• Informacje na temat:

    gnocchi ze szpinakiem

Artykuły na temat: gnocchi ze szpinakiem
  • Gnocchi ze świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzeszkami pini

    ....   Z braku czasu posłużyłam się gotowymi kluseczkami. I tutaj albo kupuję je bezpośrednio u naszego dzielnicowego Włocha czyli w butiku z włoskim jedzeniem albo mam zawsze w zapasie paczki gnocchi włoskiej marki DeCecco, gdyż są po prostu bardzo dobre. Gnocchi zazwyczaj gotuję w wodzie a następnie podsmażam na oliwie made in Spain. Później dodaję sosy, warzywa… w zależności od pomysłu...

  • Gnocchi z beszamelem

    Italia na talerzu.

  • Gnocchi i haluszki

    Istnieje wiele wersji tych dań, bo gnocchi możesz zrobić z warzywnego puree, a haluszki serwować np. ze skwarkami i kiszoną kapustą. Spróbuj! Gnocchi to rodzaj włoskich klusek podawanych najczęściej z sosami. Haluszki to kluski słowackie z surowych ziemniaków. Podaje się je z serem, a najczęściej z bryndzą. Włoskie kluseczki Gnocchi robi się z ugotowanych w łupinach ziemniaków. Po obraniu...

  • Włoskie kopytka z dyni

    Gnocchi można jeść same, z sosem pomidorowym lub pesto, ale świetnie się sprawdzają jako dodatek do mięs.

  • Tarta – crumble z rabarbarem i menu na nadchodzący tydzień

    ...-          W piątek zrobię piersi z kurczaka w cytrynach confit z oliwkami i z purée. Kolacje : -          gnocchi ze świeżym duszonym szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzeszkami pini – to dzisiaj...

  • Południowy Tyrol: Całkiem inne Włochy

    ...- kluseczki podawane najczęściej ze szpinakiem, käseknödel - knedle z masłem i parmezanem, szpinakiem lub speckiem, schlützkrapfen - delikatne pierożki ravioli, a na deser obowiązkowo apfelstudel(...) i szpinakowe gnocchi z serem i truflami. Jednak widać było, że największą dumą napawa go przyrządzanie... świstaka (to zwierzę we Włoszech nie jest objęte ochroną). A w zasadzie jego kruchego mięsa podanego...

  • Włochy: Na szlaku smaku

    ...prowansalskie. Przypraw solą, pieprzem i chili do smaku. Następnie duś pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie sos zmiksuj i dopraw. Dodaj mięso i wymieszaj. Podawaj z makaronem. Gnocchi...

  • Apetyt na zielone

    Bazyliowe gnocchi Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, 50 dag pomidorów z puszki, 12,5 dag śmietany kremówki, 12,5 dag serka ricotta, sól, cukier(...) o szerokości ok. 1 i 1/2 cm. Każdy kawałek lekko przycisnąć widelcem (stroną z ząbkami), aby powstał dekoracyjny wzorek. Gnocchi wrzucać partiami na posolony wrzątek. Gotować 3-5 minut, od czasu do...

  • Andrzej Zieliński: Gram, ale nie tańczę

    .... Wyszła mi jedna. Za to cholernie duża. Nie miałem też szczęścia do gnocchi. W mojej pierwszej własnej kawalerce kuchnia była tej wielkości (AZ rozkłada ramiona). I wymyśliłem sobie, że ja w tej wnęce zrobię gnocchi verdi. Duże, wielkości jaja. Ricotta była w nich i parmezan, i szpinak. Nie miałem się jak poruszać i zaczepiłem o blacik, gdzie miałem wszystko skrzętnie ułożone. Spadło w cholerę. Myślałem...

  • Śnieżna karuzela

    ...tradycji z kulturą włoską - również urozmaicona i wyrafinowana. Popularne są tu Leberknödel (knedle wątrobiane), nie tylko na bazie wątróbki, ale też ze szpinakiem albo speckiem. Z włoskiej kuchni pochodzą sery oraz pasty i gnocchi. Miks włosko-tyrolski to tzw. Schlutzkrapfen - nadziewane pierożki przypominające ravioli. Dla narciarza nie ma nic lepszego niż chwila odpoczynku w chacie na stoku...

Dyskusje na temat: gnocchi ze szpinakiem