• Informacje na temat:

    galette

Artykuły na temat: galette
  • Sezon na zupy 2015 – krem z groszku n°1 i Menu na ten tydzień

    ...pierożki z brokułami…  I polędwica wieprzowa w cytrynach confit z orzeszkami ziemnymi. Jutro na deser domowe ciasto Trzech Króli czyli Galette des rois z nadzieniem migdałowym. Ciekawe KTO zostanie...

  • Naturalnie smaczne

    ...przypalać, wrzuć liście szałwii i dopraw. Wyłóż łyżkę purée na talerz, ułóż na nim gnocchi i polej masłem z szałwią. Galette (tarta) buraczana z serem kozim 2 porcje Poziom trudności(...) miodem, posyp tymiankiem. Zapiecz 5 minut w temperaturze 175°C. Galette można podawać na ciepło i na zimno. Tekst: Joanna Lorynowicz...

  • W bretonskiej crêperie czyli nalesnikowni

    ...w cierpliwosc... 2 h na obiad czy kolacje to minimum! Ale podaja tutaj same pysznosci, w wiekszosci produkty eko i oczywiscie tylko lokalne. Ceny srednie: galette od 8 do 18 euro, crêpe od 7 do 12 euros(...) wzory i kolory... na scianach obrazki z tradycyjnym, lokalnym haftem dumnie sie prezentuja obok zdjec Sarkoziego i innych ministrow.   Na danie glowne Galette czyli nalesnik tradycyjny z maki...

  • ...archiwalne zapisy o cidrze pochodza z Bretanii z 1130 i 1140 roku. Do dzis uwaza sie Bretanie za kraine cidru i tam tez pije sie go najwiecej do nalesnikow galette i do crêpes. W XVI wieku zaczeto(...) jednak kupic w supermarketach... raczej nalezy go zakupic bezposrednio u producentow.   Cidr podaje sie dobrze schlodzony... do nalesnikow wszelkiego rodzaju, dan z jablkami, galette des rois...

  • Brick po florencku czyli ze szpinakiem i jajkiem. Komentarze

    ...-francuskie... A galette czyli te z maki gryczanej tez uwielbiam! tyle, ze lubie zmiany w kuchni... jak widac po tym dzienniku. Stara, Magota, Cate dziekuje... polecam Grosze mam przerwy w pracy, jak kazdy...

  • Ciasto Trzech Kroli - krok po kroku

    ...receptura pochodzi z przełomu wieków XIV i XV, we Francji i Szwajcarii - galette des Rois, znane od XVI stulecia, a w Stanach Zjednoczonych - king' s cake. Ciasto galette des Rois ma odmiany briochée...

  • ...: 1. super klasyczny: plaster szynki, na to starty emmentaler w krazek i do dziurki jajko. galette skladamy z tym farszem i smazymy z dwoch stron na niewielkiej ilosci masla. I drugi super klasyczny: malze swietego Jakuba na masle smazone, na lozu czy tez materacu " sur le lit" z pora w masle duszonej w galettec podanej... 2. moj ulubiony: plaster szynki, krazki swiezego sera koziego, lyzka...

  • Ciasto 3 KROLI - francuska tradycja.

    ...wypacza sens tej Galettes des rois... ale coz tradycja jest w ciaglym ruchu, ewoluuje. Jak i zreszta rodzaje tego ciasta... Pierwotnie byla to slodka bulka, pieczona w formie korony z dodatkiem(...) w Bordeaux Galette paryska... sklada sie z ciasta francuskiego i nadzienia migdalowego tak zwanej Frangipane... choc i tutaj wiele wersji jest juz dostepnych: z jablkami, z czekolada, z rozowymi...

Dyskusje na temat: galette