiam golabki, ale ten przepis jakos mnie odstrasza?? powodzenia jednak zycze :))

  • Re: Robie golabki.

    Robiłam raz gołąbki z włoskiej kapusty, postępowałam jak ze zwykłą tyle, że krócej ją sparzałam i dusiłam. W smaku dobra, ale bardziej odpowiada mi zwykła kapusta. U nas w rodzinnym domu odkąd pamiętam, (farsz),do surowego mięsa, ryżu ugotowanego al dente dodajemy jeszcze konserwę typu: gulasz angielski, golonka,tyrolska. Nie wiem skąd ten zwyczaj ale gołabki wychodzą naprawdę pyszne

  • Re: Kebab w łódeczkach z kapusty

    Kebab w kapuscie !!!! Golabki po Arabsku ??? Polska to stan umyslu.

  • Re: kapusta pekinska

    Kiedys ktos dal mi przepis na golabki z kapusty pekinskiej,ale nie byly tak dobre jak ze zwyklej,wiec nie powtorzylam tego wyczynu:) Z pekinskiej kapusty moja kolezanka tez robi zupe dobra.JAk kapusniak z mlodej kapusty ja robi,tylko daje pekinska.

  • Re: Dolmades

    Dolma jest robiona z lisci winogron , podstawa jest farsz z ryzu lub bulgur, taka drobna kasza z domieszka ziol I zieleniny. Sarma to bardziej nasze golabki, bo owijana jest w liscie kapusty I dodawane jest mieso.