• Informacje na temat:

    dania z kapusty

Artykuły na temat: dania z kapusty
  • ...minutach siarka się ulotni. Wtedy możesz garnek przykryć. ✓Potrawy z kapusty warto zakwasić odrobiną soku z cytryny, octu lub dodać kilka łyżeczek przecieru pomidorowego. Dzięki temu będą miały wyrazisty smak. ✓Do gołąbków z młodej kapusty możesz przyrządzić farsz z kaszy gryczanej, kaszy perłowej lub jaglanej i pieczarek. ✓Przed przygotowaniem zapiekanki z kapusty poszatkuj ją, posól i odstaw na...

  • Czerwona kapusta. Naturalny lek

    Idealnie sprawdza się przy zapaleniach oskrzeli. Można nią wyleczyć opryszczkę, łagodzi trądzik i to nie wszytki zalety czerwonej kapusty.

  • 2 dania z kapusty

    Kapusta z patelni 850 ml kapusty kiszonej Cebula 1 łyżka oleju 500 g metki wieprzowej 1 łyżeczka suszonego majeranku 1-2 łyżeczki chili 1 listek laurowy 1 łyżeczka bulionu Zielona cebulka(...). Trzymać na ogniu 8-10 minut bez przykrycia. Posypać posiekaną cebulką i pieprzem. Do tego podawać śmietanę posypaną chili. Kapuśniak premium 2 cebule 3 łyżki oleju 850 ml kapusty...

  • ...✓Jeśli chcesz, by zupa z kapustą miała niecodzienny smak, zamiast kapusty białej lub włoskiej dodaj(...) dodać do niej kawałek świeżego startego imbiru i odrobinę startej gałki muszkatołowej oraz dużo kminku. ✓Jeśli nie wykorzystasz całej główki kapusty, możesz ją poszatkować i zamrozić w szczelnie...

  • 5 niezwykłych właściwości zdrowotnych kapusty

    ...dania z kapusty są ciężkie i kaloryczne. Wszystko przez to, że najczęściej podaje się ją lub przyrządza z dodatkiem boczku, kiełbas, skwarków itd. To właśnie tego typu dodatki sprawiają, że zdrowa(...)., ziemniak -20 proc., winogrona - 18 proc., pietruszka - 15 proc. Odmiany kapusty Kapusta jest wartościowym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Szczególnie cenna jest kapusta pekińska...

  • Aby dania były smaczne i zdrowe, lepiej nie kupować kiszonej kapusty w sklepie, tylko ukisić ją w domu.

  • Miniaturowa kuzynka kapusty

    Brukselka jest skrzyżowaniem jarmużu z kapustą. Wyczarujesz z niej znakomite dodatki do obiadu albo samodzielne dania.

  • .... Wyjątkami od tej zasady są bigos i kapuśniak na wędzonce. Rozgotowana traci wartości odżywcze, a przede wszystkim smak. Jednak w dużej mierze dotyczy to młodej kapusty. Późniejsze odmiany, mające bardziej(...). Nie tylko polepszą smak kapuścianych dań, ale też ułatwią trawienie i zapobiegną wzdęciom. Zimą nie żałujmy sobie kiszonej kapusty, także czerwonej. Zawiera sporo witaminy C oraz kwas mlekowy...

  • Księga smaków: Biała kapusta

    ...przechowywać, możesz się nią cieszyć przez cały rok. Najpopularniejsza jest kapusta kiszona, ale i ze świeżej można wyczarować pyszne dania. Najczęściej wykorzystywana jest do surówek. Świeże i poszatkowane liście dodaje się do zupy grochowej. Kapustę można zasmażać, a jej liśćmi owijać inne, np. mięsne potrawy. Walory zdrowotne kapusty Kapusta skrywa w sobie duże ilości składników...

  • Robert Sowa - znany kucharz, autor książek kulinarnych, właściciel restauracji Sowa&Przyjaciele. Kapusta inna niż najpopularniejsza w naszej kuchni biała potrafi bardzo odmienić smak dania! Kapusta pekińska: jest bardzo delikatna, nie wymaga długiego gotowania. Dobrze jest połączyć ją z delikatnym mięsem lub rybą. Czerwona kapusta: efekt zaskoczenia murowany! Zadowoli nawet...

Zdjęcia na temat: dania z kapusty
Wideo na temat: dania z kapusty
  • Potrawy z kapusty kiszonej

    Anna Starmach przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z kapusty kiszonej. Przy okazji ekspertka kulinarna wyjaśniła, czym się różni kapusta kwaszona od kiszonej. Wśród kapuścianych propozycji znalazły się placki ziemniaczane z kiszoną kapustą, bakłażany z kapustą kiszoną i grzybami, surówka z kiszoną kapustą oraz zupa pomidorowa z... kiszoną kapustą.

