• Informacje na temat:

    dania z dziczyzny

Artykuły na temat: dania z dziczyzny
  • ...„Zwierzyna jest rozkoszą naszych stołów” – stwierdził pewien francuski znawca w dziele „Filozofia smaków”. A my nie od dziś wiemy, że dania kuchnii myśliwskiej są prawdziwym rarytasem.

  • ...1. Zanim upieczesz schab, możesz go nadziewać nie tylko śliwkami czy morelą, ale też suszonymi pomidorami z żurawiną. Jeśli robisz schabowe roladki, zrób farsz np. z pieczarek. 2. Pyszny pasztet wychodzi z mięsa królika, zająca lub dziczyzny. Ale świetnie smakuje też pasztet z wątróbki i kurczaka. Podawaj go z odrobiną borówki, tartego chrzanu albo ćwikły...

  • Ostry smak i niepowtarzalny zapach czosnku sprawiły, że stanowi on niezastąpiony składnik wielu potraw najróżniejszych kuchni na świecie, a ilość dań, do których można go dodać, jest niezliczona. Wyśmienicie komponuje się z mięsem: baraniną, wieprzowiną, ale też z dziczyzną, królikiem czy drobiem. Świetnie sprawdza się w gulaszach, sałatkach i daniach z makaronem. Dodany do owoców morza...

  • Świeżo starty imbir doskonale wzbogaci smak herbaty. Pasuje zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych, np. dań z wieprzowiny czy dziczyzny. Uniwersalność...

  • ...tradycyjnymi daniami, serwujące potrawy dość ciężkie, mało finezyjne, choć owszem, zdarza się, że niezwykle smaczne. Może dzieje się tak dlatego, że ostatnia fala emigracji polonijnej to lata osiemdziesiąte(...), z czego powinniśmy być naprawdę dumni.  Jeszcze kilka lat temu w modzie było japońskie sushi, meksykańskie burrito i włoska pasta. Dziś coraz częściej i coraz chętniej Polacy stawiają na rodzime dania...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...kulinarnych. Zapach świąt jest niezmienny od lat. Żaden inny dzień nie pachnie tak jak polska Wigilia i święta... pieczonym pasztetem z dziczyzny, karpiem po żydowsku, kapustą z grzybami... Pachną(...) musiało być 12 dań i mama bardzo tego pilnowała. Były święta, kiedy nie dało się tyle postawić, wtedy doliczałyśmy ciasta, a nawet kompot z suszu. Teraz ja liczę dania. Na wigilijnym stole nie może...

  • Bogactwo korzennych przypraw

    ...​Trudno dziś wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez anyżu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej czy imbiru. Ich mocny aromat i korzenno-słodki smak wzbogaca świąteczne dania. Ale te aromatyczne przyprawy mają także dobroczynny wpływ na zdrowie.

  • Jak skomponować idealne menu weselne?

    ...? Schabowy raz? Może pięć razy? Wesele najczęściej zaczyna się od obiadu: lekkiej przystawki zaostrzającej apetyt (nie zawsze), zupy, drugiego dania oraz deseru. Potrawy mogą być serwowane - wtedy(...) musiała jeść ociekającego tłuszczem kotleta, a wujek-tradycjonalista nie spojrzy z pogardą na grillowaną pierś kurczaka. Później serwuje się dania ciepłe (optymalnie trzy lub cztery, aby jedzenia nie...

  • Sekrety najlepszej Paelli

    .... Region też słynie ze znakomitej dziczyzny. Ale mieszkańcy Walencji, uważają, że nie tylko warzywa, mięso i owoce morza mają najlepsze. Podobno nawet woda jest tu unikalna i paella przygotowana na...

  • Sekrety ryżu

    Co jest w tych ziarnach, że potrafią wyżywić najludniejsze kraje świata? I czemu właśnie ryż tak chętnie stosują osoby dbające o linię? ​Poznaj najpopularniejsze jego odmiany, z których przygotujesz wyśmienite dania główne, a nawet desery!

Dyskusje na temat: dania z dziczyzny
  • Re: Rendang - najsmaczniejsze danie na świecie

    Guzik prawda !!!!! Azjatycka propaganda niedouczonj kucharki ! CNN nie ma zielonego pojęcia o kuchni. Lubię kuchnię azjatycką, znam wszystkie te dania, ale żadne z nich nawet nie stanie przy(...) w sosie grzybowym, pierogi ? Gdzie litewskie kołduny czy węgierski gulasz ? Gdzie potrawy z dziczyzny ? Czy oni kiedykolwiek próbowali tych potraw ? Czy w ogóle o nich słyszeli ? Takie same amerykańskie

  • Re: Dobre restauracje w Polsce

    znaczy zdrowe, choc moze i to oznaczac... Niekotre polskie dania mnie urzekaja i chcialabym moc je jesc czesciej i bynajmniej nie pisze tutaj o kulinarnej spucsiznie komunizmu, ale o prawdziwej polskiej kuchni do ktorej mi teskno... do slodkowodnych ryb znakomicie przyrzadzonych, do dziczyzny, do zup... eh...