• Informacje na temat:

    gatunki ryb

Artykuły na temat: gatunki ryb
  • Ryba rybie nierówna

    Specjaliści od żywienia podkreślają, że jemy za mało ryb. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by spożywać je co najmniej dwa razy w tygodniu. Są one źródłem pełnowartościowego, łatwo(...), jajka czy rośliny strączkowe. Największą zaletą ryb są wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Nasz organizm sam nie potrafi ich wytworzyć, musimy dostarczać je z jedzeniem. A lista ich...

  • Bo ryba jest dobra na wszystko

    Jedzmy więcej ryb, by ochronić się przed chorobami układu krążenia, wzmocnić kości, poprawić pamięć, a nawet... żeby się odchudzić!

  • Jedz glony, będziesz zdrowa jak ryba

    ...niej przekonać. Niektóre gatunki glonów (hijiki, arame i wakame) zawierają ponad 10 razy więcej wapnia niż mleko i więcej żelaza niż wołowina (sałata morska, hijiki i kelp). Wodorosty uzupełniają(...) poziom złego cholesterolu we krwi, działają moczopędnie, przeciwzakrzepowo i wspomagają usuwanie z organizmu toksyn. Podaje się je w postaci zupy, sałatki lub dodaje do dań z ryb. Do kupienia w formie...

  • Czego  nie wiesz o rybach?

    ..., rekin i łosoś bałtycki. Z kolei do hodowli zwykle wykorzystuje się gatunki ryb o niskich wymaganiach, których mięso jest mało wartościowe. To dlatego, że są łatwe w utrzymaniu, potrafią żyć(...)Przy zakupie ulubionej rybki warto zwrócić uwagę, czy ma lśniącą, śliską, elastyczną skórę, przejrzyste wypukłe oczy (nie mogą być zamglone) i różowe skrzela. Jej łuski muszą przylegać do ciała...

  • Ryba nie zawsze na zdrowie

    ...​Polacy jedzą za dużo wysokoprzetworzonych produktów rybnych - alarmują eksperci. Dlaczego tak je lubimy?

  • Gatunki ryżu. Który ryż wybrać do potrawy?

    ..., smukłe ziarenka i wyrazisty orzechowy aromat. Podczas gotowania ziarna pęcznieją tylko wzdłuż, robią się niezwykle długie, cienkie i sypkie. Świetny do pilawu, ryb, drobiu, mięs. Jaśminowy: jest(...) ciemne ziarna. Pasuje do drobiu, ryb, dziczyzny. Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna...

  • Idealne do duszenia gatunki to m.in. dorsz, sola, halibut, grenadier, sandacz – mają delikatne, zwarte mięso i mało ości. Jeśli kupujesz rybę mrożoną,...

  • ..., przypominają działacze fundacji WWF Polska. – Zasoby morskie są nadmiernie eksploatowane, a zagrożone gatunki potrzebują czasu na odbudowę swoich stad. Dlatego należy przez jakiś czas ograniczyć połowy, co pozwoli naszym dzieciom i wnukom cieszyć się ich smakiem – mówi Olga Sarna z Fundacji WWF Polska. – Chcemy przekonać osoby, które jedzą ryby i owoce morza, aby kupowały inne gatunki, niezagrożone...

  • Ryba z sosem z kalafiora i pistacji z kindzmari

    To danie pojawiło się w licznych gruzińskich lokalach, które odwiedzałam w Wielkiej Brytanii. Przepadam za gruzińskimi kremowymi sosami orzechowymi jak satsivi, ale również za kwasowością i aromatem kindzmari.

  • ...: Panga jest coraza modniejszym we Francji gatunkiem ryb. Mozna ja latwo kupic w supermarketach typu Carrefour albo tez w sklepach z mrozonkami typu Picard. To jedna z najtanszych ryb, gdyz kosztuje okolo(...) arszenikiem, metalami, phenolami, DDT itd, itd - tutaj wymienia iles tam chemicznych zwiazkow... Ryby te zywione sa martwymi rybami, maczkami pochadzacymi z Ameryki poludniowej, maniokiem, soja. Nie...

Wideo na temat: gatunki ryb
  • Które ryby warto kupować i dlaczego?

    Marcin Sawicki z "Dzień Dobry TVN" spotkał się z Pawłem Średzińskim z organizacji WWF Polska, aby porozmawiać o tym, jakie ryby kupować, żeby nie szkodzić środowisku. - Niektóre gatunki ryb znikają w tempie błyskawicznym - powiedział Średziński. - Liczebność węgorza spadła o 95 procent w ciągu kilku dekad - wyjaśnił.

