• Informacje na temat:

    cukier smakowy

Artykuły na temat: cukier smakowy
  • ...biegunkę. W kuchni może zastąpić cukier biały czy trzcinowy, ale nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych – drożdże na nim nie wyrosną. Cukier smakowy świetnie podkreśla smak i aromat wypieków oraz(...)Najbardziej znany jest biały, otrzymywany z buraków cukrowych. Jest uniwersalny – do wszystkiego, czemu chcemy nadać słodki smak. Coraz popularniejszy jest cukier wytwarzany z trzciny cukrowej. Ma...

  • Podstępny cukier

    Produkty powszechnie uważane za zdrowe i odchudzające mogą przynieść zupełnie odmienny efekt! Australijczyk Damon Gameau przeprowadził eksperyment, który opisał w książce "Cały ten cukier" i nakręcił(...) kilogramów! Skąd taki przyrost masy? Okazało się, że gotowe dania "light" oraz przetworzone produkty z puszki obfitują w cukier. Analizując etykiety, Gameau obliczył, że podczas eksperymentu zjadał 40

  • Ukryty cukier

    Nie słodzisz herbaty ani kawy, starasz się nie objadać ciastkami… Niby wyeliminowałaś cukier. A tu niespodzianka – on nadal jest w produktach, które zjadasz na co dzień!

  • Porzuć cukier i poznaj zdrowe zamienniki

    ...... cukier Kilkaset lat temu nie jadaliśmy czystego cukru. Był rzadkim źródłem energii, w postaci bardzo dojrzałych owoców. Ale człowiek nauczył się wytwarzać cukier, a jego cena stała się śmiesznie niska. Dostaliśmy coś, co cieszyło kubki smakowe i mózg, ale pozbawione było składników odżywczych, witamin i błonnika.  W jaki sposób nam szkodzi? Cukier bardziej nawet niż sól przyczynia się do...

  • Jak odzwyczaić się od cukru

    ..., cukier uzależnia. Gdy zjemy coś dosładzanego lub słodkiego, poziom insuliny rośnie, a potem gwałtownie spada. Wtedy organizm znów domaga się cukru i stąd nasz niepohamowany apetyt na słodki smak. Jak(...) nagminnie dodają tani cukier fruktozowo-glukozowy nawet do produktów powszechnie uważanych za zdrowe, np. soków, płatków śniadaniowych, produktów nabiałowych czy mięsnych. Dlatego najlepiej w ogóle po...

  • Zero cukru, czyli najlepsza dieta bikini

    ...kilogram cukru tygodniowo! Lekarze i dietetycy przyznają, że to cukier jest główną przyczyną problemów z utrzymaniem szczupłej sylwetki. Owszem, jest mniej kaloryczny niż tłuszcz. Ale po zjedzeniu np. plastra szynki czujemy się najedzeni przez dłuższy czas, zaś po wypiciu słodkiego napoju już po chwili mamy ochotę na powtórkę. Bo cukier uzależnia! Jest nam potrzebny jako źródło energii, ale jeśli...

  • Tuczy i rujnuje zdrowie? Fakty i mity na temat cukru

    .... Oprócz wymienionych powyżej funkcji życiowych, cukier (węglowodany) dostarcza nam przyjemności w postaci walorów smakowych. Szczególnie ten w postaci cukrów prostych -glukozy, fruktozy, sacharozy(...), najwięcej zawiera go trzcina cukrowa i burak cukrowy. Również mleko zawiera cukier prosty - laktozę - tłumaczy lek. med. Anna Senderska, dietetyk. Z kolei węglowodany złożone to głównie skrobia obecna...

  • Jak omijać cukier w diecie

    ...i serkach owocowych, nawet wędlinie. Wyparł zwykły cukier, bo jest od niego znacznie tańszy (wytwarza się go głównie z kukurydzy), łatwo łączy się z innymi składnikami, sprawia, że ciastka nie(...). Dlatego przez długi czas fruktoza była rekomendowana pacjentom chorym na cukrzycę. Niedawno okazało się jednak, że nasz organizm przetwarza ją inaczej niż zwykły cukier. W małych ilościach (np. gdy zjemy...

  • Cukier - wróg dziecka!

    ...salach. Różnorodność wyboru widać także wśród słodkości: czekoladek, cukierków, deserów, lodów, ciast, ciasteczek, lizaków... Wszystko pysznie i zachęcająco wygląda, smakuje wspaniale, ale niestety(...) się po spożyciu słodyczy, przede wszystkim wtedy, gdy resztki słodkiego pokarmu długo pozostają na powierzchni zębów, gdy dziecko często ssie cukierki lub pije słodkie płyny. Tak więc, w nocy...

  • Nie przyzwyczajaj dziecka do cukru

    Cukier to nie tylko słodycze i kryształki w cukiernicy. Jest w wielu produktach, które maluch codziennie zjada. A jego nadmiar szkodzi. Dlatego staraj się tak karmić szkraba, by w jego diecie nie było go zbyt dużo.

Dyskusje na temat: cukier smakowy
  • Re: Miód, cukier, słodzik - czym słodzić?

    To zależu co się pije. Do hernaty przeważnie dodaję miód i obowiązkowo cytrynę. Do kawy przeważnie cukier chyba,ze piję kawę z ###ze specjalnego ekspresu- jest tak pyszna i aromatyczna,ze wszelkiego rodzaju dodatki tylko popsułyby jej smak. Czasami skuszę się na jakiś syropo smakowy ale rzadko