• Informacje na temat:

    estragon przyprawa

Artykuły na temat: estragon przyprawa
  • Estragon na stany zapalne

    ... Substancje zawarte w tym zielu działają antybakteryjnie i grzybobójczo, dlatego gdy dokuczają ci afty, ból gardła, masz stan zapalny jamy ustnej lub dziąseł - zacznij od przejrzenia półki z przyprawami. Ciepły napar z estragonu (łyżeczka na szklankę wrzątku) to świetna płukanka do gardła i jamy ustnej. Pamiętaj też o doprawianiu ziołem ciężkostrawnych dań: łagodzi ono wzdęcia, refluks...

  • Trzymaj linię dzięki przyprawom!

    ...właściwości. Imbir Zawiera olejek eteryczny, gingerol, który przyspiesza spalanie najbardziej uporczywego tłuszczyku zmagazynowanego na brzuchu i organach wewnętrznych. Przyprawa zapobiega również(...) wiedzieć Oregano, tymianek i bazylia to podstawowe składniki tradycyjnej mieszanki ziół prowansalskich. Pozostałe to rozmaryn, cząber i estragon. Wystarczy zmieszać zioła i gotowe!

  • Możesz je przygotować na zapas i trzymać w zamkniętym słoiczku. Spora szczypta takiej mieszanki dodana do gotowanego ryżu odmieni jego smak! Francuska z ziołami. Wymieszaj po 2 łyżki suszonego oregano, tymianku i estragonu. Dodaj łyżkę zmielonej soli morskiej i pieprzu. Cytrynowo-pieprzowa. Wymieszaj 2 łyżki roztartych ziaren pieprzu (najlepiej wielokolorowego) z łyżką wysuszonej skórki...

  • Sól? Bez niej też jest smacznie

    ...i oregano. Drób i dania z jaj przyprawiaj estragonem, a ryby i warzywa strączkowe - kolendrą. Miej pod ręką także rozmaryn - podkreśli smak pieczonych mięs, zup i sosów. Nie zapomnij o tymianku - jest(...), a także szczyptę ostrej papryki, mielonej gorczycy, chili, estragonu. I masz gotową domową sól!  A jednak potrzebna  Niedobór soli może doprowadzić do odwodnienia. Zdarza się to wtedy, gdy...

  • Nie wykorzystałaś świeżych przypraw? Pokrój je drobno i zamroź w plastikowych torebkach lub pojemnikach. Dzięki temu zawsze będziesz miała pachnący zapas pod ręką. Zwłaszcza że bazylia, koper, estragon, szałwia i tymianek po zamrożeniu mają jeszcze intensywniejszy aromat.

  • Świeżymi lub suszonymi ziołami doprawiać można niemal wszystko: mięsa, sosy, zupy, jarzynki, dipy, pasty do pieczywa, sałatki. Najbardziej aromatyczne, np. koper, natka pietruszki, bazylia, estragon, kolendra, majeranek, mięta, tymianek, oregano sprawiają, że dania nie trzeba mocno solić. Zioła warto łączyć, najlepiej zgodnie z własnymi upodobaniami kulinarnymi.

  • Szczypta smaku

    Wystarczy dobrze dobrana przyprawa, by nawet zwykła zupka dla roczniaka czy dwulatka zmieniła się w naprawdę smakowite danie.

  • Wyśmienity duet mięso i owoce

    Polędwiczki i pomarańcze Składniki na 4 porcje: 2 małe polędwiczki wieprzowe (ok. 50-60 dag), 5 łyżek wódki becherovki,  łyżka sosu sojowego, 2 łyżki startej skórki z pomarańczy, 4 duże marchewki, 2 łyżki masła, gałka muszkatołowa, laska wanilii, sól, pieprz, cukier, olej,  łyżeczka mąki, 1/2 szklanki soku pomarańczowego, świeży tymianek i estragon do dekoracji. Umyte i osuszone...

  • Smak soli doskonale potrafią zastąpić niektóre przyprawy, zioła, warzywa i owoce. Ich silny aromat zmniejsza ochotę na słony smak. Są to m.in. bazylia, liście laurowe, majeranek, estragon, tymianek(...) intensywny aromat i nadaje się na zamiennik soli. Sięgnijmy też po sumak. To orientalna przyprawa o lekko kwaskowym smaku. Pasuje do ryb. Używajmy też kurkumy, chili, kuminu, imbiru oraz nie tylko czarnego...

  • Dieta na nadmierną potliwość

    ...) oraz picie kawy. Zrezygnuj z ostrych przypraw na rzecz ziołowych, np. estragonu, bazylii, rozmarynu.

Wideo na temat: estragon przyprawa