Dyskusje na temat: gatunki ryb
  • Re: Ryba miruna

    . Mrożenie indywidualne, tzw. IQF (ang. Individually Quick Frozen) - mrożone są tak głównie filety, elementy ryb (polędwice czy medaliony) oraz droższe gatunki ryb całych (tuńczyki, miecznik, itp(...)Jednym z celów powstania naszego Stowarzyszenia było podejmowanie działań zmierzających do wzrostu konsumpcji ryb w ogóle. Może się to odbywać na wiele sposobów, poniżej spróbujemy wskazać w jaki

  • Re: Marynata do ryby

    Nie jedzcie tej ryby ze zdjecia !!!! Interia nie odpowiada za te glupoty ktorymi was ,,karmi,, Jesli traficie na lososia norweskiego to nie kupujcie bo to trucizna. Powoli inne gatunki ryb staja sie, podobnie jak cala ta ,,polska zywnosc,, bardzo niezdrowymi, ale nigdy w Polsce nie doczekacie sie normalnej opinii lub badan na ten temat.

  • Re: Jakie ryby są najzdrowsze. Jak rozpoznać świeżą

    Pomysl, jesli ty nie kupisz i inny tez nie kupi, to brak popytu na te gatunki ryb spowoduje mniejsze ich odlawianie... No tak, ale dla ciebie to zbyt skomplikowane...

  • Re: Jakub Porada: Poloneza czas zacząć

    Kolega z którym pracuję urodził się i mieszkał w Kołobrzegu ładnych parę latek i opowiadał jak się nabija turystów na świeżą rybkę. Duuuża większość turystów nie wie,że w okresie wakacyjnym prawie wszystkie gatunki ryb są pod ochroną i w smażalniach są ryby tylko mrożone.

  • Re: Historia ludzkiej arogancji

    koralową? A dzikie zwierzęta, ptaki i rośliny, których gatunki znikają w oka mgnieniu, a ogromna ich ilość zagrożona jest wyginięciem w najbliższych 10-20lat (np dzikie koty)? Co dzieje się z rybami i ssakami morskimi czy oceanicznymi Jedne znajdujemy martwe na lądzie (delfiny, wieloryby) Drugich nie możemy znaleźć w wodzie (zmniejszona populacja ryb-braki w rybołówstwie) Inne (rekiny, krokodyle

  • Tak jak życie ryb bez wody

    Niektóre gatunki potrafią się dość długo bez niej obejść. Ale zginą koniec

  • Pan kawior... o ktorym zapomnialam

    jesiotr i bieługa to dwa różne gatunki ryb (pochodzą wprawdzie z jednej rodziny ale to dwa różne podgatunki jesiotrowatych)

  • Re: Pieczona ryba zwiększa sprawność mózgu

    . Jedne gatunki ryb mają ich bardzo dużo, inne znikome ilości. Dlatego sam fakt zjedzenia ryby jeszcze o niczym nie świadczy, naukowcy powinni wziąć pod uwagę, JAKIE ryby jedli przepytywani ludzie(...)Panie Amatorze, ja się odniosłam do istoty badania, tzn. wpływu jedzenia ryb na ilość "istoty szarej" w mózgu. Nie twierdzę, że te oleje nasycone są zdrowe, natomiast z opisu badania wynika, że było

  • Re: Pieczona ryba zwiększa sprawność mózgu

    pozostałych, a wówczas nie tylko ryby odpowiadałyby za ich lepsze zdrowie. Mogło być też tak, że jedzący smażone ryby korzystali z fast-foodów, gdzie podaje się zwykle tanie gatunki, niekoniecznie bardzo(...), gdzie wszyscy jedliby to samo przez dłuższy okres czasu, a różnica między dwoma grupami ludzi polegałaby na podawaniu jednej smażonych ryb tych samych gatunków, a drugiej - pieczonych.

  • Re: A tuńczyka żal...

    Nie obrażaj mnie. Jadam różne gatunki ryb - i prawie wszystkie lubię, przyrządzone na różne sposoby, łącznie z karpiem i tak obciachowym dla niektórych łososiem. Uwielbiam ryby rzeczne ale każde inne również konsumuję (nie jadam pangi i takich tam oraz żadnych paluszków rybnych, chyba, że sama przyrządzam.) I co? To, że mi karp smakuje (i to bardzo!) oznacza, że nigdy nie jadłam ryb z rodzimych