• Informacje na temat:

    cydr

Artykuły na temat: cydr
  • Lubelskie Święto Młodego Cydru

    ...20 września na Rynku Starego Miasta w Lublinie odbędzie się Lubelskie Święto Młodego Cydru - najbardziej jabłkowy piknik w Polsce.

  • Paczuszki z kurczaka z surówką z kalarepy

    Sady z jabłoniami to stały element krajobrazu Bretonii i Normandii, nic więc dziwnego, że mieszkańcy tych regionów piją dużo cydru, a ci, którzy wolą coś mocniejszego - calvados - pisze Rachel Khoo.

  • Wśród uniesień

    Najbardziej słoneczne i skore do zabawy miasto Wielkiej Brytanii. W końcu to tu wynaleziono gaz rozweselający... Miejsce spotkań najdziwniejszych balonów świata, ojczyzna cydru, sera cheddar, Banksy’ego i... Cary’ego Granta.

  • Gwiazdy zachęcają do jedzenia polskich jabłek

    Gwiazdy jedzą polskie jabłka. Joanna Jabłczyńska, Marcin Tyszka i Michał Piróg popierają akcję „Postaw się Putinowi – jedz jabłka, pij cydr”. Zachęcają, by jeść jak najwięcej tych owoców, nie tylko z powodów politycznych, lecz przede wszystkim dla zdrowia.

  • Festiwal Małopolska Jesień Enologiczna 2015

    Od dnia 11 września na południu Polski trwa festiwal "Małopolska Jesień Enologiczna 2015", który w tym tygodniu w dniu święta młodego wina czyli 19 listopada zostanie zwieńczony konferencją "Produkcja i spożycie wina i cydrów w Polsce - historia kulturowa i perspektywy rozwoju.

  • Wołowina po królewsku

    Przygotowanie Wołowinę pokrój i oprósz solą oraz pieprzem, odłóż. Na patelni rozpuść łyżkę masła i wlej olej.  Obsmaż mięso, dodaj pokrojoną cebulkę, ziemniaki, marchewkę i ocet jabłkowy.  Po minucie wlej cydr, śmietankę oraz wsyp tymianek.  Duś, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania dopraw solą.  Zobacz także: 

  • Kotlety wieprzowe pod karmelizowanym jabłkiem

    ...średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Odłóż na bok i trzymaj w cieple.  3. Na patelnię wlej cydr. Wymieszaj, zdrapując przysmażone resztki z jej dna. Gotuj 3-4 minuty, aż płyn zredukuje się do kilku...

  • ​Grzane wino

    Składniki: 1 l cydru jabłkowego 1 butelka czerwonego wina 60 ml miodu 2 laski cynamonu 1 pomarańcza (skórka oraz sok) 4 goździki 3 ziarenka anyżu gwiaździstego 4 obrane pomarańcze (do ozdobienia) Jak przyrządzić: W dużym rondlu połącz cydr, wino, miód, laski cynamonu, skórkę i sok z pomarańczy, goździki i anyż. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10

  • ...pokarmowe go. Nie obciąża przewodu pokarmowego, dostarcza energię, witaminy i składniki mineralne. Cydr Fermen towany sok jabłkowy ma niewiele alkoholu (2-7 proc.) i dobrze gasi pragnienie. Da nam potas i sporo przeciwutleniaczy. Jak twierdzą naukowcy 250 ml cydru ma taką samą ilość tych prozdrowotnych substancji, co kieliszek czerwonego wina. Dzięki temu cydr zapobiega stanom zapalnym, zwalcza...

  • Sałatka z czarnej fasoli i kukurydzy

    ...w kostkę 120 g czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 60 ml cydru jabłkowego 1 puszka (425 g) czarnej fasoli, opłukanej i odsączonej 5 g zmielonego czosnku 50 g groszku cukrowego, pociętego(...) patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę, a następnie dodaj czerwone papryczki i czerwoną cebulę. Smaż przez 3 minuty, następnie dodaj cydr, fasolę i kukurydzę i smaż  przez następne 2 minuty...

Wideo na temat: cydr
Dyskusje na temat: cydr