• Informacje na temat:

    dania smażone

Artykuły na temat: dania smażone
  • Niskotłuszczowe smażenie – czy to możliwe?

    ...i zdrowe, ale jednak smażone potrawy, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przy wyborze tłuszczu należy ograniczyć lub nawet wyeliminować smalec, który jest źródłem nasyconych kwasów(...) na ciepło oraz rafinowany. Wiele właściwości dania z patelni zależy także od sposobu jego przygotowania. Ważne, aby smażyć na jak najmniejszej ilości tłuszczu. Wiele osób nie stosuje się do tej...

  • Smażone śledzie z pomidorkami

    Pokropmy sokiem wyciśniętym z cytryny.

  • Na czym smażyć?

    Smażysz dużo i chętnie? Nie rób tego bezmyślnie! Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów różnych olejów, nie każdy jednak nadaje się do smażenia. Niektóre z nich pod wpływem wysokiej temperatury wydzielają szkodliwe dla organizmu substancje. Przed zakupem warto dokładnie przeczytać etykietę i sprawdzić czy dany olej, aby na pewno będzie dobrym wyborem.

  • ...pamiętać, że jego biała część jest łagodniejsza w smaku, a zielona ostrzejsza, bardziej aromatyczna. Gotowane, zapiekane duszone i smażone. Pory dodane do makaronowych, warzywnych czy mięsnych zapiekanek...

  • Ogórki smażone z mięsem

    Młodych warzyw nie trzeba obierać, wystarczy je wyszorować szczoteczką. Potrawę można też przygotować z młodej cukinii.

  • Pączki to oczywiście ciasto drożdżowe, trochę inne niż np. na babkę. Rada 1 Ciasto na pączki powinno być luźne, miękkie i puszyste. Wałkujmy je, podsypując...

  • Ryż smażony z kurczakiem

    Szybkie danie.

  • Skromna jaglanka, a tyle możliwości! Z tej kaszki-cud warto często przygotowywać dania słodkie i wytrawne, bo jest megazdrowa!

  • ...najlepiej smakują smażone lub marynowane. Z borowików zrobisz najlepszą zupę. Maślaki po zdjęciu skórki również nadają się do marynowania.

  • Beata Śniechowska Zwyciężczyni 2. edycji kulinarnego programu „MasterChef”. Uwielbia gotować, poznawać nowe smaki, wypróbowywać przepisy i tworzyć własne receptury. Chętnie dzieli się swoim kulinarnym doświadczeniem i pomysłami. Pomaga nam wybrać najciekawsze z nadsyłanych do nas przepisów i sprawdza, czy dania się udadzą!

Wideo na temat: dania smażone
  • Smażone warzywa

    Zdrowe wiosenne danie

  • Przepis na smażony stek

    Piotr Ogiński, autor vloga „Kocham Gotować" przedstawił przepis na smażony stek z jagnięciny. Kucharz do dania przygotował mus z groszku oraz zapiekane warzywa. Aromatyczne danie sprawdzi się podczas uroczystej kolacji oraz spotkania z przyjaciółmi.

  • Jak smażyć, ile czasu gotować i jak podać pulpety?

    Keftedes to danie prosto z Grecji. Piotr Ogiński zaprezentował krok po kroku jak przygotować te pyszne i zaskakujące w smaku kotlety mielone. Istotne są tu dodatki. Czerwona cebulka, feta, oliwki i świeże zioła to tylko część składników, które sprawią, że pulpety będą miały wyjątkowy smak. Jeśli marzą wam się greckie smaki, koniecznie wypróbujcie ten przepis! (Źródło: Kocham Gotować/ x-news)

Dyskusje na temat: dania smażone
  •  Re:  przepisy na dania z ziemniaków

    ziemniakach i piec ok. 3 minut w piekarniku lub mocno podgrzać na parze. Aromatyczne smażone kartofle 500 g kartofli 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy 1/2-1 łyżeczki proszku chilli 1 czerwona cebula

  • Re: Dania z grilla. Steak Hache

    Fakt, że teraz stek smaży się z całego kawałka mięsa, ale kiedyś stekiem nazywano coś właśnie takiego, uformowanego z mięsa mielonego czy też raczej siekanego /bo mielone było grubiej/ smażone bez panierki i podawane z cebulą. Pamiętam coś takiego z restauracji i stołówek na wczasach.

  • Re: Jakie macie pomysły na owoce moża?

    najprościej przyrządzić smażone krewetki , mogą być do ryżu, albo nawet bagietek, bardzo dobrze smak podkreśla dodatek czosnku, a jakieś niezłe wino podniesie wartość całego dania

  • Re: Pierogi ze śliwkami

    od pradziadowych czasów wiele Wigilii ma słodkie dania, np kutia czy pierogi drożdzowe z makiem i bakaliami smażone na głębokim oleju

  • Re: Mięso mielone-Co mogę zrobic??

    Magdalena9, spróbuj mielonego pieczonego - http://smaker.pl/przepisy/dania-glowne/przepis/mielone-pieczone,25548 - dopraw je pod swój smak i upiecz. Jest pyszne, nie tak tłuste jak smażone czy sosy i można jeść na zimno lub ciepło. Pozdrawiam.

  • Re: Loody, loody, prawdziwe lody!

    normalnie.Co jem? ogóry kiszone, kapustę,jaja na miękko z chrzanem,mięso z drobiu ,kólika, cielęcinę,nie smażone,a jeśli smażone to bez panierki.Do drugiego dania zamiast ziemniaków- ryż ciemny albo

  • Re: POMYSŁ NA...

    Lubię robić dania z przepisu Pomysł na...,moimi ulubionymi są żeberka, kurczak a ostatnio kupiłam pomysł na golonkę w kapuście i czeka na wypróbowanie. Lubię te dania pieczone w załączonym woreczku( rękawie). Mają wiele zalet, między innymi załączone są już odpowiednie sosy, przyprawy i łatwe są w wykonaniu. Nie trzeba ich tak często doglądać jak np. te smażone na patelni,bo mogą się przepalić

  • Smażone dania mięsne

    az ślinka leci

  • Re: Chinszczyzna musi byc tlusta?

    ja również jestem fanką chińszczyzny, na szczęście po wizytach w restauracjach nie mam żadnych sensacji (może po prostu wybieram dobre lokale?)... no cóż, kuchnia chińska to głównie dania smażone, ale robiąc je w domu, możesz ograniczyć ilość stosowanego tłuszczu :) niestety, żaden konkretny przepis, który mogłabym Ci polecić, nie przychodzi mi teraz do głowy, ale życzę owocnych poszukiwań :)

  • Re: Smażone dania mięsne

    masla nigdy nie uzywa sie do smazenia bo podczas wysokiej temp jelczeje i jest rakotworcze