• Informacje na temat:

    dekorowanie tortow ciast

Artykuły na temat: dekorowanie tortow ciast
  • Tort czekoladowy

    ...3 jajka rozdzielić. Białka ubić z 3 łyżkami wody i solą. Stopniowo dosypywać 120 g cukru. Dodać żółtka. Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia, wmieszać do ciasta. Okrągłą formę (24 cm O) wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto, piec w 175 st. C przez 35-40 minut. Ciasto uwolnić z formy, ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli...

  • Tort z ciasta waniliowo-groszkowego przekładany cytrynowym kremem maślanym

    Maria Banach w swojej książce "Strączki" przedstawia przepis na tort z ciasta waniliowo-groszkowego przekładany cytrynowym kremem maślanym.

  • Tort limonkowy

    Do obu galaretek dosypać po 100 g cukru i wlać po 100 ml wody. Podgrzewać, aż cukier i galaretka się rozpuszczą (nie gotować). Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać pokruszone ciastka i umieścić w okrągłej formie, docisnąć tak, aby powstał spód ciasta. Wstawić do lodówki. Z jednej limonki zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do każdego rodzaju galaretki dodać po 400 g twarożku. Do żółtej...

  • Tort sękaczowy

    ..., uwolnić z formy, zdjąć papier. Za pomocą pierścienia tortownicy (24 cm O) wyciąć równy krąg ciasta. ¾ odciętych brzegów pokroić w kostkę i skropić likierem, odstawić. Wycięty krąg umieścić w pierścieniu(...), cukier waniliowy, 1 jajko, żółtko, 2 łyżki likieru. Skrobię, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce i dodać do masy. Białka ubić z dodatkiem soli, wmieszać do ciasta. Okrągła formę (26 cm...

  • Tort z białej czekolady

    ...czystej, suchej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Na ciasto: Jajka rozdzielić. Białka ubić z trzema łyżkami zimnej wody, dodając cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę zmieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia, wmieszać do ciasta. Okrągłą formę (26 cm O) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st...

  • Tort z musem czekoladowym

    ...dosypywać 120 g cukru.  Dodać żółtka. Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia, wmieszać do ciasta. Okrągłą formę (24 cm O) wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto, piec w 175 st. C przez 35-40 minut. Ciasto uwolnić z formy, ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli. Pozostałe jajka i cukier ubić, powoli dodawać roztopioną czekoladę i koniak...

  • Gdy robię ciasto, do którego dodaję tylko żółtka, to z pozostałych białek robię bezy.

  • Niebiański tort truskawkowy

    ...ciasta na przemian z mlekiem. Ciasto nałożyć do natłuszczonej okrągłej formy (26 cm), wyrównać i piec w 175 st. C przez 30 minut. Wyjąć, ostudzić. Ciasto uwolnić z formy. Ściąć cienko wierzch ciasta i pokruszyć. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Spód ciasta posmarować konfiturą i umieścić w pierścieniu tortownicy. Kilka truskawek przeciąć wzdłuż i ustawić na spodzie ciasta powierzchnią cięcia do...

  • Tort kiwi z mascarpone

    Składniki: Ciasto: 2 jajka 75 g cukru Opakowanie cukru waniliowego 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kiwi: 750 g kiwi 0,25 l soku winogronowego 2 łyżki skrobi(...) (26 cm O) wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto, piec w temp 175 st. C przez 20-25 minut. Wyjąć, odstawić na 10 minut, następnie uwolnić z formy. Kiwi obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie...

  • ​Tort czekoladowy z kremem na bazie mascarpone i świeżymi owocami

    ...z kakao. Pokryj okrągłą formę do pieczenia (24 cm) masłem. Umieść ciasto w formie i piecz w temp. 180 st. C przez 50 minut. Połącz sok pomarańczowy, likier i mąkę kukurydzianą. Doprowadź do wrzenia, ubijając. Ciasto przekrój na 3 blaty. Posmaruj warstwy przygotowanym syropem i odstaw, aby nasiąkły. Połącz mascarpone, śmietankę i cukier puder, ubij na sztywno. Przełóż tort częścią kremu...