• Informacje na temat:

    gatunki ryb

Artykuły na temat: gatunki ryb
  • Tych ryb unikaj! Gatunki najbardziej szkodliwe dla człowieka

    Często słyszymy, że powinniśmy jeść więcej ryb. Mimo, że są doskonałym źródłem białka i cennych składników odżywczych, nie wszystkie są zdrowe. Czasem bez zastanowienia sięgamy po nie w sklepach, choć niektóre gatunki lepiej omijać szerokim łukiem.

  • Ryba rybie nierówna

    Specjaliści od żywienia podkreślają, że jemy za mało ryb. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by spożywać je co najmniej dwa razy w tygodniu. Są one źródłem pełnowartościowego, łatwo(...), jajka czy rośliny strączkowe. Największą zaletą ryb są wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Nasz organizm sam nie potrafi ich wytworzyć, musimy dostarczać je z jedzeniem. A lista ich...

  • Bo ryba jest dobra na wszystko

    Jedzmy więcej ryb, by ochronić się przed chorobami układu krążenia, wzmocnić kości, poprawić pamięć, a nawet... żeby się odchudzić!

  • Jedz glony, będziesz zdrowa jak ryba

    ...niej przekonać. Niektóre gatunki glonów (hijiki, arame i wakame) zawierają ponad 10 razy więcej wapnia niż mleko i więcej żelaza niż wołowina (sałata morska, hijiki i kelp). Wodorosty uzupełniają(...) poziom złego cholesterolu we krwi, działają moczopędnie, przeciwzakrzepowo i wspomagają usuwanie z organizmu toksyn. Podaje się je w postaci zupy, sałatki lub dodaje do dań z ryb. Do kupienia w formie...

  • Czego  nie wiesz o rybach?

    ..., rekin i łosoś bałtycki. Z kolei do hodowli zwykle wykorzystuje się gatunki ryb o niskich wymaganiach, których mięso jest mało wartościowe. To dlatego, że są łatwe w utrzymaniu, potrafią żyć(...)Przy zakupie ulubionej rybki warto zwrócić uwagę, czy ma lśniącą, śliską, elastyczną skórę, przejrzyste wypukłe oczy (nie mogą być zamglone) i różowe skrzela. Jej łuski muszą przylegać do ciała...

  • Ryba nie zawsze na zdrowie

    ...​Polacy jedzą za dużo wysokoprzetworzonych produktów rybnych - alarmują eksperci. Dlaczego tak je lubimy?

  • Idealne do duszenia gatunki to m.in. dorsz, sola, halibut, grenadier, sandacz – mają delikatne, zwarte mięso i mało ości. Jeśli kupujesz rybę mrożoną,...

  • Gatunki ryżu. Który ryż wybrać do potrawy?

    ..., smukłe ziarenka i wyrazisty orzechowy aromat. Podczas gotowania ziarna pęcznieją tylko wzdłuż, robią się niezwykle długie, cienkie i sypkie. Świetny do pilawu, ryb, drobiu, mięs. Jaśminowy: jest(...) ciemne ziarna. Pasuje do drobiu, ryb, dziczyzny. Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna...

  • ..., przypominają działacze fundacji WWF Polska. – Zasoby morskie są nadmiernie eksploatowane, a zagrożone gatunki potrzebują czasu na odbudowę swoich stad. Dlatego należy przez jakiś czas ograniczyć połowy, co pozwoli naszym dzieciom i wnukom cieszyć się ich smakiem – mówi Olga Sarna z Fundacji WWF Polska. – Chcemy przekonać osoby, które jedzą ryby i owoce morza, aby kupowały inne gatunki, niezagrożone...

  • Ryba z sosem z kalafiora i pistacji z kindzmari

    To danie pojawiło się w licznych gruzińskich lokalach, które odwiedzałam w Wielkiej Brytanii. Przepadam za gruzińskimi kremowymi sosami orzechowymi jak satsivi, ale również za kwasowością i aromatem kindzmari.

Zdjęcia na temat: gatunki ryb
Wideo na temat: gatunki ryb
  • Które ryby warto kupować i dlaczego?

    Marcin Sawicki z "Dzień Dobry TVN" spotkał się z Pawłem Średzińskim z organizacji WWF Polska, aby porozmawiać o tym, jakie ryby kupować, żeby nie szkodzić środowisku. - Niektóre gatunki ryb znikają w tempie błyskawicznym - powiedział Średziński. - Liczebność węgorza spadła o 95 procent w ciągu kilku dekad - wyjaśnił.

Dyskusje na temat: gatunki ryb