• Informacje na temat:

    dania bezglutenowe

Artykuły na temat: dania bezglutenowe
  • Bezglutenowa wigilia i Boże Narodzenie

    Bezglutenowe uszka i pierogi? To możliwe! Nie sposób wyobrazić sobie tradycyjnej wigilii bez uszek z grzybami w barszczu oraz pysznych pierogów z kapustą i grzybami. Tradycyjne  przepisy na Boże(...) inspiracje – kutia bez glutenu O ile znalezienie zamienników pszennej mąki nie stanowi dziś wielkiego problemu, o tyle przyrządzenie bezglutenowej kutii – która z definicji jest „pszenicą z miodem, makiem...

  • Dieta bezglutenowa - bardziej modna niż konieczna

    W ciągu ostatnich kilku lat liczba osób stosujących dietę bezglutenową znacznie wzrosła. Nie wynika to jednak ze wzrastającej liczby osób z celiakią, a mody na dietę bez glutenu.

  • Czym zagęszczać dania?

    ...manną i kleikiem pszennym. Wcześniej - począwszy od 5.-6. miesiąca - te składniki można dodawać do potraw malca tylko w bardzo małych ilościach (1/2 łyżeczki na 100 ml dania). Mają one przyzwyczaić(...), a tak właśnie brzdąc powinien jadać nowości. Bezglutenowe produkty dla alergika Jeśli twój maluszek ma skłonność do alergii, powinnaś szczególnie dbać o jego dietę i wybierać produkty, które będą...

  • Postrzegany jako dzika odmiana tradycyjnego ryżu, mówi się o nim też, że to wcale nie ryż. A naprawdę to północnoamerykańska trawa – ostruda wodna.

  • Gluten: Komu pomaga, komu szkodzi?

    Dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo popularna. I co dziwne, coraz częściej stosują ją osoby całkowicie zdrowe. Wykluczając gluten ze swojego jadłospisu, chcą poprawić swoje ogólne samopoczucie lub schudnąć. Czy słusznie? Przyjrzyjmy się mitom dotyczącym diety bezglutenowej i sprawdźmy, komu i dlaczego jest ona rzeczywiście potrzebna.

  • Wiosna w kuchni Pięciu Przemian

    Zbiór ponad stu autorskich przepisów – na dania wegetariańskie, a także bezglutenowe – opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw.

  • Detoks zbożowy w 10 dni

    ...ukończyły ten program, jak również nowe przepisy kulinarne na dania bez zbóż dla całej rodziny. Dr William Davis jest autorem bestsellerowych  książek i kardiologiem propagującym prozdrowotną dietę(...), a także w maju 2015 w Polsce na spotkaniach z czytelnikami i fanami. W Polsce ukazały się dotychczas trzy książki jego autorstwa: "Dieta bez pszenicy", "Kuchnia bez pszenicy", "Dania bez pszenicy w 30

  • Risotto i kaszotto. Apetyczne i pożywne

    ...bezglutenowe. Przepisy zostały podzielone na dania w wersji mięsnej, wegetariańskiej lub wegańskiej.(...) znaleźć ponad 70 przepisów w podziale na dania w wersji mięsnej, wegetariańskiej lub wegańskiej. Proste w sposobie przygotowania, efektownie się prezentujące, sycące i bogate w smaku. Risotto ma wiele...

  • Dieta bez glutenu jest modna

    ..., są również bardzo zasobne w składniki mineralne. Dania rybne są jak najbardziej wskazane w diecie bezglutenowej. Podczas przyrządzania ryby należy jednak wykluczyć tradycyjną panierkę lub zastąpić...

  • Oto objawy trwałej nietolerancji glutenu u dzieci

    ...dziecko ma celiakię - wykonaj badanie genetyczne   Jeszcze zanim badania genetyczne zaczęły być powszechnie stosowane, pierwszym krokiem w kierunku zdiagnozowania celiakii były testy serologiczne(...) badania potwierdzą, że twoje dziecko choruje na celiakię, koniecznie będziesz musiała wyeliminować z jego diety gluten - i to całkowicie. Tylko wtedy utracone w wyniku choroby kosmki jelitowe będą miały...

