• Informacje na temat:

    fasolka szparagowa gotowanie

Artykuły na temat: fasolka szparagowa gotowanie
  • Ekspert radzi: Fasolka szparagowa

    ...zneutralizowane dopiero podczas gotowania. Gotowanie Oczyszczone strąki fasoli wrzucam do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru. Młodą żółtą fasolkę gotuję 5-15 minut, natomiast zieloną 10-15 minut. Fasolkę przyrządzam także na parze, np. przekładam ją na sitko i umieszczam na garnku z gotującą się wodą. Gotowanie trwa 10-20 minut. Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna...

  • Fasolka szparagowa

    ...ml wody i duś warzywa do miękkości. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdy fasolka będzie miękka i woda z patelni całkowicie odparuje, dodaj pozostałe masło i wlej rozbełtane jajka...

  • Zupa z fasolki szparagowej

    Do zupy można też dodać szklankę zielonego groszku. A kto woli zupę gęściejszą, może wrzucić kilka pokrojonych młodych ziemniaków.

  • Sałatka z opiekanych ziemniaków z fasolką szparagową

    Przygotowanie: Wyszoruj ziemniaki, zalej zimną wodą, dodaj 1 łyżeczkę soli i zagotuj. Gotuj przez 15-20 minut. Odcedź i wystudź na sicie. Umyj fasolkę i zetnij końcówki. Gotuj na parze przez 10-15 minut, tak aby była ugotowana na chrupiąco. Przelej zimną wodą i odcedź. Cebulę obierz, pokrój w krążki i przełóż do miski z zimną wodą i kostkami lodu. Dzięki takiej kąpieli warzywo będzie...

  • Fasolka w zalewie

    Fasolki szparagowej nie można jeść na surowo, bo zawiera substancje toksyczne, które rozkładają się dopiero podczas gotowania.

  • Zupa szparagowa

    Przygotowanie: Szparagi umyj, cienko obierz na całej długości i odetnij zdrewniałe końce. Pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki, marchewki oraz pietruszkę...

  • ..., dlatego poleca się je osobom odchudzającym się. Fasolka szparagowa jest też bogatym źródłem kwasu foliowego, charakteryzuje się poza tym dużą ilość błonnika. Wzmacnia system odpornościowy, warto(...) do spożycia. Można przygotować ją na parze, zachowa wówczas maksymalną ilość witamin. Niektórzy fasolkę zapiekają, smażą, duszą i mrożą. Dwa rodzaje Fasolka dostępna w Polsce występuje...

  • Szparagowa zawinięta w boczek

    Prosta i pyszna przystawka, które upiększy stół.

  • Zapiekanka z fasolką i kurczakiem

    ​Tę zapiekankę można śmiało podać na przyjęcie - wystarczy przygotować bardziej wykwintną wersję. Zamiast fasolki użyj szparagów, a zamiast kurczaka polędwicy wołowej.

  • Zupa z fasolką i wołowiną

    Przygotowanie: Obierz cebulę, imbir i czosnek. Cebulę i imbir pokrój na drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż kawałki wołowiny. Dodaj cebulę, imbir, czosnek i duś, aż mięso będzie miękkie. Wsyp curry i wlej bulion. Zagotuj. Marchew umyj, drobno pokrój i dołóż do zupy. Gotuj powoli przez 15 minut. Ciecierzycę odcedź na sitku i wrzuć do garnka razem...

Dyskusje na temat: fasolka szparagowa gotowanie
  • Re: Fasolka szparagowa

    proponuje zrobic na zime-umyta,lekko zblanszowana dac do sloikow,zalac woda osolona z blanszowania.Sloiki trzeba gotowac raz ok 15-20 min i powtorzyc gotowanie po 24 godz.Trzyma sie swietnie nawet kilka lat.Zima gotowa do obiadu,albo z bulka ,do salatek.Jest jak swieza i zachowuje zolciutki kolor

  •  Re: gotowanie brokułów

    porady moich poprzedników(z całym szacunkie dla nich) niestety nie rozwiążą Twojego problemu.Aby brokuły zachowały piękny-zielony kolor,należy ogotowac je w OSOLONEJ I OSŁODZONEJ wodzie.to cukier,a nie sól(tylko do smaku)powoduje,że brokuły nie tracą koloru-tak samo fasolka szparagowa-zielona i zielone szparagi.ja zawsze gotuję w wodzie słono-słodkiej.są dużo smaczniejsze i nie tracą