• Informacje na temat:

    gazpacho

Artykuły na temat: gazpacho
  • Gazpacho

    ...blenderem na mus. Dopraw cukrem, solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Gazpacho przelej do miseczek, posyp odłożonymi warzywami.

  • Gazpacho z ziołami

    ...i pokrój ogórek. 5. Wszystkie warzywa zblenduj, ale niech masa nie będzie gładka. Gazpacho jest smaczniejsze, jeśli są w nim małe cząstki warzyw. 6. Dopraw zupę do smaku oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 7. Umyj bazylię lub natkę. 8. Mocno chłodzone gazpacho podawaj z paluszkami chlebowymi, twarożkiem lub jogurtem, posypane obficie zieleniną. Zobacz także:

  • Gazpacho

    Z kuchni hiszpańskiej.

  • Gazpacho andaluzyjskie

    Jest pożywny, orzeźwia i świetnie smakuje.

  • Gazpacho

    Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych...

  • Pyszna kuchnia  w 25 minut

    Minimuffinki z dynią i polewą z białej czekolady, klopsiki w stylu indyjskim, a może gazpacho? Te i ponad 60 innych prostych, inspirujących...

  • Pasterski przysmak

    Dawno temu w Andaluzji pasterze bydła, wybierając się na wiele dni poza swoje domostwa, zabierali ze sobą najbardziej czerstwe bułki, jakie można sobie wyobrazić, butelkę oliwy z oliwek i wędzoną paprykę w proszku. Z tych składników powstawał najlepszy chłodnik świata, czyli gazpacho.

  • Chłodnik litewski przygotowuje się na bazie zakwasu chlebowego. Jego nieodłącznym elementem jest ugotowana botwina. Podaje się go ze świeżym ogórkiem, jajkiem ugotowanym na twardo i pęczkiem świeżych ziół: szczypiorkiem i koperkiem. Sekretem hiszpańskiego gazpacho są dojrzałe pomidory, ogórki, papryka, oliwa, czosnek i ocet. Pozostałe dodatki serwowane są w osobnych miseczkach. Chłodnik do picia...

  • Sałatki z pomidorów

    ..., dopraw solą i pieprzem. Ser usmaż na patelni na łyżce oliwy i osącz na ręczniku papierowym. Nałóż rukolę na talerze, dodaj pomidory z kukurydzą i ser. Podawaj. Sałatka "gazpacho" z grzankami Do  tego gazpacho nie potrzebujesz blendera. Zdekonstruuj chłodnik do prostej sałatki ze słodką cebulą, ogórkiem, papryką i pomidorami. Podawaj z hiszpańskim winem białym lub różowym, jak Verdejo lub...

  • ...świeżymi obranymi pomidorami, otrzymasz pyszne gazpacho, wprost idealne na upalne dni. Dopraw je ziołami i czosnkiem.

Wideo na temat: gazpacho
  • Gazpacho

    Z kuchni hiszpanskiej.

  • Oregano – poprawia smak i pomaga w trawieniu. Przepisy Jana Kuronia

    Kucharz Jan Kuroń przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy z oregano. Na stole pojawiły się dania takie jak: gazpacho, pizza na kalafiorowym spodzie oraz bajgle z oregano i oliwkami.

  • Chłodniki na słodko i słono

    Beata Kartowicz w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała kilka chłodników. Restauratorka zdradziła przepisy na chłodnik bułgarski - tarator, chłodnik truskawkowo-melonowy z miętą, chłodnik hiszpański - gazpacho z szynką dojrzewającą i chłodnik rosyjski - okroszkę. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)

Dyskusje na temat: gazpacho
  • Re: chłodniki

    Witaj, proponuję gazpacho wg mojego przepisu. Pyszna, lekka zupka.

  • Re: Gazpacho

    Ja też uwielbiam to gazpacho ale z golonki!

  • Re: Kuchnia hiszpańska

    Bylam w hiszpani 2 razy, co do ich kuchni rewelacyjna!!! Jesli moge Ci poradzic tanie i z przekasek to ich tradycyjna zupa podawana na zimno jest gazpacho(pomidorowa), zajadalam sie pancakes polanymi sosami,Ty mozesz podac je z dzemem:)salatka z salatami kruchymi plus paluszki krabowe, groszek, kukurydza skropione oliwa z oliwek...jak sobie przypomne jeszcze to napisze;)

  • Re: Gazpacho

    Na tych zdjęciach rzeczywiście jest coś paskudnego. Na pewno nie jest to gazpacho a autorka dzieła nie umie gotować.

  • Re: Nazewnictwo dań.

    Też uważam,że używanie nazw znanych potraw do jakichś "wynalazków"to profanacja.Prosty przykład-znalazłem w Smakerze dwa przepisy na spaghetti alla carbonara-jeden dość bliski oryginału,drugi...szkoda komentarza.Zresztą dużo można podawać takich przykładów-w zeszłym roku na przykład,nad morzem,w nieźle wyglądającym barze zamówiłem Gazpacho(w karcie był dopisek-zupa hiszpańska) Moje zdumienie nie

  • Re: Gazpacho

    Gazpacho tak jak olivki czy owoce morza spozywa sie nad Srodziemnomorskim morzem a nie nad Baltykiem,tak poprostu z natury w Europie wyszlo,to tak jak by Wlosi czy Hiszpanie Chlodnik i kompot ze sliwek pili,albo sledzie jedli do mocnych alkoholi.Temperatura i wilgoc powietrza poprostu to reguluje.A tak na marginesie ,uwielbiam gazpacho hehehe.

  • Co jeść w upały?

    upały, którą można mieć w lodówce praktycznie przez cały tydzień, robiąc ją raz w tygodniu jest gazpacho andaluzyjskie. To prawdziwy eliksir młodości." Oprócz tego Magda poleca również zimną zupę

  • Re: Gazpacho

    Ich thermomix działa bez silnika :D Mój niestety nie :(

  • Re: chlodniki

    Pewnie na chłodnki jest już trochę za zimno, ale gdyby naszła Was ochota, to polecam Gazpacho z oliwkami :) Składniki: pomidory 1kg ogórek 1 szt. duża papryka (czerwona lub zielona) 1 szt. cebula 1 szt. ząbek czosnku 1 szt. chleb 2 kromki garść hiszpańskich zielonych oliwek hiszpańska oliwa z oliwek hiszpański ocet winny z Jerez sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Chleb drobimy na kawałki

  • Re: Gazpacho

    ryży to matoł