• Informacje na temat:

    dip czosnkowy do warzyw

Artykuły na temat: dip czosnkowy do warzyw
  • Młode warzywa

    ...placuszki i lekko je spłaszczając. Smaż z obu stron na złoty kolor. Placuszki ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z kwaśną śmietaną lub dipem jogurtowo-czosnkowym(...), 4 łyżki soku z cytryny, 1 i 1/2 l bulionu drobiowego lub warzywnego, sól, pieprz, uszka z mięsem lub kapustą i grzybami. Buraczki z botwinki obierz i pokrój w kostkę. Liście botwinki dokładnie umyj pod...

  • Bukiety młodych warzyw

    Wreszcie są! Młode warzywa – soczyste, kruche, po prostu pyszne. A pomysłów na ich przyrządzenie mamy wiele!

  • Należy do rodziny warzyw czosnkowatych, tak jak czosnek i cebula. Ma tak samo dużo jako one cennych właściwości zdrowotnych, ale łagodniejszy i słodszy...

  • ..., nadaje im głębi. Kremowa zupa czosnkowa Przygotuj wywar z warzyw jak na rosół i gotuj ok. 45 minut. Na niewielką patelnię wlej olej i smaż na nim ząbki czosnku, aż będą miękkie. Gdy bulion będzie gotowy, wyjmij warzywa, dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj zupę, aż będą one miękkie. Po tym czasie dodaj usmażony, przetarty czosnek. Wlej też łyżkę oleju, na którym się smażył. Zupę zmiksuj na...

  • Kotleciki z kaszy bulgur

    .... Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy 8 kotlecików. Usmaż na mocno rozgrzanym oleju a następnie ułóż na papierowym ręczniku, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubioną surówką lub warzywami na ciepło. Rada: Do kotlecików świetnie pasuje też dip jogurtowo-czosnkowy. Wystarczy wymieszać 200 g gęstego jogurtu naturalnego z 2 dużymi ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę i 2 łyżkami majonezu...

  • ...podać także sos czosnkowy (na bazie majonezu, serka lub jogurtu), bazyliowe pesto, pikantne guacamole, a także dip z sera pleśniowego lub warzywną salsę. Marynata do mięs Klasyczną marynatę, która(...) kaloryczne niż to smażone na patelni. Pod wpływem temperatury wytapia się z niego bowiem większość tłuszczu. W trakcie grillowania warzywa tracą mniej cennych składników niż podczas gotowania...

  • ...plasterki cukinii. Na półmisku ułóż obrane i pocięte w słupki warzywa (marchew, ogórki, białą rzodkiew). Obok ustaw dip czosnkowy. Na stole porozkładaj w różnych miejscach jabłka lub pomarańcze(...) specjałów w wydrążonych warzywkach, np. łódeczkach z papryczek lub ogórków. Świetne są też... liście cykorii! Efektowne roladki... ...ucieszą i podniebienie, i oczy gości! Polecam np. zawijaski...

  • 5 zasad mądrego odchudzania

    ..., stopniowo zwiększaj ilość płynów. Zawsze pij powoli i między posiłkami. To usprawni metabolizm i przyspieszy spalanie tłuszczów. Podstawą diety powinny być warzywa, chudy nabiał oraz pełnoziarniste(...) dużo wolniejszy, postaw na chudy nabiał (twaróg, jogurt, kefir), surowe warzywa i owoce.  Roszponka i rukola Zielone warzywa są źródłem chlorofilu pomagającego pozbyć się toksyn. Dadzą nam też...

  • Dzień dziecka w kuchni

    ...wcześniej. Będzie miało bardziej wyrazisty smak, jeśli dodasz czosnek. Burrito podaj z dipem z awokado. 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki, oprószyć solą, pieprzem, papryką, oregano(...) wzbogacą podsmażone na oliwie warzywa, np. marchew drobno utarta, seler naciowy pokrojony w kostkę albo talarki zielonych lub czarnych oliwek. 1. Mięso przysmażyć na 2-3 łyżkach oliwy. Cebulę oczyścić...

  • Niezastąpiona pietruszka

    ...krawędzie i puszyste wnętrze. Podawaj je z sosem chili lub dipem czosnkowym.(...) colesław. Kolorowe puree z pietruszki i batatów Warzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj, aż będą miękkie. Odcedź i używając rozgniataka do ziemniaków, zrób kremowe piure. Dodaj masło...