• Informacje na temat:

    filety w zalewie

Artykuły na temat: filety w zalewie
  • Śledź Matias w ostro-słodkiej zalewie z orzechami

    ...  Przygotowanie jest bardzo proste i dość szybkie.     1. Filety śledzia moczymy przez ok 1h w zimnej wodzie, kilka razy ją zmieniając.     2.Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pół łyżeczki chili,chwilkę smażymy, aby uwolnić aromat.Następnie dodajemy pokrojoną w krążki cebulę, wyciśniety przez praskę, lub drobniutko pokrojony czosnek, pokrojoną paprykę chili i rozdrobnione orzechy...

  • ...✔ Wyśmienite śledzie By ich intensywny smak nie popsuł smaku potrawy, wymocz filety przez kilka godzin w zimnej wodzie. W tym czasie kilka razy ją zmieniaj....

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    Tak, jak Włosi mają swoje carpaccio, a Hiszpanie tapasy, tak my na przystawkę mamy śledzie. I powinniśmy być z nich dumni. Te najpopularniejsze – czyli filety a’la matjasy – podawane pod różnymi postaciami są obowiązkowym punktem w świątecznym, karnawałowym i imieninowym menu każdego Polaka. Zanim jednak zabierzemy się do ich przyrządzania, warto poznać kilka matiasowych faktów…

  • ..., zmieniając co jakiś czas wodę. Potem śledzie wymocz jeszcze w mleku. Dzięki temu pozbędziesz się intensywnego zapachu. ✓Kupując filety śledziowe zwróć uwagę na ich wygląd. Najlepsze będą te, które mają około(...) włożyć do środka odrobinę świeżych ziół. ✓Matjasy w oleju i w zalewie octowej możesz przechowywać w lodówce nawet tydzień. ✓ Cytryna wzmacnia smak śledzia. Dlatego faszeruj nią pieczone śledzie, używaj...

  • Najszybciej przygotujesz danie z tuńczyka w zalewie. Mięso wystarczy dodać do sałatki, pizzy, zapiekanki czy makaronu. Ale możesz też kupić kawałek świeżego tuńczyka i wyczarować z niego pyszny obiad lub przystawkę. Smaczne carpaccio. Surowe filety z tuńczyka pokrój na plasterki. Następnie ułóż je na desce i rozciągnij nożem na jeszcze cieńsze. Przełóż na talerze i nadaj im ładny kształt...

  • Księga smaków: Śledź

    .... W miodowej zalewie Filety śledziowe pokrój. Z oleju, miodu akacjowego i soku z cytryny zrób zalewę. Czerwone cebule poszatkuj. W dużym słoiku przełóż warstwami cebulę oraz śledzie i zalej miodową(...) groszkiem. Spaghetti ze śledziem Ugotuj makaron al dente. Podsmaż czosnek, pokrojoną papryczkę chili, kapary i kawałki łodyżek pietruszki. Gdy się lekko zezłocą, dodaj pokrojone w paski filety...

  • Marynaty do mięs

    ...pieprzu cayenne lub parę kropli sosu tabasco Marynata do ryby (2. rodzaj) Składniki mniej więcej na kilogram ryby (np. 4 filety z łososia po 250 g każdy) 3 łyżki drobno startego korzenia imbiru(...) i delikatnie oprószyć solą. W niemetalowej misce lub pojemniku wymieszać składniki marynaty: imbir, ocet ryżowy, sos sojowy, nasiona sezamu, olej sezamowy i miód. Włożyć filety rybne i wymieszać...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...w zalewie, 2 łyżeczki czerwonego pieprzu w zalewie, 2 łyżki kaparów, 1-2 łyżki ziół prowansalskich, świeżo zmielony pieprz, sól morska do smaku, 0,5 litra oliwy extra virgin do zalania śledzi (można ją(...), 250 g małych pieczarek, 2 średniej wielkości opieczone czerwone papryki bez skóry (najlepiej pimiento del piquillo; można je kupić gotowe w zalewie, mają łagodny słodki smak), 150 g łagodnego żółtego...

  • ... rybka lubi plywac ...

    ...nabede SLEDZIE ale nie solone ... ktore tez lubie, ale SLEDZIE KORZENNE ...( filety ) moje sledzie korzenne maja swoich wielbicieli ... a wiec podziele sie moim przepisem z Wami... - okolo 0,5 kg sledzi korzennych - dwa, trzy kiszone ogorki - cebula duza - sok z cytryny - majeranek - oliwa z oliwek - pieprz ( bialy) Sledzie, ktore juz sa w zalewie z oliwa ... odsaczam z tej kupnej oliwu...

Dyskusje na temat: filety w zalewie
  • Rewelacja!

    Polecam przepis! Jest bardzo prosty, a danie smakuje rewelacyjnie! :) Tylko marynatę zrobiłam po "swojemu" (mieszanka oliwy z oliwek, wody, 3 ząbków czosnku pokrojonych na drobne kawałki, przyprawa do kurczaka, papryka, sól, pieprz - w takiej zalewie mięsko moczyło się przez noc w lodówce, a można zostawić nawet na dłużej). Podsmażone mięso można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i "na bieżąco

  • -

    -

    dzieki za rady... Co do przepisu Pisanko: ,a oliwie z oliwek podsmarzyc cebule pokrojona, dodac puszke pomidorow w zalewie mala lub duza lub swieze pomidory w sezonie, mala cukinie pokrojona w kostke, mozna tez dorzucic kawalek baklazana, zabek czosnku ( od inwecnji zalezy), sol i ziola prowanslaskie podusisc z 25 minut, do sosu wlozyc surowe filety z ryby dusic jakies 20 minut na wolnym ogniu...