• Informacje na temat:

    gazpacho zupa

Artykuły na temat: gazpacho zupa
  • Hiszpański chłodnik gazpacho

    Zupa powinna się chłodzić min. 4 godziny w lodówce. Jeżeli nie masz tyle czasu, użyj mniej wody, za to dorzuć kilka kostek lodu.

  • Gazpacho

    Składniki: 700 g pomidorów 100 g ogórków 50 g słodkiej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku Białe pieczywo bez skórki 100 ml oliwy 20 ml octu Sól, pieprz Pokrój wszystkie warzywa. Połącz wszystkie składniki w naczyniu do miksowania.  Dodaj ocet, oliwę, przyprawy. Zmiksuj, możesz dodać pieczywo, by zupa była gęstsza.  Podawaj schłodzone, skropione oliwą.

  • Gazpacho z ziołami

    ...i pokrój ogórek. 5. Wszystkie warzywa zblenduj, ale niech masa nie będzie gładka. Gazpacho jest smaczniejsze, jeśli są w nim małe cząstki warzyw. 6. Dopraw zupę do smaku oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 7. Umyj bazylię lub natkę. 8. Mocno chłodzone gazpacho podawaj z paluszkami chlebowymi, twarożkiem lub jogurtem, posypane obficie zieleniną. Zobacz także:

  • Zupa dla ochłody

    Gazpacho Składniki na 4 porcje: 1 kg dojrzałych pomidorów, 30 dag ogórków, 1 strąk żółtej papryki, 1/4 strąka czerwonej papryki, 3 ząbki czosnku, 1 cebula, 2 kromki chleba pszennego, 2 łyżki octu(...), zmiksuj blenderem na gładki mus pod koniec wlewając sok pomidorowy. Dopraw do smaku solą. Schłodź w lodówce. Gazpacho przelej do miseczek, wierzch posyp odłożonymi warzywami i oprósz świeżo zmielonym...

  • Chłodząca zupa z ogórków i awokado z miętą i dukką

    Z nadejściem upałów tęsknię za zupami jak za dawno niewidzianymi przyjaciółmi. W tym roku postanowiłam wymyślić dla ochłody coś nowego poza moim ukochanym gazpacho i opracowałam ten niewiarygodny przepis.

  • ...}}--> Danie, którym zaskoczysz gości Przygotuj chłodnik podany w formie kremu, czyli hiszpańskie gazpacho! Zmiksuj 1/2 kg obranych ze skórki pomidorów z czerwoną i zieloną papryką, małym ogórkiem oraz(...) kolor. Do gotującego się zaś selera dodaj trochę soku cytrynowego – zupa nie ściemnieje. Dodatki urozmaicą danie Każdy jarzynowy krem możesz posypać grzaneczkami, pokrojonym w kostkę serem typu...

  • Gazpacho

    Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych...

  • Dietetyk: Wiosną i latem nie rezygnujmy z zup

    ...opartych na młodych warzywach - szparagi, botwinka, gazpacho, bo świetnie chłodzą w upalne dni. Latem mniej potrzebne są rozgrzewające przyprawy, a korzystniej działają oczyszczające koktajle owocowe...

  • Pasterski przysmak

    Dawno temu w Andaluzji pasterze bydła, wybierając się na wiele dni poza swoje domostwa, zabierali ze sobą najbardziej czerstwe bułki, jakie można sobie wyobrazić, butelkę oliwy z oliwek i wędzoną paprykę w proszku. Z tych składników powstawał najlepszy chłodnik świata, czyli gazpacho.

  • Co jeść, by dostarczać dużo błonnika?

    ...albo kanapka z wędzoną makrelą i natką pietruszki, woda z cytryną. Obiad Gazpacho, klopsy cielęce, ziemniaki z wody i marchewka, kompot albo zupa z białych warzyw, potrawka z kurczaka z koperkiem...

Wideo na temat: gazpacho zupa
  • Tom kha gai i białe gazpacho, czyli zupy Moniki Mrozowskiej

    Zupy to idealne dania na letnie obiady. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Monika Mrozowska przygotowała swoje ulubione wegetariańskie zupy. Na stole pojawiły się takie pyszności, jak: tajska zupa tom kha gai, białe gazpacho z migdałami, ukraińska solanka oraz białkowa zupa z soczewicą.

Dyskusje na temat: gazpacho zupa
  • Re: Kuchnia hiszpańska

    Bylam w hiszpani 2 razy, co do ich kuchni rewelacyjna!!! Jesli moge Ci poradzic tanie i z przekasek to ich tradycyjna zupa podawana na zimno jest gazpacho(pomidorowa), zajadalam sie pancakes polanymi sosami,Ty mozesz podac je z dzemem:)salatka z salatami kruchymi plus paluszki krabowe, groszek, kukurydza skropione oliwa z oliwek...jak sobie przypomne jeszcze to napisze;)

  • Re: Gazpacho – zupa na zimno w upalne dni

    to się ma tak do gazpacho jak kaczyński do chrześcijanina... brakuje tej odrobiny "czegoś", w tym przypadku proporcje zupełnie nie te i zabrakło ogórka...

  • Re: Nazewnictwo dań.

    Też uważam,że używanie nazw znanych potraw do jakichś "wynalazków"to profanacja.Prosty przykład-znalazłem w Smakerze dwa przepisy na spaghetti alla carbonara-jeden dość bliski oryginału,drugi...szkoda komentarza.Zresztą dużo można podawać takich przykładów-w zeszłym roku na przykład,nad morzem,w nieźle wyglądającym barze zamówiłem Gazpacho(w karcie był dopisek-zupa hiszpańska) Moje zdumienie nie

  • Re: Tarator: Bułgarski chłodnik

    Pyszna zupa na upał Gazpacho https://youtu.be/YDJ-sET_g9w

  • Re: Gazpacho – zupa na zimno w upalne dni

    Prawdziwe "gazpacho" czyli chlodnik z pomidorow, ogorka, cebulki, papryczki, zabka czosnku, soli i pieprzu do smaku, oliwy z oliwek i octu winnego jest pyszne. Zwlaszcza takie dobrze schlodzone.Ja dodaje odrobinke cukru zeby zlagodzic i odrobinke suchej bulki namoczonej uprzednio w wodzie.

  • Re: Gazpacho – zupa na zimno w upalne dni

    Sok pomidorowy? Dobrze,ze hiszpanie tego nie czytaja.

  • Re: Gazpacho – zupa na zimno w upalne dni

    Tak sobie myślę, że ten świeży ogórek ok, ale zabija witaminę c w tym gaspacho

  • z czym?

    Gaspacho to zupa więc do niczego się go nie podaje - stanowi samodzielne danie. Ale jeśli dla ciebie obiad bez mięska nie istnieje (a dużo takich ludzi jest, oj dużo ; ) mój mąż też po bezmięsnym obiedzie pyta "a co teraz? po przystawce?") to możesz je potraktowac jako pierwsze danie w letni dzień, z na drugie zrobić co sobie życzysz. Jest pycha! Pozdrawiam i smacznego!