• Informacje na temat:

    dżem

Artykuły na temat: dżem
  • Dżem agrestowy

    ...dżemu. Jeśli po kilku sekundach na jego powierzchni pojawi się delikatna skórka, oznacza to, że dżem odpowiednio zgęstniał. Jeśli jest płynny, gotuj jeszcze kilka minut. Przełóż do wysterylizowanych...

  • Dobry dżem to dżem bez chemii

    Lepiej kupić dżem słodzony fruktozą czy sokiem jabłkowym niż syropem glukozowo-fruktozowym.

  • Dżem borówkowy z miodem

    To co najzdrowsze w borówkach, miodzie, orzechach włoskich oraz soku z cytryny możesz zachować w dżemie borówkowym. Jego cenne składniki przydadzą się jesienią i zimą - dżem jest doskonały na przeziębienie oraz poprawę apetytu. Aby przetrwał jak najdłużej, nie oblizuj łyżki podczas jego przygotowywania, a słoiki - dobrze wyparz!

  • Dżem czereśniowo-agrestowy

    .... Możesz smażenie rozłożyć na dwie tury: odstaw po częściowym usmażeniu, przestudź i ponownie smaż. 3. Gorący dżem włóż do wyparzonych słoików, pasteryzuj około 15 minut. Ważne: czereśnie nie są bogate w pektyny. Dlatego, aby uzyskać odpowiednią konsystencję dżemu, warto połączyć je z innymi owocami lub smażyć tak długo, aż odpowiednio zgęstnieją. Można też dodać sok z cytryny. Zobacz także:

  • .... 25 min, doprawiamy cynamonem i ewentualnie cukrem. Dusimy jeszcze ok. 15 min. Wkładamy dżem do wyparzonych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aż wystygną. Jeśli nie lubimy cynamonu, możemy doprawić dynię cukrem z wanilią, odrobiną kardamonu czy startym na tarce świeżym imbirem. Możemy też wzbogacić smak dżemu dodając sok wyciśnięty z pomarańczy lub gotując dynię z kwaśnym jabłkiem...

  • Bułeczki z dżemem

    ...pozostałe 75 g masła, potem dodajemy 20 g cukru i cynamon, mieszamy. Dżem podgrzewamy, aby stał się w miarę płynny. Ciasto ponownie wyrabiamy. Formujemy prostokąt o bokach 34 x 46 cm. Smarujemy połową masła z cynamonem, a następnie dżemem z czarnej porzeczki. Zwijamy w rulon od dłuższego boku. Roladę kroimy na 12 plastrów. Umieszczamy je w zagłębieniach formy do muffinek wyłożonych papierowymi...

  • Dżem z borówki amerykańskiej z miodem

    Przygotowanie: Umyte i osuszone borówki wrzuć do garnka, dodaj cukier, miód, sok i skórkę z cytryny. Gotuj około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Gorący dżem przełóż do słoików. Zakręć i odwróć do góry dnem. Zobacz także:

  • Korzenny dżem wiśniowy

    ...i gotuj jeszcze 20-30 min, często mieszając i usuwając pojawiającą się pianę. Następnego dnia postępuj w ten sam sposób. Aby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, niewielką jego ilość umieść na schłodzonym talerzyku. Jeśli nie rozpływa się na boki i szybko tężeje, to znak, że jest gotowy. Gorący przełóż do słoików, starannie zakręć. Słoiki postaw do góry dnem. Aby w dżemie były...

  • Brzoskwiniowy dżem z imbirem

    ....  Smaż brzoskwinie na małym ogniu, regularnie mieszając, aż do rozpadnięcia się owoców i otrzymania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzuj około 15

  • Jak „odchudzić” dżem truskawkowy? Na 1 kg tru skawek weź 10 dag cukru i szklankę soku porzeczkowego. Odszypułkowane owoce przełóż do rondelka, wsyp cukier...

Zdjęcia na temat: dżem
  • Dżem niskosłodzony ananas
  • Dżem niskosłodzony aronia
  • Dżem niskosłodzony brzoskwinia
Wideo na temat: dżem
Dyskusje na temat: dżem
  • Re: Jakie przetwory na jesień polecacie?

    Jeśli zjedliście już wszystkie domowe przetwory, to polecam pyszny dżem, który można zrobić nawet w zimę :) Przepis pochodzi z bloga pani Tereski i jest rewelacyjny :) 1 kg jabłek 1 puszka(...) niewielkie cząstki. Owoce przekładam do garnka, dodaję cukier żelujący i kwas cytrynowy. Całość zagotowuję często mieszając, a następnie na małym ogniu gotuję do miękkości. Dżem nakładam do pełna do

  • Re: Sernik z dżemem jagodowym

    A gdzie jest dżem, bo nie widzę???

  • Dżem wiśniowy

    Wczoraj zrobiłam dżem z wiśni , dałam za mało żelfixu i mi dobrze nie zgęstniał.Czy jak go dzisiaj jeszcze raz doprowadzę do wrzenia i dodam więcej żelfixu czy to pomoże? Czy wczorajszy żelfix na tym nie "ucierpi"

  • Re: Dżem wiśniowy

    Kociołek drwala https://youtu.be/VEM47aWHpQ8

  • Re: Jaki dżem lubicie?

    Dżem truskawkowy i aroniowy

  • Re: Dżem agrestowy

    JA ZASYPUJĘ AGREST CUKREM I SAM PUSZCZA SOK NIE TRZEBA DODAWAĆ WODY

  • Re: Jaki dżem lubicie?

    Ja najbardziej lubie dżem truskawkowy,lub wlasnej roboty dżem wiśniowy:)

  • Re: Dżem agrestowy

    super.agrest

  • Re: Jaki dżem lubicie?

    Otwieram rano lodówkę a dżem uśmiecha się do mnie i mówi: "Dżem dobry!!!" A tak na serio, to smakuje mi dżem morelowy :)

  • Re: Dżem agrestowy

    zem.agrestowy.jst.barzo.zdrowy