Wideo na temat: dania bezglutenowe
  • Bezglutenowe propozycje dań Reni Jusis

    Reni Jusis przyrządziła w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania bezglutenowe. Wokalistka przygotowała granolę z orzechami, ciasto brownie, chleb cebulowy oraz pastę z tofu i suszonych pomidorów. (DDTVN/x-news)

  • Bezglutenowe racuchy - szybki i prosty przepis

    Racuchy to klasyka polskiej kuchni. Podawane zwykle z jabłkami w środku, są sycącymi przekąskami, które w niektórych domach są zamiennikiem dla innych, ciężkich i mięsnych dań obiadowych! Przejście na dietę bezglutenową nie musi jednak oznaczać, że już więcej nie posmakujecie tego wyjątkowego przysmaku - przygotowaliśmy dla was przepis na bezglutenowe racuchy, który zachwyci was swoim smakiem

  • Bezglutenowe racuchy - szybki i prosty przepis

    Racuchy to klasyka polskiej kuchni. Podawane zwykle z jabłkami w środku, są sycącymi przekąskami, które w niektórych domach są zamiennikiem dla innych, ciężkich i mięsnych dań obiadowych! Przejście na dietę bezglutenową nie musi jednak oznaczać, że już więcej nie posmakujecie tego wyjątkowego przysmaku - przygotowaliśmy dla was przepis na bezglutenowe racuchy, który zachwyci was swoim smakiem

Dyskusje na temat: dania bezglutenowe
  • Re: Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

    fajne przepisy bo ludzie są chorzy - ale po co te cuda ludzie gotujecie - chodzi o poroste szybkie dania o to żeby było malutko składowych - gotowanie całymi godzinami w kuchni a zdrowia po tym żadnego nie ma szkoda życia i czasu na gary a człoweik nie jest w stanie tego potem strawic, przyswoić i dla zdrowia wcale te cuda nie służą.....mniej wysiłku proste potrawy jak ludzie na wsi gotowali

  • Re: Dieta bezglutenowa: Roladki z wątróbkami

    Proszę mi wytłumaczyć, skąd taka moda na przepisy na dania bezglutenowe dla dzieci. W wieku niemowlęcym, między 6 i 9 miesiącem życia, bardzo ważne jest, aby dziecko ZACZĘŁO jeść potrawy ZAWIERAJĄCE gluten. Prawdopodobnie dobrze, jeśli w tym czasie dziecko nadal jest karmione piersią. Dietę bezglutenową należy stosować wyłącznie u osób ze stwierdzoną nietolerancją glutenu. Inne osoby POWINNY jeść

  • Re: Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    Jem dania bezglutenowe i nie jest to absolutnie kwestia mody. Bardzo mnie cieszy, że jest wiele lokali, które respektują odmienne podejście do odżywiania. Ostatnio byłam na przykład w Akademii na Różanej w Warszawie, gdzie na moje życzenie zostało przygotowane dla mnie danie bezglutenowe. Nie było z tym absolutnie żadnego problemu, a danie było przepyszne. Brawo!

  • Re: Nie tylko czosnek i miód leczą

    zboża nie pomogą, mitem jest, że wpływają korzystnie na zdrowie, i to zarówno glutenowe i jak i bezglutenowe. Ludzie nie powinni ich jadać częsciej jak co kilka dni a tymczasem chleb, makarony i mączne dania codziennie w diecie, bo sa strasznie uzależniające.

  • Re: Poziomka – więcej niż smak maleńkich owoców

    a ja za ostanie dwa miesiące schudłam pięć kg, bo przesłam na dietę bezglutenową.No i zero cukru pod żadną postacią. Nie jem białej mąki,ziemniaków,chleba... Do drugiego dania ryż brązowy, kasza jaglana, gryczana.Zamiast chleba jem bezglutenowe wafle ryżowe zamiast kromek chleba.Z masłem, rzodkiewką,sałatą szczypiorkiem.Ogóry kiszone codziennie i zieloną pietruszkę.Z mięś: królika,cielęcinę