• Informacje na temat:

    czy dzem się pasteryzuje

Artykuły na temat: czy dzem się pasteryzuje
  • Owoce i warzywa na przetwory muszą być świeże i nieuszkodzone. Obite, nadpsute, szybko zaczną pleśnieć, a wtedy będziemy musieli wyrzucić nie tylko dżem czy konfiturę, ale też słoik. Szkło, w którym pojawiła się pleśń, nie nadaje się już do użytku.

  • Wyrzucać czy ratować? – oto jest pytanie. Odpowiedź jest prosta: nie panikować i regularnie oceniać zawartość słoików.

  • Używam go do zimnych mięs bo jakoś kłóci mi się z ciepłymi , ale koleżance , od której mam przepis nie sprawia to różnicy...

  • Co robić z psującymi się przetworami?

    Psujące się przetwory Wyrzucać czy ratować - oto jest pytanie. Odpowiedź jest prosta: nie panikować i regularnie oceniać zawartość słoików. 1. Najbardziej ryzykowne jest ratowanie kompotów. Jeśli(...) i przesmażamy. Przekładamy do nowego, czystego słoika, zamykamy i pasteryzujemy.  Kuchenne bitwy Utrzymanie w kuchni porządku podczas szykowania potraw jest kłopotliwe? Oto nasze pomysły. 1. By...

  • Ekokuchnia

    W ostatnich latach ekologia przebojem wdarła się do polskiej kuchni. Coraz chętniej sięgamy po żywność pozbawioną konserwantów, produkowaną tylko z naturalnych składników.

  • Zapomniane przetwory wracają na salony

    Koniec sierpnia był dawniej sygnałem do rozpoczęcia przygotowywania przetworów na zimę. Na początku XXI wieku ta tradycja zaczęła zanikać. Od kilku lat jednak ponownie przygotowywanie przetworów staje się modne.

  • .... Trzeba pamiętać, że udane marynaty czy konfitury zależą w dużej mierze od prawidłowego przygotowania słoików. Należy je dokładnie umyć i wyparzyć lub wstawić do gorącego piekarnika. Najlepiej zostawić je, na przykład na noc i poczekać, aż same wyschną, bo ścierka zostawia na ściankach słoików drobiny włókien, które przyspieszają psucie się przetworu. Co z czego można przygotować? Z wiśni...

  • Na dżemy wybieraj owoce dojrzałe (mocno wybarwione), zdrowe (bez plamek i uszkodzeń), świeże. Umyj je, a dopiero potem, w zależności od rodzaju, oczyść z szypułek, gałązek, pestek. W przeciwnym razie owoce stracą dużo soku.

  • Słodki początek dnia

    By dzień rozpoczynał się smacznie i niebanalnie, możemy osłodzić go sobie już rano i przygotować posiłek, który będzie źródłem energii na wiele godzin codziennych obowiązków. Prosto i genialne(...) czy brzoskwiń staje się śniadaniem wartościowym, a w dodatku szybkim i prostym. Nic nie pobije dobrze przygotowanego dżemu według domowej receptury, ale w dzisiejszych - zabieganych - czasach...

  • Wszelkie dodatki do żywności muszą być dopuszczone do użycia. Ale dozwolone nie znaczy superzdrowe! Na jakie oznaczenia „E” uważać? Które są naturalne? Sprawdzamy!

Wideo na temat: czy dzem się pasteryzuje