  • Kapusta kiszona i jej wpływ na zdrowie

    - Tam jest bardzo dużo witaminy C - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" o kapuście kiszonej dr Danuta Myłek, dietetyczka. Jakie jeszcze witaminy zawiera? Czy to prawda, że jest ciężkostrawna? Myłek powiedziała też, kto nie powinien jeść kapusty. W studiu programu coach zdrowia Agnieszka Cegielska i kucharz Andrzej Polan przygotowali razem dania z kapustą kiszoną. - Powinna być obecna w każdym domu

  • Przepisy na rozgrzewające dania

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" swoje dania rozgrzewające serwowała Daria Ładocha, prowadząca kulinarny blog Mamałyga. Wśród propozycji blogerki znalazł się rozgrzewający kapuśniak z białej kapusty oraz curry z dynią i krewetkami.

Dyskusje na temat: dania z kapusty
  • Re: Ulubione dania***

    a ja - wszystko co z kapusty kiszonej lub z kapustą kiszoną : łazanki, bigos, pierogi, kapusta z grochem, kapuśniaczki, kapuśniak, kwaśnica .............ale zgłodniała, idę do kuchni :)

  • Re: Młoda kapusta

    główkę kapusty :1 podziel na cząstki,przekrawając przez kaczan aby się nie rozpadła 2.nastaw wodę z dodatkiem soli,cukru , listka, pieprzu zagotuj 3.do wody włóż kapustę i na małym ogniu parz (tylko nie przegotuj) 4.na patelni zrób zasmażkę ( masło lub margaryna +bułka tarta ) 5. sparzone i odsączone cząstki kapusty wyłóż na talerz polewając zasmażką ( jak kalafior) Przystawka do drugiego

  • Re: Ulubione dania***

    Spaghetti ze szpinakiem, placki ziemniaczane z serem ( i po węgiersku też! ), gołąbki ( z włoskiej kapusty ) - uwielbiam!!! :)

  • Re: Naleśniki z młodą kapustą

    Miksowanie ciasta – min. 5 minut; Szatkowanie kapusty, siekanie cebuli, zagotowanie kapusty – 10 minut; Duszenie kapusty – 20 minut; Smażenie naleśników – 15-20 minut; Wykańczanie farszu, nadziewanie naleśników – 10 minut. Poza tym, naleśniki są bardziej elastyczne jeśli ciasto postoi dłużej niż 10 minut. Według mnie 20 minut na wykonanie dania podane w przepisie jest nie realne, wzięte z sufitu

  • Re: Ulubione dania***

    A ja uwielbiam pomidorówkę na skrzydełkach i wszystkie potrawy z kapustą takie jak :bigos, gołąbki, łazanki, młodą kapustę zasmażaną z pomidorami, rózne surówki z kapusty itd,...i oczywiście pizzę i zapiekanki też.......ojojoj, zrobiłam się głodna z tego wszystkiego!!!

  • Re: Potrawy z kapusty kiszonej

    te ich dania - to NIE są do jedzenia!!

  •  Re:  dania na wesele

    ja propnuje oprocz rosołu do drugiego dania podać:piers kurczaka nadziewana pieczarkami,roladki w sosie smietanowo pieczeniowym,roladki z szynka i serem i tradycyjnego kotleta do tego ok 3 rodzaje surowek np z czerwonej kapusty,buraczki i surowka z kapusty pekinskien,jako 2 ciepłe danie juz po zimnej plycie polecam podac 2 rodzaje sałatki np jarzynowa tradycyjna i ryzowa lub jezeli chcesz cos

  • Re: Żywność probiotyczna "rozjaśnia umysł"

    kimci to jeden ogien w ustach choc kupilam najlagodniejszy - odrobinka do calego dania wystarczy - koreanczycy i chinczycy jedza to nagminnie - robione z kapusty pekinskiej z baaardzo ostrymi przyprawami- przetrzymuja w slojach- ich przysmak - niestety nie dla mnie

  •  Re:  dania na wesele

    polecam równiez zupę krem ze szparagów. fajna tez jest zupa krem np. ze szparagów i czerwonej kapusty w jednej bulionówce, bardzo ładnie wyglada zupa dwu kolorowa, wystarczy gestrza zupe ostrożnie wlewacnalewke jednej i drugiej, polecam

  • Re: Ile kalorii potrzebujesz? Oto prosty wzór

    A ja polecam dania z kapusty, nie odczuwam glodu i nie mam ochoty na przekaski w ciagu dnia :) Wchodzac na rozne strony znalazlam wiele przepisow, o ktorych dawniej nie mialam pojecia! :)